Laisvadienių nepadaugės: Vėlinės ir Konstitucijos diena bus darbo dienos

  • Teksto dydis:

Parlamentarai antradienį atmetė siūlymus lapkričio 2-ąją minimas Vėlines ir spalio 25-ąją švenčiamą Konstitucijos dieną paskelbti šventinėmis dienomis.

Seimo nariai pritarė neigiamai Socialinių reikalų komiteto išvadai šiam projektui. Už tai buvo 45 Seimo nariai, 9 buvo prieš, 14 susilaikė.

Neigiamas pozicijas dėl minėtų projektų buvo pateikusi ir Vyriausybė.

Socialinių reikalų komiteto teigimu, šiuo metu Europos Sąjungos valstybėse vidutiniškai yra 12 šventinių dienų, tuo metu Lietuva tokių dienų jau turi 15. Be to, atsiradus daugiau nedarbo dienų, sumažėtų įplaukos į valstybės ir savivaldybių biudžetus, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą, kitus valstybės pinigų fondus.

Projektą dėl Vėlinių palaikiusi parlamentarė Aurelija Stancikienė teigė, kad dabar Lietuvos gyventojai priversti artimųjų kapus lankyti ne Mirusiųjų atminimo dieną (Vėlines), o prieš tai esančių Visų Šventųjų dieną.

Darbo kodekso pataisos projektą registravę socialdemokratai Edvardas Žakaris, Alma Monkauskaitė, Edmundas Jonyla, Valerijus Simulikas bei konservatorius Vytautas Juozapaitis siūlo Vėlines, lapkričio 2-ąją padaryti nedarbo diena. Anot jų, žmonės paprastai šiuo laikotarpiu aplanko atkampiausias Lietuvos kapines pagerbti savo mirusių artimųjų, susitikti su giminėmis, ir vienos laisvos dienos - lapkričio 1-osios, tam neužtenka.

Šiuo metu Atmintinų dienų sąraše esančią spalio 25-ąją, Konstitucijos dieną, paskelbti šventine siūlė konservatorius Valentinas Stundys. Anot jo, Konstitucijos dienos kaip valstybės šventės statusas yra vienas iš būdų paskatinti žmones susimąstyti, kodėl ši diena yra tokia svarbi, kokia Konstitucijos prasmė.  Valstybės šventės statusas sudarytų galimybes platesniam visuomenės teisiniam švietimui ir diskusijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

xhmkx

xhmkx portretas
Va va, svarbu, kad komuniagos raudonain pasirede, gatvemis praeitu. O per tautines sventes padirbesime...

svarbiausiai

svarbiausiai portretas
kad tinginių darbininkų diena yra nedirbama, tiesiog gerk ir rėk visa gerkle, kaip prie ruso buvo gerai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių