KT nagrinės bylą dėl pareigūnų nepriekaištingos reputacijos

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį pradės nagrinėti bylą dėl pareigūnams taikomų nepriekaištingos reputacijos kriterijų.

Ji bus nagrinėjama rašytinio proceso tvarka, pranešė KT.

Į KT kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), prašydamas ištirti Vidaus tarnybos statuto 2018 metų birželio 29 dienos redakciją, kad asmuo nelaikomas nepriekaištingos reputacijos, jeigu jis „buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės (išskyrus atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės, kai nusikalstama veika prarado pavojingumą) ir nuo atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės dienos nepraėjo 3 metai“.

LVAT nagrinėjo dvi administracines bylas, kuriose skųsti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus įsakymai dėl pareigūnų atleidimo iš vidaus tarnybos.

Pasak teismo, minėta statuto norma nesudarė prielaidų įvertinti individualią kiekvieno pareigūno situaciją.

KT prašoma įvertinti, ar toks teisinis reguliavimas atitinka iš konstitucinio proporcingumo principo kylantį reikalavimą asmens teisių ir laisvių įstatymu neriboti labiau, negu reikia teisėtiems ir visuomenei svarbiems tikslams pasiekti, taip pat užtikrinti tam tikrą interesų pusiausvyrą.

Anot LVAT, nediferencijuojant nusikalstamų veikų, už kurių padarymą asmuo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, pagal pobūdį, pavojingumą ar pan., nepriimant asmens į vidaus tarnybą ar atleidžiant iš jos, gali būti nepaisoma konstitucinių lygiateisiškumo, proporcingumo ir teisingumo principų.

Be to, gali būti neproporcingai apribota piliečio konstitucinė teisė lygiomis sąlygomis stoti į valstybės tarnybą.

Praėjusių metų balandį KT išaiškino, kad Konstitucijai prieštaravo norma, jog asmuo nelaikomas nepriekaištingos reputacijos, jeigu jis pripažintas kaltu dėl tyčinio nusikaltimo padarymo, nesvarbu, ar teistumas išnyko, ar yra panaikintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių