Pereiti į pagrindinį turinį

„Human Rights Watch“ ragina Lietuvą išbraukti A. Kuzminą iš „juodojo sąrašo“

2015-09-18 12:03
BNS inf.
M. Vidzbelio/BFL nuotr.

Jungtinėse Valstijose įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ penktadienį paragino Lietuvą išbraukti latvių etninių mažumų teisių gynėju prisistatantį Aleksandrą Kuzminą iš nacionalinio nepageidaujamų asmenų sąrašo.

„Lietuvos institucijos turi nedelsiant atšaukti draudimą“, - teigiama organizacijos pranešime.

A.Kuzminas iš Lietuvos buvo išprašytas rugpjūčio pabaigoje, kai vyko į Klaipėdą dalyvauti renginyje.

„Human Rights Watch“ teigia, kad uždraudimas A.Kuzminui atvykti į Lietuvą neatitinka Europos Sąjungos teisės. Nevyriausybininkai teigia, kad uždrausti asmeniui atvykti į šalį dėl grėsmės nacionaliniam saugumui galima, tačiau toks sprendimas turi būti aiškiai pagrįstas, apie jį asmuo turi būti informuojamas jam suprantama kalba.

Anot organizacijos, A.Kuzminas yra Latvijoje įsikūrusios nevyriausybinio žmogaus teisių komiteto, dirbančio su etninėmis mažumomis, narys.

„Žmogaus teisių gynėjai turi svarbų vaidmenį demokratinėse visuomenėse, - pranešime cituojama „Human Rights Watch“ Europos ir Centrinės Azijos tyrinėtoja Tanya Cooper (Tania Kuper). - Lietuvos institucijos neturi jokio teisinio pagrindo kištis į A.Kuzmino teisėtą darbą žmogaus teisių srityje“.

Atsakyme BNS Vidaus reikalų ministerija teigė, kad pagal įstatymus negali pateikti konkrečių duomenų, susijusių su draudimu A.Kuzminui atvykti į Lietuvą, tačiau pabrėžė, jog sprendimai uždrausti užsieniečiui atvykti į Lietuvą priimami vadovaujantis Lietuvos teisės aktais.

Latvis rugpjūčio pabaigoje Klaipėdoje turėjo dalyvauti forume „Etnonacionalizmas – grėsmė saugumui ir stabilumui pasaulyje“. Be jo į Lietuvą buvo neįleisti, forumo organizatorių teigimu, „labai žinomas antifašistas“ Josif Koren ir „istorikas, kuris siekia išsaugoti pasaulinių karų aukų atminimą“ Aleksandras Ržavinas.

Kaip rašė naujienų portalas delfi.lt, pasieniečiai šiuos asmenis iš Lietuvos išprašė, paaiškėjus, kad šalyje jie yra paskelbti nepageidaujamais asmenimis. Jiems šalyje neleista pasilikti motyvuojant galima grėsme nacionaliniam ir viešajam saugumui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų