Karantinas: universitetų studentams egzaminus gali tekti laikyti ir liepą

Šalyje įvedus karantino režimą, Lietuvos universitetai buvo priversti studijų procesą pritaikyti nuotoliniam mokymui.

Vilniaus universitetas ir Mykolo Romerio universitetas vieningai tvirtina, kad studijų perorganizavimas didelių iššūkių nesukėlė, ir mokymo procesas sklandžiai organizuojamas toliau. Visgi Vytauto Didžiojo universitetas pripažįsta, kad, karantinui užsitęsus ilgiau, muzikos ir vaidybos programų egzaminų nuotoliniu būdu organizuoti praktiškai neįmanoma.

VDU: ne visus egzaminus galima organizuoti nuotoliniu būdu

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) integruotos komunikacijos vadovė Ina Žurkuvienė teigia, kad universitetas turi didelę nuotolinių studijų patirtį, todėl studijų neprireikė stabdyti.

„Vytauto Didžiojo universitetas yra vienas iš tų, kuris nenutraukė studijų proceso, ir jis vyksta nuotolinėje studijų aplinkoje, nes mes labai seniai dirbame su nuotolinėmis studijomis, yra VDU inovatyvių studijų institutas, kuris visa tai organizuoja. Todėl mes visą infrastruktūrą ir priemones turėjome ir mums tai nebuvo nauja, dėl to gana greitai persiorientavimas per savaitgalį įvyko“, – Eltą informavo I. Žurkuvienė.

Pasak VDU integruotos komunikacijos vadovės, universitetas mokymui naudoja nuotolinių studijų aplinką „Moodle“ ir vaizdo paskaitų sistemas „Dodo Coneckt“ ir „Big Blue Button“, o bendravimui, bendradarbiavimui naudojamos „Microsoft Teams“ ir „Zoom“ programos.

Jeigu karantinas dar tęsis mėnesį, tai baigiamieji egzaminai numatomi birželį-liepą.

Visgi kokią programą naudoti, pasak I. Žurkuvienės, yra dėstytojo pasirinkimas.

„Kiekvieno atskiro atvejo, žinoma, mes nesusekame, jeigu tai yra procesas sklandus, sėkmingas, studentų atsiliepimų kažkokių nėra, tai mes paprastai jau nesikišame į tą organizavimą“, – sakė I. Žurkuvienė.

VDU integruotos komunikacijos vadovė taip pat pripažįsta, kad galutinio sprendimo dėl egzaminų organizavimo universitetas kol kas nėra priėmęs.

„Jeigu karantinas dar tęsis mėnesį, tai baigiamieji egzaminai numatomi birželį-liepą. Pas mus jie paprastai būna nuo gegužės pabaigos iki birželio. (...). Čia tais atvejais, jeigu neįmanoma organizuoti egzamino nuotoliniu būdu“, – informavo ji.

I. Žurkuvienės teigimu, VDU Muzikos akademijos, vaidybos programos bei tam tikrų programų, kurioms reikalingi laboratoriniai darbai, nuotoliniai egzaminai yra neįmanomi.

„Turime VDU Muzikos akademiją. Jie palaiko kontaktus su dėstytojais, bendrauja telefonu, yra duodamos užduotys jiems, visi turi instrumentus ir daro kai kurias užduotis internetu, bet mes suprantame, kad egzaminas, perklausos bet kokiu atveju turėtų vykti gyvai“, – pripažino VDU integruotos komunikacijos vadovė.

MRU nuotolinį mokymą vykdo centralizuotai

Savo ruožtu Mykolo Romerio universitetas (MRU) informuoja centralizuotai tęsiantis studijas nuotoliniu būdu. Universitetas teigia tam turintis visiškai paruoštą ir veikiančią virtualią studijų aplinką „Moodle“ su įdiegtais specialiais papildomais įrankiais, taip pat nuo 2015 metų patvirtintą ir veikiančią nuotolinio egzaminavimo tvarką.

Eltai atsiųstame pranešime informuojama, kad pirmąją karantino savaitę nuotoliniu būdu kasdien universitete organizuoti vidutiniškai 157 užsiėmimai, iš viso per pirmąją karantino savaitę MRU vyko 900 paskaitų ir seminarų. Taip pat pažymima, kad MRU vienu metu nuotoliniu būdu gali vykti apie 50 užsiėmimų, o per dieną – iki 400. 

„Tokio masto procesui laiko pasiruošti buvo mažai, nesklandumų pasitaikė, tačiau jau praėjusią savaitę daugiau nei 98 procentai užsiėmimų įvyko be trikdžių. Darbą „Moodle“ sistemoje realiu laiku stebi ir pagalbą teikia nuotolinio darbo organizavimo ir stebėsenos grupės. Jų darbas leidžia ne tik greitai reaguoti į kiekvienam dėstytojui kilusią problemą, bet ir vesti tikslią statistiką, kuri padeda užtikrinti nenutrūkstamą studijų procesą. Paskaitų metu realiu laiku užtikrinama video- ir/ar audiotransliacija, seminarams organizuoti naudojami diskusijų forumai ir grupių darbo kambariai „Moodle“ aplinkoje“, – Eltai atsiųstame pranešime teigia MRU vicerektorė akademiniams reikalams profesorė Regina Valutytė. 

„Pagrindinės problemos, su kuriomis susiduria tiek dėstytojai, tiek studentai, yra susijusios su kompiuterinės įrangos naudojimu, jas sprendžiame realiu laiku konsultuojant visus, dalyvaujančius studijų procese”, – taip pat patvirtino R. Valutytė. 

MRU taip pat skelbia, kad universitete veikia egzaminavimo nuotoliniu būdu tvarka. Studijuojantys nuotolinėse programose jau nuo 2015 metų gali klausytis paskaitų, naudotis įrašytų paskaitų archyvais, dalyvauti seminaruose ir atsiskaitymuose, gintis baigiamuosius bakalauro ir magistro darbus nebūdami fiziškai universitete.

VU padaliniai gali pasirinkti nuotolinio mokymosi formatą

Vilniaus universiteto atstovas spaudai Ervinas Spūdys teigia, kad aukštojoje mokykloje nuotolinis mokymas įgyvendinamas jau nuo kovo 13 dienos. Pasak VU atstovo, pasiruošimas nuotoliniam mokymui taip pat vyko pakankamai sklandžiai.

„Pasiruošimas vyko pakankamai sklandžiai, nuotolinis mokymas jau yra įgyvendinamas nuo kovo 13 dienos. Daugiausia naudojamasi tiek elektroninių mokymų platformomis, tiek „Microsoft Teams“, todėl kažkokių papildomų iššūkių iš principo tai nesukelia“, – Eltai teigė E. Spūdys.

VU atstovas spaudai akcentuoja, kad atskiri universiteto padaliniai ir dėstytojai gali pasirinkti, kokių priemonių pagalba organizuojamas nuotolinis mokymas.

„Tai iš dalies priklauso ir nuo padalinio specifikos, ir nuo pačių dėstytojų, nes tikrai matėme, kad didelė dalis naudojasi būtent E-mokymų sistema, organizuoja videopaskaitas, kiti paskiria kažkokias užduotis atlikti studentams, kiti, pavyzdžiui, naudojasi netgi kitais socialiniais tinklais: organizuoja seminarus, diskusijas per „Discord“ programėlę“, – sakė jis, akcentuodamas, kad dėstytojai ir studentai tikrai neatostogauja, o išradingai toliau tęsia mokymosi procesą.

Pasiruošimas vyko pakankamai sklandžiai, nuotolinis mokymas jau yra įgyvendinamas nuo kovo 13 dienos.

E. Spūdys taip pat patikino, kad nuotolinis mokymas problemų nesudaro ir organizuojant atsiskaitymus.

„Atsiskaitymus galima atlikti ir nuotoliniu būdu, tam visos sąlygos yra sudarytos. Užduotis galima kelti, studentai jas parsisiunčia, sprendžia, visas tas egzaminavimas taip pat gali vykti elektroniniu būdu, tad universitetas yra pasirengęs. Jau iš pradžių buvo rengiamasi tam scenarijui, kad tas karantinas bus pratęstas“, – sakė jis.

Visgi VU atstovas spaudai akcentuoja, kad kiekvieno universiteto padalinio specifika yra skirtinga. Todėl, E. Spūdžio teigimu, studentams, kurių baigiamiesiems darbams reikia atlikti laboratorinius tyrimus, yra sudaromos tam tinkamos sąlygos.

„Aišku, yra kiekvieno akademinio padalinio specifika, kažkam reikia baigiamiesiems darbams atlikti laboratorinius tyrimus. Tokiais atvejais yra sudaromos galimybės, laikantis visų higienos reikalavimų ir išlaikant saugias distancijas, dezinfekuojant labai atidžiai patalpas, tuos tyrimus atlikti“, – patikino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.......

....... portretas
Graži moteris su mėlynu švarkučiu, labai norėčiau su ja pasimylėt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių