Istorikė apie partizanų palikimą: surinkta tik tai, kas atsitrenkdavo į kastuvą

  • Teksto dydis:

Prieš sovietų okupaciją Lietuvoje pokario metais kovojo apie 50 tūkstančių partizanų, vadintų miško broliais. Nuo persekiotojų jie dažnai slėpdavosi gerai užmaskuotose slėptuvėse, žeminėse ir bunkeriuose miškuose bei ūkininkų sodybose. Šiandien apie daugybę jų primena tik išlikusios duobės, o dar gyvi ano meto įvykių dalyviai nuogąstauja, kad su jais sunyks ir istorinė atmintis.

Rezistencinį laikotarpį ir jo palikimą tyrinėjanti istorikė Aistė Petrauskienė piktinasi, kad iki šiol partizanų bunkeriai ir slėptuvės nė nebuvo tinkamai ištirtos archeologų, o atstatant juos autentiškose vietose išlikę istoriniai radiniai buvo neapdairiai sunaikinti.

„Radiniai surinkti tiktai tie, kurie „atsitrenkdavo į kastuvą“, bet netgi tų 2 bunkerių, kurie iškasti su archeologais, rekonstrukcijai duomenys nebuvo panaudoti. Tai yra garsus Minaičių bunkeris ir Daugėliškių, Raseinių rajone“, – pasakoja istorikė, partizanų istorijos ir jų slėptuvių tyrėja A. Petrauskienė.

Daugiau apie tai žiūrėkite reportaže.


Šiame straipsnyje: partizanaipalikimasistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

ISTORIJA

ISTORIJA portretas
Neatleistinas aplaidumas. Juk tai 10 metų tautos istorija, nes neesant partizaninės kovos okupacija būtų buvusi dar žiauresnė. Tai stabdė rusų veržimasi apsigyventi Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių