Pereiti į pagrindinį turinį

"Leo LT" istorija: prasidėjo informacinis karas

2009-09-10 09:10
Kaina: visuomenė pratinama prie minties, kad "Leo LT" išardymas kainuos milijardus.
Kaina: visuomenė pratinama prie minties, kad "Leo LT" išardymas kainuos milijardus. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Pastaruoju metu žiniasklaidai peršami pranešimai apie milžinišką "Leo LT" sunaikinimo kainą, kuri gali siekti kelis milijardus litų. Manoma, kad taip Vyriausybei daromas spaudimas.

Užkulisiniai žaidimai

Nacionalinį energetikos investuotoją "Leo LT" sukūrusios Vyriausybės ir privataus akcininko "NDX energijos" skyrybos tampa vis aistringesnės.

"NDX energija" Vyriausybei primygtinai siūlo skirtis greitai ir taikiai – atiduoti jai VST ir 600 mln. litų įnašą. Vyriausybė su tuo nesutinka, nes mano, kad "NDX energijos" į "Leo LT" įneštas turtas buvo smarkiai pervertintas. Vyriausybės perimta bendrovė VST ją privatizavusiai "NDX energijai" pateikė itin nemalonią staigmeną – per teismą pareikalavo grąžinti daugiau nei 500 mln. litų.

"NDX energijos" atstovai vis garsiau kalba, kad Vyriausybės veiksmai pažeidžia jos interesus, todėl ji gali kreiptis į teismą ir reikalauti atlyginti žalą. Šį informacinį karą sustiprino Lietuvoje negirdėto britų teisininko Michaelo Polonsky Estijos naujienų portalui pareikštas komentaras, kuris iš karto buvo pasiūlytas Lietuvos žiniasklaidai. M.Polonsky neva pareiškė, kad valstybė privačiam "Leo" akcininkui turės sumokėti milijardą eurų (3,45 mlrd. litų). Vėliau paaiškėjo dvi įdomios smulkmenos. Pirma – niekas iš Lietuvos energetikos veikėjų gyvenime nėra susidūręs su šiuo britų advokatu. Antra – garsiajame komentare, kuriuo rėmėsi pranešimą parengę viešųjų ryšių specialistai, M.Polonsky nemini jokio milijardo ir jokios valstybės atsakomybės prieš "NDX energiją".

Antras dublis

Sprogus šiam burbului, atsirado jo brolis dvynys. Lietuvis advokatas Laimonas Pivoras, taip pat menkai susijęs su energetika, pareiškė, kad "liūto" išdraskymas valstybei gali kainuoti milijardą eurų, gal ir daugiau.

Ryšių su visuomene agentūros "Efcom", išplatinusios L.Pivoro pranešimą, vadovas Arūnas Armalis dienraštį tikino, esą advokatas pats atėjo pas viešųjų ryšių specialistus ir paprašė išplatinti komentarą apie "Leo LT".

"Advokatai pareiškė savo kaip ekspertų nuomonę. Jie patys neatstovauja nė vienai šaliai ir įvertino padėtį kaip teisės ekspertai. Tai nėra retas reiškinys. Tik tiek, kad šita situacija kiek daugiau rezonansinė", – tikino A.Armalis.

Elgiasi pilietiškai

Advokatas L.Pivoras dienraščiui teigė, jog jį paskatino vienas vienintelis motyvas – pilietiškumas. Esą virš galvos kybančią grėsmę netekti milijardo eurų buvo būtina iškelti dėl visų Lietuvos žmonių.

"Man, kaip piliečiui, norėjosi perspėti, kad reikėtų pasižiūrėti ir teisinius argumentus, kad nereikėtų mokėti ("NDX energijai" – red. past.) iš mano mokamų mokesčių. Kažkada lygiai taip pat pasakiau, kai buvo privatizuojamas "Lietuvos telekomas", – kad taip nereikia daryti", – aiškino L.Pivoras.

Pašnekovo teigimu, siekdama atsukti istorijos laikrodį iki VST privatizavimo laikų, Vyriausybė gali Lietuvai padaryti meškos paslaugą. "Jeigu Vyriausybė mano, kad tai ("Leo" sukūrimas – red. past.) yra klaida, negalima vienos klaidos taisyti darant kitą", – pridūrė L.Pivoras.

Paklaustas, ar pareiškimai apie milijardą eurų nėra informacinis spaudimas Vyriausybei, kad ši atsisakytų ambicijų atsiimti VST, jis atsakė, neva tokie įspėjimai valstybei yra tik į naudą.

Advokatas taip pat dievagojosi nieko bendra neturintis nei su "Leo", nei su bendrovės akcininkais.


I.Staškevičius: mumis pasinaudojo

"NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius apie kompensacijas ir milijardus kalba nenoriai.

"Mes atsiribojame nuo visų šių pranešimų. Į "Leo LT" esame investavę tikrai daug, bet "NDX energija" kol kas tikrai nevertina savo pretenzijų dydžio ir tokių pretenzijų nereiškia. Manome, kad vienas kelias išspręsti "Leo LT" likimą – likviduoti restitucijos būdu (t. y. grįžtant į padėtį, kokia buvo prieš steigiant "Leo", ir "NDX energijai" grąžinant VST – red. past.), o kitas kelias – derybos su Vyriausybės atstovais", – dienraščiui aiškino I.Staškevičius.

Verslininkas pridūrė manąs, kad teisininkai naudojasi proga nemokamai pasireklamuoti. "Tų advokatų pranešimus vertinu kaip mėginimą reklamuotis ir galbūt įpiršti savo paslaugas. Bet mes į tai žiūrime labai šaltai", – pareiškė vienas "VP dešimtuko" narių.


A.Račas: kompensacijos reikia valstybei

Užsienio ir Lietuvos teisės specialistų pareiškimai, neva valstybė už "Leo LT" išardymą turės oligarchams sumokėti milijardą eurų ar net daugiau, prajuokino naujienų agentūros BNS vadovą Artūrą Račą.

"Mano supratimu, tai "VP dešimtukas" turi sumokėti kompensaciją valstybei, o ne atvirkščiai. Jeigu jie šnekėtų apie tokią kompensaciją – viską suprasčiau. O apie priešingą scenarijų nėra ko šnekėti. Valstybė iš tikrųjų galėtų reikalauti kompensacijos už tai, kad VST iš valstybės paimta už dyką", – dienraščiui sakė A.Račas.

Pašnekovas pridūrė, kad informacinės "Leo" šalininkų ir priešininkų kampanijos vyko nuo pat bendrovės steigimo pradžios ir sėkmingai vyksta toliau. "Vyksta apšilimas. Spėju, kad tai, kas kalbama viešai, nėra nė iš tolo panašu į tai, kas vyksta iš tiesų. Nė viena pusė kol kas viešai neatskleidė savo tikrųjų tikslų ir ketinimų", – svarstė politikos apžvalgininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų