K. Navickas: Punios šilui siūlomas lankomo rezervato statusas

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas sako, kad Punios šilo rezervato teritoriją ketinama išplėsti 10 kartų – iki 2 tūkst. hektarų, bet didžiojoje jo dalyje būtų leidžiama lankytis be leidimų.

Anot K. Navicko, planuojant plėsti dabartinį 200 ha rezervatą, miško kirtimų ribojimai turėtų likti siekiant išsaugoti sengirę – tam, jo teigimu, neprieštarauja ir vietos bendruomenė.

„Didžiausias diskusijas, nuogąstavimus kelia, ar bus galima lankytis. Manau, kad apie tai galima kalbėti: Aplinkos ministerija teiks įstatymų pakeitimų siūlymus, kad būtų dar vienas saugomos teritorijos statusas – lankomo arba miško rezervato, kuriame nebūtų ribojamas lankymasis miške ir nereikėtų specialių leidimų“, – po susitikimo Panemuninkų kaime su vietos bendruomene BNS antradienį sakė ministras. 

Jis priminė, jog iki tikros sengirės susiformavimo dar prireiks bent 50 metų.

Pasak ministro, išklausyti ir miškininkų argumentai, jog teritorijoje reikėtų atlikti sanitarinius kirtimus, kad neplistų ligos.

„Bet reikia padiskutuoti, nes yra ir įvairių nuomonių. Viena jų – jei miškas bus gyvybingas, bus pakankamamedžių įvairovė, jokios ligos neplis, nes sveika miško ekosistema susitvarko pati. Neturiu nuomonės, turiu dar kalbėti su specialistais“, – tikino ministras.

A. Navicas pabrėžė, kad dėl gamtinės įvairovės ir estetikos šilas yra vertingesnis, nei potencialas pardavus medieną.

Aplinkos ministerija anksčiau tikino, kad sprendimas išplėsti Punios šilo rezervato teritoriją paremtas daugiau kaip pusės amžiaus stebėjimais ir moksliniais tyrimais. Vietos bendruomenė priešinasi šiam išplėtimui, nes baiminamasi, kad didžiulė rezervato teritorija bus uždaryta žmonėms.

Lankymosi tvarką gamtiniuose rezervatuose nustato Saugomų teritorijų įstatymas ir kiti teisės aktai. Jais ribojamas įvažiavimas transporto priemonėmis bei vaikščiojimas.

Anot Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, 10 kilometrų atstumu nuo šilo esančių kaimų gyventojai rezervate galės grybauti, uogauti, žvejoti pagal nustatytas taisykles, kitoks lankymas bus galimas su darbuotojų palyda.

Aplinkos ministerijos teigimu, Punios šile 2014 metais atlikto gamtinių buveinių inventorizavimo metu išskirtos 79 europinės svarbos buveinės, o jo dalyje, kur ūkinė veikla negalima, yra aukščiausios gamtinės vertės sengirė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesupratau

nesupratau portretas
tai dar neatsistatydino ? visuomene juom nepasitiki .

Anonimas

Anonimas portretas
Gerai, kad saugosime Punios šilą, bet kas bus su Dzūkijos nacionaliniu parku. Vakar grįžau iš Marcinkonių apylinkių.Kur nevažiuoji visur girdisi moto piūklų garsai/ne paukštelių čiulbėjimas-nors jis dabar labai retas/ , sukrautos didžiulės rietuvės rastų, išmalti miško keliai. Kas gi darosi ,vienur pristabdom, kitur miškas naikinamas pilnai.

gailestis

gailestis portretas
o labanoro giria jis nori sunaikinti kaip ir kitus miskus kur tik vaziuoji visur plyni kirtimai bado akis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių