Pereiti į pagrindinį turinį

Katalonijos dienos - su muzika ir vynu

2006-03-21 00:00

Savo kalba, kultūra ir gastronomija galintys pasigirti pietiečiai nacionalinius bruožus demonstruos Kaune

Savo kalba, kultūra ir gastronomija galintys pasigirti pietiečiai nacionalinius bruožus demonstruos Kaune

Balandžio 22-29 dienomis kauniečiai ir miesto svečiai įvairiuose renginiuose galės susipažinti su Katalonijos (Ispanija) regiono literatūra, menu, gastronomija, patiekalais, vynu, pramogomis. Vakar į Kauną atvykęs Katalonijos - Lietuvos asociacijos prezidentas Ksavjieras Batala apsilankė “Kauno dienoje”.

Pasiūlys renginių įvairovę

Anot K.Batalos, jis atvyko apžiūrėti vietų, kuriuose vyks renginiai. “Deriname paskutines detales. Mums labai svarbu, kad renginiuose apsilankytų kuo daugiau žmonių”, - sakė jis.

Pasak svečio, būsimi renginiai sulaukia vis daugiau pritarimo. “Kodėl pasirinkome Kauną? Tai vienas svarbiausių Lietuvos miestų. Be to, iniciatyvą parodė ir Kauno vicemeras Antanas Adolfas Balutis. Apsispręsti padėjo Barselonoje nuo pernai spalio veikiančio Lietuvos turizmo ir informacijos centro direktorius Raimundas Michnevičius ir Lietuvos garbės konsulas Barselonoje Migelis Vila Regardas. Žinome, kad miestas turi gilią istoriją, daug universitetų, be to, turi, ką parodyti užsieniečiams”, - sakė K.Batala.

Mintyse - Kauno dienos Katalonijoje

“Svarbu, kad Kaunas pasikviečia ir antro Katalonijos miesto - Taragonos atstovus. Taragonos savivaldybė atsiveža šokio, teatro trupes, ekspoziciją. Taragona nėra tokia žymi, kaip Barselona, bet tai miestas, kuris traukia turistus iš viso pasaulio. Šis miestas yra apie 80 km į pietus nuo Barselonos. Gyvenimas Katalonijoje nesibaigia Barselonoje”, - šypsosi K.Batala.

Lietuvos - Katalonijos asociacija vienija apie 60 oficialių narių, apie 300 žmonių pritaria šiai veiklai. “Draugija jungia katalonus, kurie turi sentimentų Lietuvai, ir lietuvius, kuriems patinka Katalonijoje”, - sakė svečias. K.Batala sakė, kad jau planuojamos ir Kauno dienos Katalonijoje.

Siekia daugiau autonomijos

Katalonija - vienas ekonomiškai stipriausių Ispanijos autonominių regionų. Apie 7 mln. gyventojų turinčio regiono parlamentas pernai patvirtino naująjį regiono statutą. Pagal siūlomą reformą, Katalonija pati rinktų mokesčius, o regioninis aukštasis teismas taptų jos aukščiausia teismų institucija ir šiuo požiūriu pakeistų Madrido Konstitucinį Teismą.

“Nieko ypatingo nevyksta. Nuo 1978 metų Ispanijoje yra 17 autonomijų, o Katalonija - viena iš jų. Tik dabar pasiūlyta peržiūrėti statutą, juos peržiūri ir kitos autonomijos. Tai nėra nepriklausomybė. Panašūs procesai vyksta Vokietijoje tarp centrinės valdžios ir atskirų žemių. Taip, diskutuojama apie galimybę Ispanijai tapti federacine valstybe, bet tai ilgas procesas”, - teigė K.Batala.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų