Pereiti į pagrindinį turinį

Kariuomenei papildomai reikia 220 etatų civiliams

2015-06-09 13:06
BNS inf.
Š. Mažeikos / BNS nuotr.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) prašys Vyriausybės leidimo įsteigti papildomus 220 valstybės tarnautojų ir darbuotojų etatus, kurie reikalingi atnaujinus šauktinių priėmimą, augant pratybų skaičiui bei steigiant NATO vadavietę.

Visi civiliai dirbtų pagal darbo sutartis, informuoja nutarimo projektą dėl etatų didinimo rengusi KAM.

Naujų darbuotojų reikia nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių medicinos ekspertizei atlikti, atrankos ir šaukimo procedūroms, maitinimui, aprūpinimo, įsigijimo procedūroms organizuoti, kitoms funkcijoms užtikrinti. 

Planuojama, kad įsibėgėjus šaukimo procedūroms, kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyba per mėnesį turės patikrinti po 2 tūkst. karo prievolininkų, arba po 100 asmenų per dieną.

„Todėl karinei ekspertizei atlikti reikia papildomų pareigybių – įvairių sričių sveikatos priežiūros specialistų, psichologų. Taip pat išaugs ir asmens sveikatos priežiūros paslaugų poreikis“, - darbuotojų poreikį argumentuoja ministerija.

Anot projekto rengėjų, taip pat išsiplės veikla, susijusi su šauktinių maitinimo organizavimu: šauktiniai turės būti maitinami tris kartus per dieną (įskaitant poilsio ir šventines dienas), todėl reikės atnaujinti ir plėsti karinių vienetų valgyklas, papildyti valgyklų personalą, priimti virėjų, maisto technologų, pagalbinių valgyklos darbuotojų.

KAM tvirtina, jog atlikti skaičiavimai ir analizė rodo, kad papildomai priimti personalą finansiškai naudingiau ir efektyviau nei įsigyti maitinimo paslaugas. 

Taip pat, planuojama, kad didės karių aprangos, ekipuotės, ginklų, šovinių, kanceliarinių ir kitų prekių poreikis, išsiplės ir karių aprūpinimo bei įsigijimo procedūrų organizavimas, todėl didės ir darbų, susijusių su šių materialinių vertybių įsigijimu, saugojimu, apskaita.

Kariuomenei prireiks ir daugiau kirpėjų bei skalbėjų, o nuolat daugėjant pratybų, reikės daugiau personalo prižiūrėti infrastruktūrai, aptarnauti ir maitinti karius.

Lietuvoje kuriamame NATO pajėgų integravimo vienete taip pat ketinama įsteigti keletą civilinių pareigybių – vertėjo, infrastruktūros specialisto.

Šiemet nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose atliks 3 tūkst. jaunuolių: dalis jų ateis savo noru, kiti bus pašaukti. Pirmieji šauktiniai į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną Klaipėdoje atvyks rugpjūčio 24 dieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų