Karo propaganda: neigiantiems karą Ukrainoje gresia dveji metai belangės

  • Teksto dydis:

Jau beveik savaitę laiko Rusija bombarduoja Ukrainą, tad viešoji erdvė pilna įvairiausios informacijos. Apie karą pasisako ir eiliniai piliečiai, ir gerai žinomos žvaigždės. Policija įspėja, kad tie, kurie palaikys Rusijos agresiją arba neigs, jog Ukrainoje vyksta karas, gali stoti prieš teisėsaugą ir aiškintis už savo žodžius.

Kokia laukia atsakomybė?

Prieš kelias dienas Lietuvos policija pasidalijo informacija apie karo propagandą, už kurios skleidimą gali teikti atsakyti baudžiamąja tvarka.

Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalis skamba taip: „Viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas. (...) Tam, kas viešai pritarė Lietuvos Respublikos ar ES teisės aktais arba įsiteisėjusiais LR ar tarptautinių teismų pripažintiems genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino, gresia laisvės atėmimo iki dvejų metų bausmė“.

Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, vasario 24 dieną straipsnis buvo papildytas rezoliucija. Tad asmenims, viešai neigiantiems dabar prieš Ukrainą vykdomą karą, pateisinantiems Rusijos bei Baltarusijos vykdomą agresiją, gali būti taip pat pritaikyta baudžiamoji atsakomybė.

Policijos atstovai nurodė, kad kol kas ikiteisminių tyrimų pagal minėtą BK straipsnį pradėta nebuvo, tačiau erdvė nuolat stebima. Tiek patys pareigūnai, tiek į visuomenė gali pranešti apie atvejus, kuomet viešai neigiamas Rusijos vykdomas karas prieš Ukrainą.

Ant įstatymo pažeidimo ribos

Socialiniuose tinkluose plinta įvairūs komentarai karo Ukrainoje tema. Portalo kauno.diena.lt skaitytojai atkreipė dėmesį į socialiniame tinkle „TikTok“ pasirodžiusį vaizdo įrašą.

Jame vyras, neužsivilkęs marškinėlių, necenzūriniais žodžiais plūsta tuos, kurie nori padėti Ukrainos kariams ir ginklu stoti prieš rusų karinės agresijos išraiškas. Beje, skaitytojai tikino, kad šis veikėjas galimai dalyvavo ir protestuose, vykusiuose Vilniuje valstybinių švenčių metu.

„Ką jūs ten girdit? Ką jūs ten su rusais kariaut norit? Kas jums yra, Landsbergio atmatos. Jums tik po Landsbergio balkonu stovėti. – po to vyras tiems, kurie nori kovoti už Ukrainos laisvę, pasiūlė prabėgti 45 km ir tada su juo muštis iki galo. – Kviečiu ten jūsų generolus, kareivius, tuos suvakcinuotus, sučipuotus, su trimis šešetais, velnio vergus. Kas jums yra? Ką jūs ten, fašistai, naciai sušikti“.

Policija nurodo, kad tokie vieši pasisakymai jau gali būti traktuojami, kaip nusikalstamos veikos ir gali užtraukti atsakomybę. Pareigūnai ragina tokius asmenis blokuoti socialiniuose tinkluose, kad pasisakymai kuo mažiau galėtų plisti.

„Tokie veiksmai gali užtraukti atsakomybę. Geriausia apie tai pranešti soc. tinklų administratoriams, kad jie galėtų blokuoti tokius veikėjus. Policija ir kitos institucijos taip pat stebi elektroninę erdvę ir vertina tokius ir panašius pasisakymus“, – nurodė Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Akiratyje – ir žinomi žmonės

Apie karą Ukrainoje prieštaringai pasisakė ir SEL grupės lyderis Egidijus Dragūnas. Jo žodžiai sukėlė audrą internete, dėl pasakytų žodžių nuo atlikėjo nusisuko jo grupės nariai, dainos išimamos ir iš kai kurių radijo stočių grojaraščių.

„Daug žmonių, žinai, klausia mano nuomonės, ką aš manau apie viską ir kodėl tyliu, kodėl nieko nepasakau. Mano nuomonė yra tokia: yra žmonės, kurie sukuria ginklą, yra žmonės, kurie paliečia ginklą, yra žmonės, kurie gali šaut į žvėrį, ir yra žmonės, kurie gali šaut į žmogų. Tai va tie, kurie ten sėdi ir šaudosi, tai vyksta natūralus planetos išvalymas. Tegu jie ten b**t šaudosi, aš už taiką ir geriu alų“, – vaizdo įraše sakė atlikėjas. Vėliau įrašas buvo pašalintas. Pats atlikėjas vėliau bandė švelninti situaciją, tą darė ir pirmadienio rytą.

„Mieli tikri žmonės! Aš esu šoke nuo to, kas vyksta jau eilę dienų. Aš myliu Ukrainą, mano daug draugų šią minutę ten. Aš toks pats kaip ir jūs – Dievas mato, kaip aš išgyvenu. Aš išgyvenu už mus visus. Aš išgyvenu už Lietuvą kaip ir jūs visi. Tai, kas vyksta, yra tragedija“, – toliau socialiniuose tinkluose kalbėjo E. Dragūnas.

„Ir pabaigai – mano žinutės prasmė: yra žmonės, kurie kuria ginklus, – aš jų nemėgstu, yra žmonės, kurie liečia ginklus, – aš jais nepasitikiu. Yra žmonių, kurie gali šauti į gyvūną, – aš niekad nesuvokiau šio poelgio. Ir yra žmonių, kurie gali šauti į kitą žmogų, – tai antžmogiška. Aš – nė vienas iš šių personažų“, – pridūrė atlikėjas. Šis E. Dragūno pasisakymas nepraslydo ir pro teisėsaugos akiratį. Antradienį pranešta, kad Vilniaus apygardos prokuratūra dėl viešų SEL lyderio pasisakymų apie karą Ukrainoje pradėjo ikiteisminį tyrimą.

BNS skelbė, kad tyrimas pradėtas dėl viešo kurstymo smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų.

Už tai gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Saugokitės provokatorių

Portalas kauno.diena.lt praėjusią savaitę skelbė, jog Vilniaus viešajame transporte buvo užfiksuotas galimas provokatorius, kurio tikslas galėjo būti pasėti paniką, jog žmonės apgultų bankus ir imtų masiškai gryninti pinigus. Sostinės autobuse vyras garsiai bandė aiškinti esą tarp „Swedbank“ ir SEB banko stringa pavedimai dėl SWIFT sistemos. Nors bankiniai pavedimai šalies viduje vyksta visai per kitą sistemą.

„Rytinis spektaklis. Į autobusą įlipa vyras ir kažkaip labai jau patogiai jo pokalbis telefonu (neįprastai garsiu balsu) prasideda vos jam įžengus į viešąjį transportą. Kalba apie tai, kaip šiandien jis šnekėjo su SEB banko valdybos nariu, kuris papasakojo apie dideles problemas ir piniginius praradimus dėl SWIFT (pamini sumą), kad vis tik grynieji pinigai yra grynieji. Kažkodėl vyriškio pokalbis ėmė staiga trūkinėti, kai pamatė į jį nukreiptą kamerą“, – taip vaizdo įrašą pristatė Kristina.

Pačiame vaizdo įraše girdėti, kad vyras suopia esą apie įvykusius bankinius sutrikimus, kaip žmonės prarado pinigus ir pan.

„<...>Jei bankininkystė ar kortelė nedirbs. Vakar jau buvo pranešta apie sutrikimus apie atsiskaitymus elektroniniu būdu tarp bankų. Buvo „pakibę“ dviem valandom visi pervedimai tarp „Swedbank'o“ ir SEB, negalėjo nieko prasiųsti, SWIFT nepriimdavo mokėjimų“, – garsiai autobuse kalbėjo vyras. Iš tiesų, kai pamatė, jog yra filmuojamas, pasakos sekimas nutrūko. Vyras išsitraukė telefoną ir kažką paspaudė ir tepasakė „Alio“ ir „Nėr už ką“.

Banko atstovai buvo pripažinę, jog tai – provokacija ir dėl įvykio jau kreipėsi į teisėsaugą.

„Ačiū, kad dalinatės. Apie šią provokaciją jau pranešėme policijai. Už gandų ir melagingos informacijos skleidimą bei su tuo susijusius padarinius numatyta ir civilinė, ir baudžiamoji atsakomybė. Visus gyventojus raginame kritiškai vertinti gaunamą informaciją ir pasikliauti tik patikimais šaltiniais“, – rašė SEB atstovė.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos agresijaUkrainabaudžiamoji atsakomybėkaro propaganda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių