KT: nepagrįstų abejonių skleidimas vertintinas kaip politinis spaudimas

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį pareiškė, kad nėra pagrindo kvestionuoti dabartinės jo sudėties teisėtumo, o nepagrįstų abejonių kėlimas vertintinas kaip politinis spaudimas.

Teismo teigimu, pagal Konstituciją, jis turi veikti nepertraukiamai, todėl KT įstatyme įtvirtinta, kad nustatytu laiku nepaskyrus naujo teisėjo, jo pareigas eina kadenciją baigęs teisėjas tol, kol bus paskirtas ir prisieks naujas teisėjas.

KT teigia, kad jo pirmininko įgaliojimų trukmė susieta su teisėjo įgaliojimais.

„Seimas Dainių Žalimą paskyrė Teismo pirmininku jo, kaip teisėjo, įgaliojimų laikui“, – rašoma pranešime.

„Konstitucinio Teismo teisėjų, taip pat ir Teismo pirmininko įgaliojimai negali būti nutraukti kitaip, nei Konstitucijoje nustatytais pagrindais, šiuo atveju – pasibaigus įgaliojimams, kai prisiekia naujai paskirti teisėjai“, – teigiama jame.

Pranešime taip pat teigiama, kad dalies politikų siekis sukelti abejones KT legitimumu sutampa su pastarojo meto KT sprendimais.

„Nepagrįstų abejonių skleidimas šiuo atveju vertintinas kaip politinis spaudimas. Konstitucinis Teismas ragina susilaikyti nuo veiksmų, kuriais keliama grėsmė konstituciniam valdžių padalijimo principui ir kėsinamasi į teismų nepriklausomumą“, – teigia institucija.

Valdantieji antradienį kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą teigdami, kad D. Žalimo įgaliojimai kaip KT pirmininko negalėjo būti pratęsti pasibaigus kadencijai.

Kovą baigėsi trijų KT teisėjų, tarp jų ir pirmininko D. Žalimo, kadencija, tačiau Seimui atmetus pasiūlytas kandidatūras Konstitucijoje numatyta teisėjų rotacija neįvyko ir Teismas toliau dirba sena sudėtimi.

Seimas balandį atmetė visus tris kandidatus į KT teisėjus.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis į šias pareigas siūlė buvusią KT kanclerę Ingridą Danėlienę, prezidentas Gitanas Nausėda – advokatę Giedrę Lastauskienę, tuometinė laikinoji Lietuvos Aukščiausioji Teismo pirmininkė Sigita Rudėnaitė – šio teismo teisėją Algį Norkūną.

D. Žalimas teigia, jog jo nei kaip teisėjo, nei kaip pirmininko įgaliojimai nėra nutrūkę ir vertino šį kreipimąsi kaip reakciją į penktadienio sprendimą dėl „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovautos parlamentinės komisijos bei neleistiną kišimąsi į KT veiklą.

Konstitucija numato, kad KT kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko nėra kvailiau

Nieko nėra kvailiau portretas
Kai taip vadinamieji "Konstitucijos ir Kostitucinės teisės žinovai" , o teisingiau "visiški teisės lūzeriai" pradeda komentuoti KT priimtus sprendimus ir pareiškimus......tokiems patarčiau neužsiimt tuo ko iš vis nesupranti .....

...

... portretas
Ach: "Teismo teigimu, pagal Konstituciją, jis turi veikti nepertraukiamai, todėl KT įstatyme įtvirtinta, kad nustatytu laiku nepaskyrus naujo teisėjo, jo pareigas eina kadenciją baigęs teisėjas tol, kol bus paskirtas ir prisieks naujas teisėjas" - tai NE pagal Konstituciją, tai - pagal kažkokią 'pisulką', kurią jūs iškėlėt VIRŠ Konstitucijos! O ir - NĖRA reikalo jums pastoviai posėdžiaut (ko jūs ir nedarot), o ir - nebūtina jums 'savo smėlio dėžutėj' pilnu sąstatu žaist - baigėt kadenciją ir - LAISVI! Nes kitaip - jūs politikuodami (intrigomis) grasinatės VISĄ valdžią šaly užgrobt: Konstitucija VIRŠ jūsų, o pagalKonstituciją VISI turim pareigą prieš valdžios organų uzurpaciją pasisakyt: 'Tokį KT tik į muilą!'.

Ka cia

Ka cia portretas
bepridesi.Kodel KT isisamonines, kad jie geriausiai zino kaip man ir valstybei gyventi.Ar jie gyvene beoreje erdveje ir niekas ju neitakoja.O kas juos rinko.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių