Lengvų skyrybų nebūna: išsiskyrusios poros bylinėjasi ir dėl šuns, ir dėl katės

  • Teksto dydis:

Porai nereikia turėti didelių turtų ar gausios šeimynos, kad teismą pasiektų skyrybų byla. Apie neįprastas skyrybų bylas – pokalbis su advokate Vilija Gražulyte.

– Turėję neeilinių bylų dėl šuns, katino globos, kam priklausys augintinis. Tačiau bylinėjimasis tęsėsi ilgai ir, deja, gyvūnėliai iškeliavo anapilin.

– Tol, kol pora skyrėsi?

– Taip. Tačiau tai vyksta ne dėl to, kad tai kažkoks turtas, o iš meilės gyvūnui. Suprantu, prisirišimas iš tikrųjų yra ir ne be pagrindo bylinėjasi. Aišku, žmonės gali susitarti.

– Ar nėra buvusios bylos, kad sutuoktiniai nepasidalytų žuvyčių?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ne. Bylos tikrai įvairios – vienos trunka ilgiau, kitos baigiasi greičiau. Turime bylą, kuri tęsiasi penkerius metus. Priežastis dėl vaiko, bendravimo tvarkos, nevykdomas teismo sprendimas. Bandoma motiną nubausti, kad ji nevykdo teismo sprendimo. Paraleliai vyksta dar kokios penkios bylos.

– Vaiko dar galima paklausti, su kuo norėtų gyventi, tačiau juk gyvūno nepaklausi.

– Taip. Turi įrodinėti prisirišimo laipsnį, kaip ir su vaikais.

– Turbūt reikia turėti pagrįstus gyvūno įsigijimo dokumentus?

– Jei gyvūnas kilmingas, šiais laikais jis turi dokumentus, pasus. Buvo atvejų tokių. Kartais žmonės susitaria geranoriškai, bylos baigiasi gana greitai. Tačiau tam, kad baigtųsi taikiai ir bendru sutarimu, mano praktikoje, žmonės turi subręsti. Jie pradeda bylinėtis, praeina metai, dveji, pradeda suprasti, kad gaišta laiką, moka advokatams. Tada subręsta ir imasi iniciatyvos greičiau baigti.

Šis procesas nelengvas, nes kartais pradėjus sunku pabaigti. Patariu, jei įmanoma, apsieti be teismo.

– Ar galima teigti, kad dažną porą į teismą atveda kerštas, pyktis?

– Taip. Ir kerštas, ir neapykanta. Aišku, kažkuris inicijuoja, galbūt kaltas ar ne. Keista, kai žmonės tampa priešiški pragyvenę 20 metų. Kartais žiūri į juos ir galvoji, kaip prieinama iki to, kad galima pradėti nekęsti vienas kito? Sudėtinga. Tai ir psichologų darbas. Mes irgi atliekame jų darbą, aiškiname, kad neverta eiti į teismą, kai galimas susitarimas. Juk yra ikiteisminė mediacija. Su kolegomis bandome vesti derybas, medijuoti. Stengiamės netempti žmonių į teismą, kai galima susitarti. Yra atvejų, kai tikslinga eiti į teismą, nes negalime nustatyti tikslaus turto balanso be informacijos, o kita pusė informacijos geranoriškai neteikia. Tada eiti į teismą tikslinga.

– Šis procesas nėra lengvas ir paprastas?

– Ne. Šis procesas nelengvas, nes kartais pradėjus sunku pabaigti. Patariu, jei įmanoma, apsieti be teismo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visi žino

Visi žino portretas
Kad kur Meile,ten salia ir Neapykanta,bet,tik jos tik su tais ,kurie yra viduje pikti ,'kudlotu minciu' turetojai .Normalus Normaliai ir issiskiria,bet ligoti ne .

Vadinasi,

Vadinasi, portretas
nenori skirtis,tik sau to nepripazista!

geda

geda portretas
Uz lnk turinio perpasudinejima, ner kd žurnalistų???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių