Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl parduotuvėje parduodami kiaušiniai – vienodos rudos spalvos?

A. Ufarto /BFL nuotr.

Kiaušinių lukštų spalva priklauso nuo vištų veislės bei jų mitybos, o specialiai kiaušiniai tikrai nėra dažomi. Taip tikina Maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojas Jonas Stanius.

LRT Radijo klausytoja susidomėjo, kodėl kiaušiniai, kuriuos galima rasti parduotuvėse, būna vienodos rudos spalvos. „Kuo paveikiami kiaušinių lukštai, kad jie visi – vienodos rudos spalvos? Juk taip būti negali“, – mano klausytoja.

Maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojo teigimu, kiaušinių lukšto spalva priklauso nuo vištų veislės ir iš dalies – lesalų sudėties.
„Dažniausiai vištų kiaušinių lukštų spalva priklauso ir nuo paukščių spalvos. Pavyzdžiui, jeigu paukščių plunksnos yra baltos spalvos, kaip leghornų veislės vištų, tai kiaušiniai – balti. Viandotų veislė pasižymi ruda plunksnų spalva, tai jų ir kiaušiniai – rudi. Būna ir žydrų kiaušinių – [juos deda] Pietų Amerikos, arba araucana, veislės vištos“, – vardija specialistas. 

Jo teigimu, minėtomis spalvomis kiaušinių niekas nedažo. Tokios spalvos – natūralūs vištos organizmo dažai.

„Vištos kiaušinis slenka apie 24 valandas ir tuo metu iš vištos organizmo kiaušintakio liaukos išsiskiria rudos spalvos pigmentas protoforfirinas. Jis ir suteikia kiaušiniui rudą spalvą“, – tikina J. Stanius.

Tai, kad visi kiaušiniai vienodos rudos spalvos, J. Staniaus teigimu, yra normalu – paukštynuose laikomos vištos yra tos pačios veislės, gimusios tuo pačiu laiku, jų organizmo būklė yra vienoda, todėl jų kiaušiniai toje partijoje irgi yra vienodi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų