Pereiti į pagrindinį turinį

Kontrabandinės cigaretės taps trąšomis?

2010-07-11 14:00
Idėja: kontrabandinius rūkalus siūloma panaudoti kaip trąšą arba energijos gamybos išteklius.
Idėja: kontrabandinius rūkalus siūloma panaudoti kaip trąšą arba energijos gamybos išteklius. / BFL nuotr.

Finansų ministerija siūlo liautis deginti konfiskuotas kontrabandines cigaretes. Esą tabaką galima naikinti kitaip. Pavyzdžiui, gaminti iš jo trąšas.

Deginti – per brangu

Tokį Finansų ministerijos pasiūlymą Vyriausybė svarstys artimiausiame posėdyje, trečiadienį. Ministerijos manymu, dabartinė tvarka, kai konfiskuotus rūkalus privaloma deginti, yra ydinga. Esą yra geresnių ir pigesnių būdų juos pašalinti iš apyvartos.

Vyriausybei teikiamame nutarimo projekte siūloma pakeisti tvarką. Jei Vyriausybė šiam siūlymui pritars, kontrabandiniai rūkalai bus kompostuojami ir kitais būdais perdirbami, "kad jų nebūtų įmanoma panaudoti pagal tiesioginę paskirtį".

"Deginant tabaką susidaro didelės deginimo išlaidos, pats naikinimo būdas yra brangus, o jo galimybės ribotos – per menkas deginimo krosnių pajėgumas, deginant teršiama aplinka", – rašoma nutarimo projekte. Anot ministerijos, jei Vyriausybė paliks galioti senąją tvarką, "valstybės biudžetas ir toliau patirs dideles ir neadekvačias tabako saugojimo ir naikinimo sąnaudas".

Trąšos iš tabako?

Kaip dienraščiui teigė Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vytautas Lenkutis, kontrabandinis tabakas gali būti naikinamas įvairiausiais būdais. Esą jį netgi būtų galima panaudoti žemės ūkyje.

"Siūloma leisti naudoti bet kuriuos tinkamus Atliekų tvarkymo įstatyme numatytus būdus. Tai galėtų būti, pavyzdžiui, naudojimas kurui, energijai gauti, apdorojimas žemėje, naudingas žemės ūkiui ar gerinantis aplinkos būklę, šalinimas specialiai įrengtuose sąvartynuose, biologinis ar fizikinis cheminis apdorojimas, kai gaunami galutiniai junginiai, kurie paskui šalinami kitais galimais būdais", – vardijo V.Lenkutis.

Pasak jo, iš tabako būtų galima gaminti trąšas ar kompostą. Esą tai yra vienas iš daugelio galimų kontrabandinių rūkalų panaudojimo būdų, kurie valstybei išeitų į gera.

Legalizuoti negalima

Jei konfiskuoti rūkalai būtų ne naikinami, o savotiškai legalizuojami ir parduodami vartotojams, milijonai litų virstų ne dūmais (ar trąšomis), o papildytų skylėtą valstybės iždą. Tačiau toks scenarijus neįmanomas.

Finansų ministerijos atstovas V.Lenkutis tikina, kad valstybė negalėtų grąžinti legalizuoto tabako į rinką, net jeigu ji to ir norėtų. "Pasaulinės sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencija reikalauja, kad konfiskuoti tabako gaminiai būtų naikinami. Be to, didelė rizika, kad nesunaikinti jie grįš į nelegalią apyvartą", – aiškino pašnekovas.

Pasak jo, tabako legalizavimas valstybei taip pat kainuotų nemažus pinigus. "Būtų reikalingos papildomos išlaidos ekspertizei, nes tabakas turi atitikti kokybės reikalavimus. Dar viena priežastis – pagal ES teisės aktus, kad nebūtų iškreipta konkurencija, būtų privalu sumokėti visus mokesčius. Todėl, įvertinus visas sąnaudas, konfiskuotų cigarečių savikaina tikrai būtų didesnė nei legaliai pagamintų ar importuotų gaminių", – pridūrė V.Lenkutis.

Tokios pat nuostatos laikosi ir muitininkai. "Tokios nuostatos laikosi dauguma pasaulio valstybių, o ES šalyse naikinti kontrabandines cigaretes įpareigoja teisės aktų reikalavimai. Tai daroma todėl, kad jeigu kontrabandinės cigaretės būtų pardavinėjamos, būtų iškreipiama rinka, daroma žala teisėtam verslui, kuris moka mokesčius, sukuria darbo vietas ir pan. Legaliai veikianti įmonė turėtų konkuruoti su valstybe, pardavinėjančia nelegaliu ir neteisėtu būdu įvežtas cigaretes", – dienraščiui sakė Muitinės departamento Ryšių su visuomene skyriaus viršininkė Henrika Rukšėnienė.

Beje, Lietuvoje deginamos ne tik kontrabandinės cigaretės. Tabako gaminiais prekiaujančios verslo įmonės, praėjus tam tikram laikui po rūkalų banderolių galiojimo termino pabaigos, taip pat privalo pasirūpinti cigarečių sudeginimu. Už tabako deginimą sumoka įmonės, o valstybė joms grąžina akcizo mokestį už sunaikintus tabako gaminius.

Milijonai – dūmais

Vien per pirmus penkis šių metų mėnesius Muitinės departamento pareigūnai sulaikė 36,6 mln. litų vertės kontrabandinių cigarečių. Tai beveik 7 kartus daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Skaičiai rodo gerą muitininkų darbą. Tačiau lazda turi ir antrą galą. Mat kuo daugiau rūkalų sulaikoma, tuo daugiau jų deginimas kainuoja valstybei. Kaip teigė H.Rukšėnienė, sudeginti vieną pakelį cigarečių valstybei kainuoja 4,7 cento. Per pirmus penkis šių metų mėnesius muitininkai konfiskavo daugiau kaip 5 mln. pakelių nelegalių rūkalų. Juos sudeginti biudžetui kainuos apie 240 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų