Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkų politikams lietuvių nereikia

2009-06-02 09:40
Pasiteisinimas: Lenkų rinkimų akcijos vadovai tikina negalintys kandidatų pavardžių rašyti lietuviškai, mat plakatuose tam per mažai vietos.
Pasiteisinimas: Lenkų rinkimų akcijos vadovai tikina negalintys kandidatų pavardžių rašyti lietuviškai, mat plakatuose tam per mažai vietos. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lietuvių tautybės rinkėjai, matyt, nerūpi į Europos Parlamentą kandidatuojančiai Lenkų rinkimų akcijai (LRA). Specialiuose stenduose iškabintame šios partijos sąraše kandidatų pavardės rašomos lenkiškai ir netgi rusiškai, o lietuviškai – ne.

Lietuviškai – trys pavardės

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pastatytuose stenduose LRA kandidatai pristatomi gimtąja kalba. Tarp daugiau nei dviejų dešimčių pavardžių dominuoja lenkiška rašyba, nemažai ir kirilica surašytų vardų ir pavardžių. LRA sąraše tik trijų lietuvių kandidatų (Rimanto Mačiulaičio, Vaigučio Stančiko ir Jurgitos Nausėdienės) pavardės užrašytos lietuviškai.

Europos Parlamento rinkimų biuleteniuose kandidatų vardai ir pavardės bus surašytos lietuvių kalba – be jokių lenkų kalbai būdingų simbolių ir juo labiau ne kirilica. VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas dienraščiui teigė, kad taip LRA gali netgi pakenkti savo rinkėjams, mat skirtingai parašytos pavardės agitaciniuose plakatuose ir rinkimų biuleteniuose žmones gali tiesiog suklaidinti.

Įspėjo ne kartą

Z.Vaigauskas prisiminė, kad VRK didžiausią šalies tautinių mažumų partiją pastaruoju metu keletą kartų įspėjo už vengimą vartoti valstybinę kalbą agitacinėje medžiagoje. "Ne valstybines kalbas vartoti galima, tiktai reikia nepamiršti šalia tą patį užrašyti valstybine kalba, – aiškino VRK vadovas. – Jiems jau parašėme porą raštų dėl to. Bet jie pamiršta – neatsakinėja išdidžiai." Esą LRA kandidatai kartais "pamiršta" valstybinę kalbą viešai kalbėdami, už tai taip pat buvo įspėti VRK.

Pasak jo, jeigu LRA nutarė vartoti lietuvių, lenkų ir rusų kalbas, šiomis kalbomis turėjo būti užrašyti visų kandidatų vardai ir pavardės. "Gali būti pažeidžiamas Valstybinės kalbos įstatymas. Tokiu atveju juos "tarkuotų" Valstybinė kalbos inspekcija", – svarstė Z.Vaigauskas.

"Čia labai gerai"

LRA lyderis Valdemaras Tomaševskis iš pradžių nesutiko su teiginiu, kad jo partijos kandidatų pavardės plakatuose rašomos ne valstybine kalba. Bandydamas tai įrodyti politikas išvardijo trijų lietuvių kandidatų pavardes. Paklaustas apie kitų kandidatų pavardžių rašybą, pašnekovas pakeitė toną.

"Lietuvių pavardės lietuvių kalba parašytos, lenkų – lenkų, o rusų – rusų. Čia labai gerai", – tikino V.Tomaševskis.

Sužinojęs apie gresiančias sankcijas iš Valstybinės kalbos komisijos, LRA vadovas ėmė teisintis, neva visų pavardžių lietuviškiems variantams plakatuose neužtektų vietos. "Trimis kalbomis visų pavardžių neparašysime. 24 pavardės. Įsivaizduokite, koks čia bus plakatas, koks bus dizainas, jeigu bus trimis kalbomis parašytos 72 pavardės", – teisinosi politikas.


Lenkų ministras "žino, ką sako"

LRA lyderis V.Tomaševskis linkęs ignoruoti ne tik valstybinę kalbą, bet ir Lietuvos istoriją. "Ministras žino, ką sako", – toks V.Tomaševskio komentaras apie dienraščio paviešintus ir didelį rezonansą Lietuvoje sukėlusius Lenkijos užsienio reikalų ministro Radosławo Sikorskio teiginius. Jis televizijos eteryje pareiškė nemanantis, kad Lenkija tarpukariu okupavo Vilniaus kraštą.

Vėliau V.Tomaševskis susizgribo ir teigė nenorintis komentuoti R.Sikorskio žodžių. "To negirdėjau. Nežinau, ar buvo toks pasisakymas", – persigalvojo LRA lyderis.

Paklaustas apie asmeninę nuomonę Vilniaus krašto okupacijos atžvilgiu, V.Tomaševskis ją pateikti atsisakė. "Gerai būtų, kad istorikai kalbėtų apie istoriją, o politikai – apie politiką", – pareiškė į Lietuvos prezidento postą kandidatavęs tautinių mažumų atstovas. Tačiau jis čia pat pridūrė, kad toks jo pareiškimas nesmerkia Lenkijos užsienio reikalų ministro.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų