Sudaryti šių metų šauktinių sąrašai: pasitikrinkite, gal sulauksite šaukimo

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerija (KAM) ketvirtadienį sudarė šių metų šauktinių sąrašą.

„Galiu konstatuoti, kad sąrašas jau yra sudarytas ir aš jį pasirašiau. Tie 32 tūkst. jaunuolių yra įrašyti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Devynis mėnesius trunkančiai tarnybai iš viso bus pašaukti daugiau nei 3,8 tūkst. žmonių. Dalis jų bus iš šio sąrašo, dar kiti – ateisiantys tarnauti savanoriškai.

Anot Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos (KPKT) direktoriaus Arūno Balčiūno, sąrašai bus paskelti iki kitos savaitės vidurio.

Direktorius nurodė, jog į sąrašą pateko 32 322 jaunuoliai, jie bus paskirstyti į 18 karinių vienetų.

Galiu konstatuoti, kad sąrašas jau yra sudarytas ir aš jį pasirašiau. Tie 32 tūkst. jaunuolių yra įrašyti.

„Visi šie karo prievolininkai yra paskirstyti į šešis skirtingus regioninius sąrašus ir kiekvienas pagal savo gyvenimą vietą gali pasižiūrėti ir surasti“, – pažymėjo jis.

Bus kviečiami nebūtinai pagal eilės numerį

Tokia pat šauktinių riba nustatyta ir pernai, nors realiai karinę tarnybą atlikusiųjų buvo mažiau – 3554.

„Šaukimo eigoje daliai karo prievolininkų tarnyba atidedama, nemaža dalis pripažįstami netinkamais dėl sveikatos, deja, yra ir dalis karo prievolininkų, kurie šaukimo dieną neatvyksta į nurodytus KPKT padalinius“, – BNS anksčiau nurodė kariuomenė.

Karo prievolininkų sąrašas sudarytas nepriklausomų stebėtojų akivaizdoje, atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa.

Sąrašų sudarymo pradžią stebėjo ir inicijavo krašto apsaugos ministras A. Anušauskas, atsakingi KPKT, Lietuvos kariuomenės, taip pat ir visuomenės atstovai.

KPKT direktorius A. Balčiūnas sako, kad į pirmuosius šaukimus jaunuoliai bus kviečiami nebūtinai pagal eilės numerį, esantį šių metų karo prievolininkų sąraše.

„Pirmiausia šaukimų sulauks jau buvusieji sąraše ir atlikusieji šaukimo procedūras dar 2022 metais, toliau eilės tvarka eis ir į sąrašą įtraukti nauji karo prievolininkai“, – BNS nurodė A. Balčiūnas.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Didėja išmokos

Į šaukiamųjų sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT), tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei galimybė pretenduoti į didesnes išmokas.

Priminsiu, kad yra ir materialinė dalis, kuri kis nuo 2024 metų. Išmokos šauktiniams taip pat yra didinamos.

Studentai į sąrašą nėra traukiami, tačiau norintieji tarnauti gali stabdyti studijas tarnybos laikotarpiui arba studijuoti ir per tris metus baigti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus ar tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose.

Nepatekusieji į karo prievolininkų sąrašą dėl studijų ir per jas neatlikę karo tarnybos jaunuoliai gali būti šaukiami dar vienerius metus po studijų baigimo iki 26 metų amžiaus.

Į sąrašą nepatekusieji jaunuoliai gali rinktis karo tarnybą savo noru, jiems galios tos pačios lengvatos, kaip ir kitiems savanoriams.

„Priminsiu, kad yra ir materialinė dalis, kuri kis nuo 2024 metų. Išmokos šauktiniams taip pat yra didinamos“, – pažymėjo A. Anušauskas.

Tarnybos pradžia – vasarį

Anot kariuomenės, merginos į karo tarnybą privaloma tvarka šaukiamos nėra, tačiau gali ją savanoriškai atlikti pasirinktu būdu.

Pirmųjų šauktinių tarnybos pradžia planuojama vasario pabaigoje – Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.

„Batalionas, kuris gaus didžiausią skaičių šauktinių, tai Butigeidžio dragūnų batalionas, o metus baigsim gruodžio mėnesį su Algirdo batalionu“, – nurodė A. Balčiūnas.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija bus pateikta internete adresu www.karys.lt.

Pasak kariuomenės, už nurodymų nevykdymą numatyta ir gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 metų pavasarį. Tai padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes.

Grąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rrr

rrr portretas
Vyrai privalo kariauti. Taip turi būti. O merginos visos pagimdžiusios, ir pilna vienišų motinų. Tai karius siųs į Ukrainą kariauti?

rezidentas

rezidentas portretas
Kodėl tik vyrai šaukiami privalomai? Juk ne visos merginos gimdo, o jei tai daro, tai savo noru. Ar tai nera diskriminacija lytiniu pagrindu? Taigi visos nori lygybės, tai primyn į kariuomene.

>>>>siaip

>>>>siaip portretas
Komentaras kaip chrestomatinis pavyzdys idiotui atpažinti .
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių