Pereiti į pagrindinį turinį

Kibernetinio saugumo centro klausimas juda į priekį be Baudžiamojo kodekso pataisų

2014-06-16 10:45
Grėsmingasis „Raudonojo spalio“ virusas Lietuvoje užfiksuotas nebuvo
Grėsmingasis „Raudonojo spalio“ virusas Lietuvoje užfiksuotas nebuvo / Shutterstock nuotr.

Vyriausybė pirmadienį sutarė dėl Nacionalinio kibernetinio centro steigimo, tačiau atidėtos kartu teiktos Baudžiamojo kodekso pataisos, kurios turėjo apibrėžti baudžiamąją atsakomybę už kibernetinius nusikaltimus.

Vyriausybės kanceliarijos pažymoje nurodoma, kad „nutarta ginčytiną Baudžiamojo kodekso papildymą atidėti“ ir jį dar kartą apsvarstyti įgyvendinant Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl atakų prie informacines sistemas.

Būtent dėl baudžiamosios atsakomybės centro steigimui Vyriausybės pasitarime nepritarta praėjusią savaitę.

„Šiandienos ir pasitarime, ir posėdyje (...) buvo nuspręsta atsisakyti Baudžiamojo kodekso pataisų, kadangi teisininkai paaiškino, kad Baudžiamajame kodekse, kuris dabar galioja, yra pakankamai straipsnių bausti už tokios veikos pažeidimus“, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas praėjusią savaitę teigė, jog dabar baudžiamoji atsakomybė už kibernetines atakas nenumatyta.

Baudžiamojo kodekso pataisų projekte siūlyta nustatyti, kad atsakomybė už nusikaltimą kibernetinėje erdvėje grėstų, jeigu nusikalstamos veikos subjektas būtų Lietuvos pilietis, jeigu tas subjektas būtų arba pažeidimo metu fiziškai buvo Lietuvos teritorijoje, jeigu nusikalstama veika būtų padaryta naudojantis Lietuvoje esančia elektroninių ryšių infrastruktūra, jeigu būtų tiesiogiai kėsintasi į Lietuvos turtines ar neturtines vertybes, jeigu Lietuvos Respublikai tektų bet kokios neigiamos nusikalstamos veikos pasekmės.

Numatyta, kad Nacionalinis kibernetinio saugumo centras būtų krašto apsaugos sistemos dalis. Jis užsiimtų kibernetinių atakų prevencija ir pagalba, sprendimais esant kibernetinei atakai.
Pataisoms dar turėtų pritarti ir Seimas.

Centras turėtų pradėti veiklą kitąmet.

J.Olekas pirmadienį žurnalistams sakė, kad 2015 metais centrui reikėtų 3,2 mln. litų, numatyti aštuoni etatai.

Lietuvos karinės kontržvalgybos duomenimis, pernai šalyje didelio masto kibernetinių atakų, išskyrus išpuolių prieš interneto portalą delfi.lt, nebuvo, tačiau „panašaus pobūdžio atakos buvo planuojamos mažiausiai du kartus“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų