Pereiti į pagrindinį turinį

KAM nerimauja dėl Karaliaučiaus ginklavimosi

2011-08-03 19:54
KAM nerimauja dėl Karaliaučiaus ginklavimosi
KAM nerimauja dėl Karaliaučiaus ginklavimosi / wikipedia.org nuotr.

Rusijos žiniasklaidai pranešant, kad Karaliaučiaus srityje iki metų pabaigos bus dislokuotos moderniausios rusiškos priešlėktuvinės, priešraketinės gynybos sistemos S-400, Lietuvos karšto apsaugos ministerija (KAM) teigia nerimaujanti dėl šio regiono militarizacijos ir pabrėžia, kad Lietuva turi skirti ypatingą dėmesį savo gynybai.

Rusijos naujienų agentūra "Interfax", remdamasi neoficialiais šaltiniais Karaliaučiuje dislokuotame Baltijos laivyne, antradienį pranešė, kad šiame Rusijos eksklave bus dislokuotos dvi S-400 baterijos, kurios turėtų užtikrinti oro erdvės apsaugą pasienyje su Lenkija ir Lietuva.

"BNS šiuo atveju remiasi neoficialia informacija, tačiau jeigu ji pasitvirtintų, kreiptumės į Rusiją oficialaus paaiškinimo. Prisiminkime, kad Lisabonos deklaracijoje NATO ir Rusija pabrėžė, kad viena kitos nemato priešininkėmis, nors Rusijos karinėje doktrinoje išlieka neigiamas NATO vertinimas", - BNS galimą ginkluotės dislokavimą komentavo KAM Euroatlantinio bendradarbiavimo departamento direktorius Vaidotas Urbelis.

Pasak jo, Krašto apsaugos ministerija nerimauja dėl karinių pajėgų didinimo Karaliaučiaus srityje.

"Tai aiškiai užfiksuota mūsų strateginiuose dokumentuose. Nedemokratinių kaimynų ginklavimasis šalia Lietuvos sienų parodo, kad mes turime skirti ypatingą dėmesį savo gynybai", - teigė ministerijos atstovas.

Raketų sistema S-400 yra tinkama priešraketinei gynybai, o Rusija siekia didesnio vaidmens NATO kuriamoje priešraketinės gynybos sistemoje, pavyzdžiui, ji nori būti atsakinga už tam tikros teritorijos, galinčios apimti ir Baltijos šalis, apsaugą. Tačiau V.Urbelis pabrėžė, kad "jokia Rusijos sistema negins Lietuvos".

"Lietuva ginsis pati ir kartu su sąjungininkais. Lietuva yra bendros NATO oro gynybos sistemos dalis, NATO oro policijos lėktuvai demonstruoja šios misijos gyvybingumą. Tas pats NATO saugumo nedalomumo principas taikomas ir priešraketinei gynybai - tik NATO gins NATO", - teigė V.Urbelis.

Šiuo metu Rusijos Baltijos laivyno oro gynybos daliniai sausumoje disponuoja senesnės kartos raketų sistemomis S-300.

S-400 gali būti aprūpinama įvairiomis raketomis, kurios gali sunaikinti taikinius esančius 2-400 kilometrų atstumu, o maksimalus jų greitis gali siekti iki 2,5 tūkst. metrų per sekundę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų