Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl Lietuvą nuo Astravo gelbsti pasenusi įranga?

2021-11-11 17:01
DMN inf.

Nuo Astravo atominės Lietuvą gelbsti pasenusi įranga, praneša LNK.

Scanpix nuotr.

Du prietaisai Radiacinės saugos centre nenaudojami stovi jau 20 metų. Ar jie atlaikytų galimą avariją Astrave – centras abejoja. 

Panaši situacija ir su unikalia radioaktyvią taršą matuojančia stotimi. Tokių pasaulyje pagaminta viso labo keturios. Viena – specialiai Lietuvai. Tačiau dabar Radiacinės saugos centras nori ja atsikratyti, o tiksliau – pakeisti į naują, nes jau dešimtmetį skaičiuojanti įranga genda.

Įsigyti reikia ir naujų dozimetrų. Tokių dabar niekas nebegamina. Dozimetrams sugedus, nebūtų, kam jų remontuoti. 

Kodėl Radiacinės saugos centre Lietuvą nuo Astravo saugo jau pasenę prietaisai, atsakymą turi vidaus reikalų viceministras. 

„Matyt, ilgą laiką buvo orientuojamasi į pasirengimą tomis pačiomis lėšomis, numatytomis valstybės institucijų biudžete, ir aš manau, kad tai buvo didžiausia problema“, – sako vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Ne ką geresnė situacija ir policijai. Įvykus sprogimui Astrave pareigūnams staiga gali tekti ieškoti tokių dalykų kaip lauko šviestuvai ar biotualetai. Tačiau kas labiausiai neramina policiją – tai kuro atsargos. 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas savo įrangos senumo netikrino. Tačiau netrukus ketina atnaujinti per branduolinę avariją naudojamas sistemas. 

Vyriausybė žada, kad specialiosios pajėgos bei Radiacinės saugos centras be trūkstamos įrangos neliks. Tačiau garantijų, kad reikiami prietaisai ir jutikliai atkeliaus laiku ir neįstrigs viešuosiuose pirkimuose, nėra. 

Kitąmet vien apsaugai nuo Astravo Vyriausybė suplanavo 17 mln. eurų. 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų