Pereiti į pagrindinį turinį

Krizės akivaizdoje - partijos kūrimo planai

2005-12-12 00:00

Kaune rinkosi A.Zuoko oponentai, ketinantys burtis į naują politinę jėgą

Kaune rinkosi A.Zuoko oponentai, ketinantys burtis į naują politinę jėgą

Šeštadienį Kaune vykusioje konferencijoje “Liberalizmo ateitis Lietuvoje” svarstyta, kaip atgaivinti piliečių pasitikėjimą liberalizmo idėjomis. Tai buvo ir Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderio Artūro Zuoko oponentų pirmas žingsnis kuriant naują partiją.

Konferencijos organizatorius, Europos parlamento narys Eugenijus Gentvilas, sakė norėjęs visus liberaliai mąstančius žmones pakviesti pasikalbėti apie liberalizmo krizę Lietuvoje.

“Norint sėkmingai veikti mums reikia paneigti daug mitų. Socialdemokratai sako: liberalizmas - laukinis kapitalizmas. Žinome ir Vytauto Landsbergio frazę, kad mes nei baltieji, nei raudonieji. Paskutinis mitas: liberalai - korumpuoti. Žodis liberalas tapo kompromituojančiu žodžiu”, - sakė E.Gentvilas ir pridūrė, kad Lietuvoje už liberalų partijas pasisako apie 10-15 proc. rinkėjų.

Liberalizmo idėjų išpažinėjas profesorius Leonidas Donskis teigė, kad krizė regima ne tik mūsų šalyje. “Lietuva atkūrė nepriklausomybę ne visai patogiu metu, kai visame Vakarų pasaulyje yra ideologijų krizė”, - sakė jis.

Anot profesoriaus, Lietuvoje dabar - ideologinis vakuumas. “Veikėjas, simuliuojantis studentą, pavažinėja po šalį, ir iškyla pavojus valstybei”, - vaizdžiai kalbėjo L.Donskis.

Jis ragino liberalus nedaryti ankstesnių klaidų ir nesistengti iškelti vieną asmenį. “Rinkodariniai gražuoliai neišgelbėjo jūsų partijos”, - ironizavo pranešėjas, siūlęs politikams daugiau dėmesio sutelkti žmogaus teisių ir orumo gynybai.

Netrūko ir daugiau vaizdžių kalbų. Eligijus Masiulis, vardydamas, kam liberalai turi pasakyti “ne”, tarė: “Ne - iščiulptai, išlaižytai Briuselio technokratijai”. Šiuos žodžius palydėjo juokas, o žvilgsniai nukrypo į E.Gentvilą. “Tačiau mes sakome “taip” savo piliečių interesus ginančiai Europos Sąjungai”, - po kelių akimirkų pridūrė E.Masiulis, vėl sukeldamas plojimų ir juoko bangą salėje.

Dar kartą dėmesio centre atsidūrė E.Gentvilas, kai LiCS klasikinio liberalizmo frakcijos pirmininkas Vytautas Kvieska, kalbėdamas apie išeitį iš dabartinės šalies situacijos, retoriškai paklausė: “Gal spjauti į viską ir važiuoti į Briuselį?”

Apie naujos partijos kūrimą paskelbta po to, kai LiCS tarybos posėdyje lapkritį nepavyko inicijuoti balsavimo dėl nepasitikėjimo partijos vadovybe. Kandidatais į partijos pirmininkus minimi Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius bei parlamentaras Petras Auštrevičius, kurie irgi dalyvavo konferencijoje.

Neramumai LiCS sustiprėjo pavasarį, kai A.Zuokas neatsižvelgė į Prezidento Valdo Adamkaus raginimą pasitraukti iš pareigų. A.Zuoką atsistatydinti raginę penki lyderio oponentai Seime buvo pašalinti iš partijos. Dar keli narystę partijoje buvo sustabdę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų