Kiaulių gripas verčia VMVT dirbti visą parą

Reaguodama į Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) išplatintus pranešimus dėl užfiksuotų žmonių susirgimų kiaulių gripo virusu ir siekdama išvengti galimo šio viruso patekimo į Lietuvos  teritoriją, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) teigia stiprinanti apsaugos priemones.

„Bendradarbiaujant su Muitinės departamento pareigūnais, jūrų ir oro uostuose tikrinami keliautojų bagažai, kad nebūtų įvežami gyvūninės kilmės produktai iš trečiųjų šalių. Pasienio veterinarijos postuose sustiprinta įvežamų gyvūnų, jų produktų, žaliavų ir pašarų, kuriose nustatyti kiaulių gripo atvejai, kontrolė. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Vilniaus, Palangos ir Karmėlavos oro uostų administracijos turi užtikrinti gyvūninių atliekų, surinktų iš laivų ir lėktuvų nukenksminimą“, – akcentavo VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas. Taip pat keliaujantiems asmenims pasienio postuose yra platinama informacija, dalinami lankstinukai apie draudžiamus įsivežti maisto produktus iš trečiųjų šalių.

Pasak Vidmanto Paulausko, teritorinių VMVT inspektoriams nurodyta stebėti jų rajonų teritorijose esančių kiaulių laikymo vietų būklę bei sugriežtinti sanitarijos ir higienos priemonių vykdymo kontrolę, kadangi gyvi gyvūnai ir gyvūniniai produktai yra pagrindinis šios ligos užkratas.

VMVT informuoja, kad Lietuvoje prekiaujama kiauliena yra saugi vartoti. Lietuva kiaulienos iš Meksikos ir Jungtinių Valstijų neimportuoja, todėl tiesioginės grėsmės mūsų šalyje paplisti kiaulių gripui nėra. Dažniausiai kiauliena ir kiaulienos gaminiai į Lietuvą įvežami iš Lenkijos, Olandijos, Vokietijos, Prancūzijos, Danijos.

VMVT nuolat keičiasi informacija su kitomis atsakingomis Lietuvos ir Europos Sąjungos institucijomis, o Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas ruošia rizikos vertinimą dėl kiaulių gripo pasireiškimo grėsmės Lietuvoje.

„Įvertinus esamą situaciją ir siekiant operatyviai reaguoti į pranešimus, VMVT sudarytos 24 valandas per parą budinčios darbo grupės, kurios informuos apie situaciją ir imsis visų reikiamų priemonių“, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas. VMVT primena, kad gyvūnų sveikatingumo ir maisto saugos klausimais gyventojai visą parą gali kreiptis nemokama telefono linija 8 800 40403.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių