Pereiti į pagrindinį turinį

Konstitucinis Teismas: teisėjų materialinės garantijos negali būti mažinamos

2015-01-14 16:20
BNS inf.
KT: autorių ir sportininkų apmokestinimas neprieštarauja Konstitucijai
KT: autorių ir sportininkų apmokestinimas neprieštarauja Konstitucijai / Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Teisėjų materialinės garantijos negali būti mažinamos, nes taip išaugtų korupcijos rizika, trečiadienį paskelbė Konstitucinis Teismas.

Tokią poziciją Konstitucinis Teismas pateikė, aiškindamas nuostatas dėl teisėjų valstybinių pensijų. Pasak teismo, teisėjų valstybinių pensijų sistema gali būti pertvarkoma tik taip, kad nebūtų sumažintas „bendras teisėjų socialinių (materialinių) garantijų lygis“.

„Konstitucinis Teismas išaiškino, kad, įstatymų leidėjui pertvarkant teisėjų valstybinių pensijų sistemą, negali būti sumažintas įstatymais nustatytas teisėjų socialinių (materialinių) garantijų lygis“, - rašoma teismo pranešime spaudai.

Pagal išaiškinimą, tik suteikiant „konstitucinį teisėjo statusą ir jo orumą atitinkančias socialines (materialines) garantijas ateičiai (pavyzdžiui, teisėjo pensiją) galima užtikrinti, kad teisėjai, vykdydami teisingumą, nepatirtų įstatymų leidžiamosios ar vykdomosios valdžios sprendimų įtakos, kišimosi į teisėjo veiklą, taip pat mažinti korupcijos riziką“.

Konstitucinio Teismo teigimu, sumažinti materialines garantijas buvusiems teisėjams galima tik laikinai, kol valstybės ekonominė ir finansinė būklė yra itin sunki.

„Priešingu atveju, jei teisėjų socialinių (materialinių) garantijų lygis galėtų būti mažinamas ir kitais atvejais, t. y. kai valstybėje nėra susiklosčiusi itin sunki ekonominė, finansinė padėtis, kiltų grėsmė teisėjų nepriklausomumui; kitaip tariant, būtų sukurtos prielaidos įstatymų leidžiamosios ar vykdomosios valdžios sprendimais daryti įtaką teisėjams, priimti tokius sprendimus, kuriais teisėjų socialinės (materialinės) garantijos būtų mažinamos darant spaudimą dėl sprendimų vykdant teisingumą, didinti korupcijos riziką“, - rašoma teismo pranešime spaudai.

Konstitucinis Teismas išaiškino ir tai, kad nustačius, jog teisėjo atlyginimas yra vienas iš teisėjų valstybinių pensijų dydžio nustatymo kriterijų, pagal Konstituciją negalimas toks teisinis reguliavimas, pagal kurį teisėjų atlyginimų didinimas neturėtų jokios įtakos jau mokamų teisėjų valstybinių pensijų dydžiui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų