Lietuviai geriausiuose pasaulio universitetuose: ne svajonė, o realybė

"Apmaudu, kad tiek daug gabių Lietuvos moksleivių nesimoko geriausiuose pasaulio universitetuose tik dėl to, kad visa tai apipinta mitais ar paprasčiausiu nežinojimu", – sako studentė Rūta Sičiūnaitė. Kartu su bendraminčiais ji kuria platformą, padedančią Lietuvos moksleiviams siekti aukščiausio lygio išsilavinimo.

Skleisti žinią Lietuvoje

Lietuvių projektas "Prime Learning" startavo prieš dešimt mėnesių. "Studijų metais įgijome labai daug praktikos ruošdami moksleivius stoti į prestižines aukštąsias mokyklas. Tiek dar vienas mūsų projekto kūrėjas Paulius Ašvydis, tiek aš ruošdėme moksleivius stoti į Oksfordo, Kembridžo ir kitus geriausius Jungtinės Karalystės (JK) universitetus. Jonas Kavaliauskas padėjo besirenkantiems JAV universitetus – Harvardo, Prinstono, Jeilio", – pasakoja Kembridžo universitete studijavęs įmonės "Pažangus pažinimas" bendraįkūrėjas ir vadovas Nikita Pajanokas.

Dirbę kitose organizacijose ir greitai supratę, kad jų modeliai turi trūkumų, lietuviai nusprendė kurti savo projektą. "Su mumis dirba nemažai mentorių iš geriausių pasaulio universitetų – Harvardo, Jeilio, Pensilvanijos universiteto Vartono verslo mokyklos, Oksfordo, Kembridžo, LSE, Londono imperatoriškojo koledžo ir kitų geriausių JAV ir JK aukštųjų mokyklų", – vardija Nikita.

Rūta, dar besimokydama mokykloje, pagal mainų programą metams buvo išvykusi į privačią mokyklą JAV. "Žinau, kaip stojimo klausimai atrodo iš moksleivių pozicijos. Apmaudu, kad tiek daug gabių, akademiškai pajėgių Lietuvos moksleivių nesimoko geriausiuose pasaulio universitetuose tik dėl to, kad visa tai apipinta įvairiais mitais ar paprasčiausiu nežinojimu. O galimybių tikrai yra. Šiandien Lietuvoje reikia skleisti žinią, kad tai tikrai įmanoma", – akcentuoja dvidešimtmetė.

Testų yra daug, reikia laiko pasiruošti, kad gautum aukščiausius balus ir galėtum konkuruoti su amerikiečiais moksleiviais, kurie šiems testams savo mokyklose ruošiasi nuolat.

Rūta pasirinko studijuoti Lietuvoje, nors jai pavyko įstoti ir į kelis geriausius JK universitetus. "Vilniaus universitete studijuoju kiekybinės ekonomikos programoje, kuri, mano subjektyvia nuomone, yra labai stipri. Galbūt dėl to, kad ją įkūrė iš Kembridžo ir kitų užsienio universitetų grįžę mokslininkai", – dalijasi Rūta ir priduria, kad Lietuvos universitetuose yra ir daugiau stiprių programų.

"Visgi studijų kokybe su minėtais universitetais konkuruoti sunku, gal net neįmanoma. Iš kitos pusės, galimybių netrūksta – pirmame kurse atlikau praktiką, o vėliau pradėjau dirbti "Nasdaq" – vienoje didžiausių akcijų biržų pasaulyje. Tai tikrai labai įdomi patirtis", – tikina Lietuvos aukštąjį mokslą galiausiai pasirinkusi studentė.

Jonas tęsia studijas JAV Jeilio universitete, o Nikita su Pauliumi praėjusį birželį baigė Kembridžo universitetą: Paulius įgijo matematikos bakalauro ir magistro laipsnius, o Nikita – fizikinių gamtos mokslų bakalauro laipsnį.

Nuvertina save

Dažnai Lietuvoje labai gabūs moksleiviai nuvertina save, pastebi Nikita. "Jei nėra kokio nors postūmio iš šalies, jie įteigia sau, kad studijos geriausiuose pasaulio universitetuose yra neįgyvendinama svajonė. Mes stengiamės tokius mitus išsklaidyti", – sako jis.

"Stojimui į Kembridžo, Oksfordo universitetus moksleiviai ruoštis pradeda labai anksti, dar devintoje klasėje, mes stengiamės motyvuoti ir jaunesnius vaikus. Stojimui į Amerikos universitetus taip pat reikia ruoštis labai anksti – devintoje dešimtoje klasėje. Testų yra daug, reikia laiko pasiruošti, kad gautum aukščiausius balus ir galėtum konkuruoti su amerikiečiais moksleiviais, kurie šiems testams savo mokyklose ruošiasi nuolat", – konkurencijos foną primena Nikita.

Tikslas: N. Pajanoko drauge su bendraminčiais sukurtas projektas "Prime Learning" padeda tautiečiams lengviau pasiekti prestižines pasaulio aukštąsias mokyklas. Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvių studentų kartu su mentoriais ir korepetitoriais, kurie patys yra visa tai perėję, sukurta programa padeda kryptingai ruošti mokinius. "Matematikos testų dalį ruošia Kembridžo alumnai, o anglų kalbos, teksto suvokimo ir esė rašymo testų dalį – Rūta ir Jonas. Kai Rūta metus mokėsi Amerikoje, ji iš standartizuoto stojamojo ACT testo, kuriame yra ne vien anglų, bet ir matematikos, gamtos mokslų užduotys, gavo 34 iš 36 balų – tokį rezultatą pasiekia tik 1 proc. geriausių viso pasaulio studentų ir jo tikrai pakanka stojant į Jeilį arba Harvardą. Ir kitiems savo mentoriams, dirbantiems su moksleiviais, keliame aukščiausius reikalavimus", – pasidžiaugti skuba Nikita.

Mokykla neparuoš?

Dirbdami su Lietuvos moksleiviais Rūta ir Jonas greitai pastebėjo, kad šiems kyla sunkumų dėl teksto suvokimo ir analitinio rašymo anglų kalba užduočių, kurios itin svarbios JAV ir JK standartizuotiems testams.

"Komandoje turėdami žmonių, kurie studijavo ar dar studijuoja geriausiuose universitetuose bei itin selektyviose privačiose mokyklose JAV ir JK, geriau suprantame, ko šie universitetai ieško ir ko trūksta daugumoje mūsų mokyklų, kad moksleiviai būtų labiau konkurencingi tarptautinėje arenoje", – sako Nikita.

"Mes nekaltiname savo švietimo sistemos. Tiesiog stojimas į geriausius pasaulio universitetus yra labai nišinis dalykas, skirtas ypač motyvuotiems studentams, tačiau juos reikia paskatinti, padrąsinti ir po to, kai jau pasiryžta, paruošti aukštesniu lygiu. Būtent tai mes ir darome", – situaciją aiškina vaikinas.

Jaunuoliai rengia ne tik mokymus, bet ir stovyklas. Šią vasarą tai buvo pirma tokio pobūdžio stovykla Baltijos šalyse, ji truko aštuonias dienas ir vyko Vilniuje. "Tai nebuvo vien tik akademinio pobūdžio stovykla, turėjome puikių svečių: savo patirtimi dalijosi Linas Kojala, Arnoldas Pranckevičius, dr. Linas Tarasonis, dr. Vilius Bartninkas. Paskaitas skaitė mūsų mentoriai iš viso pasaulio, apie karjeros galimybes moksleiviams pasakojo ir Lietuvos bei užsienio kompanijų atstovai", – pasakoja Nikita.

Kitas labai svarbus stojimo į geriausius pasaulio universitetus etapas – interviu. "Jam reikalingas aukščiausio lygio paruošimas. Paulius ruošia nemažai moksleivių, kurie planuoja stoti į Kembridžą ir Oksfordą. Ten kai kurie uždaviniai yra iš pirmo ar antro matematikos kurso – jiems pasiruošti įmanoma, bet tam reikia žmonių, kurie žino, kaip perteikti itin sudėtingą medžiagą paprasčiau, kad moksleivis greičiau suvoktų, kur ir kaip įgytos žinios bus pritaikomos", – sako jis.

Palydėtuvės: R. Sičiūnaitė (kairėje) su Jūrate Kazickaite-Altman, lietuvių kilmės JAV verslininke ir filantrope, prieš išvykstant į ASSIST mainus. Asmeninio archyvo nuotr.

Skirtingi akcentai

Stojimo interviu Amerikoje ir JK labai skiriasi. "Amerikos geriausi universitetai dažniau nustatys tavo akademinius pasiekimus iš testų, mokytojų rekomendacijų ir motyvacinio laiško, kurie atskleidžia, ką jau esi pasiekęs. Interviu metu jie nori sužinoti, ar pritapsi universiteto bendruomenėje, jie domisi tavo žmogiškosiomis savybėmis", – pasakoja Nikita.

Jonas pabrėžia, kad Amerikoje daug dėmesio skiriama stojančiojo asmenybei. "Kaip tu prisidėsi prie bendruomenės, kaip į ją įsiliesi? Kembridže labai svarbūs tavo pasiekimai, lyderystės patirtis", – pasakoja jis.

"Neretai akcentuojame, kad į Kembridžą ir Oksfordą dažnai stoja žmonės, kurie turi pasiekimų olimpiadose, akademinėje veikloje. Amerikoje į vadinamosios Gebenės lygos universitetus dažnai įstoja žmonės, galbūt ir nepasižymėję akademiniuose konkursuose, tačiau dar mokyklos suole kūrę įvairius verslus, steigę ir vadovavę jaunimo organizacijoms, savanoriavę, užsiėmę moksliniais tyrimais, debatais, politine ar kitokia visuomenine veikla. Tai labai iniciatyvūs žmonės", – teigia Jonas.

Daugybė žmonių mano, kad labai brangu studijuoti Amerikoje ir net nebando stoti į tuos universitetus.

Klaidingas įspūdis

Gebenės lygos ir kiti geriausi JAV universitetai turi įspūdingo dydžio biudžetus, todėl yra gana parankūs Rytų Europos šalių studentams – čia, palyginti su JAV, šeimos uždirba mažiau. Jei tėvų pajamos neviršija 70 tūkst. JAV dolerių per metus, studentui skiriama visa stipendija, kuri siekia 280 tūkst. JAV dolerių. Tokiu atveju mokslas dažnai tampa nemokamas, o kai kurie studentai net uždirba iš to, kad ten studijuoja.

"Aš pats mokykloje klaidingai vertinau situaciją. Daugybė žmonių mano, kad labai brangu studijuoti Amerikoje ir net nebando stoti į tuos universitetus", – neslepia Nikita.

"Ironiška, bet tie, kurie nusprendžia studijuoti geriausiuose JAV universitetuose, net sutaupo, palyginti su tais, kurie pasirenka JK universitetus. Lietuviams įprasta manyti, kad Anglijoje duodama 9 tūkst. svarų paskola yra geriausias variantas", – sako jis.

Tačiau studijų kokybe Kembridžo universitete jaunuolis tikrai nesiskundžia. "Dar mokykloje, vienuoliktoje klasėje, susipažinau su savo būsimu studijų direktoriumi, kuris tuomet buvo tarptautinės olimpiados, kurioje atstovau Lietuvai, tarybos narys. Pabendravęs su juo supratau, kad norėdamas tęsti mokslus sunkiai rasčiau vietą, kur dėstytojai būtų tiek susitelkę į itin aukšto lygio dėstymą, tiek ir individualų darbą supervizijų metu", – dalijasi Nikita.

"Įstojęs supratau, kad šis universitetas labai skiriasi nuo visų kitų, čia studentui net didžiausios žvaigždės skiria individualų dėmesį, nuo pirmų dienų į tave žiūri kaip į būsimą mokslininką ir kolegą. O dėstytojams yra suteikiamas savotiška privilegija dirbti su ypač motyvuotais moksleiviais. Dėl to jie taip pat myli savo darbą ir patys toliau labai motyvuoja savo studentus. Win-win situacija", – šypsosi 22-ejų vaikinas.

Milžiniški resursai

Reikia labai gerai suprasti, kokio dydžio kapitalą turi geriausi JAV universitetai – jiems išlaikyti motyvuotą studentą nėra jokios problemos, neabejoja Jonas. Jis daug laiko praleido padėdamas moksleiviams ieškoti finansinės paramos.

"Pavyzdžiui, du turtingiausi pasaulio universitetai, Harvardas ir Jeilis, turi po 30–40 mlrd. JAV dolerių biudžetą. Šios institucijos yra daug turtingesnės nei dauguma pasaulio valstybių, o tai reiškia, kad jos gali sau leisti samdyti profesorius, kurie yra buvę prezidentai, JAV valstybės sekretoriai, didelių kompanijų vadovai, Nobelio premijos laureatai, mokėdami jiems milijoninius atlyginimus, kad jie dėstytų dešimties žmonių dydžio auditorijai. Sportas, laboratorijos, egzistuojančios galimybės studijuoti užsienyje, vykdyti savo mokslinius tyrimus yra didžiulės", – pasakoja Jonas.

Didžiausia finansinė parama suteikiama tiems studentams, kuriems išties jos reikia. "Jei atvyksta studentas iš Senegalo ir vargiai sugeba įpirkti šlepetes, universitetai suteikia tokią paramą, kad padengia ne tik pragyvenimo studijų metais išlaidas, mokslų kainą, bet ir keliones namo. Lieka tiek pinigų, kad net gali savo šeimai namą Senegale nupirkti", – pateikia pavyzdį jis.

Patirtis: P. Ašvydis projekto "Prime Learning" stovyklos dalyviams turėjo ką papasakoti. Jono Kavaliausko asmeninio archyvo nuotr.

Jonas žino įvairių istorijų ir didesnės stipendijos pelnymo taktikų. "Pavyzdžiui, į vieną stipriausių JAV univeristetų įstojo žmogus iš pasiturinčios šeimos, todėl universitetas paprašė 12 tūkst. JAV dolerių mokesčio per metus. "Prime Learning" mentoriai, peržvelgę moksleivio finansinę situaciją, derėjosi su universitetu. Galiausiai universitetas persvarstė savo sprendimą ir nubraukė po 9 tūkst. JAV dolerių per metus. Taigi šis studentas sutaupė 36 tūkst. JAV dolerių", – pasakoja lietuvis.

"Mes savo mokymus vykdome panašiu principu į Gebenės lygos finansinės paramos modelį: daliai labai gabių mokinių, kurie negali sau leisti susimokėti už kursus, juos finansuojame – visiškai arba iš dalies", – priduria Nikita.

Erudicijos lopšyje

Šiemet 22-ejų Jonas atliko praktiką Europos Parlamente ir dviejuose rizikos kapitalo fonduose – "BaltCap" ir "Contrarian Ventures". Su kitu kuriamos organizacijos partneriu Pauliumi Ašvydžiu ir dar keletu kolegų Jonas taip pat plėtojo kitą startuolį JAV.

Jei viskas gerai klostysis, jis norėtų paskirti ateinančius trejus ketverius metus "Prime Learning" vystymui. "Ir tada pereičiau prie tech startuolių, investavimo. Bet norėčiau visą likusį gyvenimą dirbti ir kaip mentorius, nes dirbti su tokiais moksleiviais kaip mūsų – vienas malonumas", – tikina vaikinas.

Dabar studijomis Jeilio universitete gyvenantis Jonas sako, kad jį pasirinko pagal akademinės programos sudėtingumą ir siūlomas galimybes. "Tais metais, kai stojau, Jeilio ekonomikos programa buvo reitinguota geriausia pasaulyje, tačiau universitetą buvau įsimylėjęs daug seniau – dėl jo kultūros, istorijos, glaudžių ryšių su Europa, Lietuva. Jeilyje kasmet vyksta Europos konferencija, organizuojama "European Horizons", kuri sukviečia ES lyderius ir integracijos šalininkus; Jeilyje ekonomiką studijavo ir paramą ateities lietuvių kartoms paliko tokios šeimos kaip Kazickai, dar visai neseniai ten dėstė ir vis dar gyvena žymūs Lietuvos visuomeninkai, kaip dr. Tomas Venclova", – vardija jis.

Jeilio universitete labai daug investuojama į nuostabią atmosferą – konkurencijos beveik nėra arba bent jau man su ja susidurti neteko, nes visi susikoncentravę į savo disciplinas, siekius.

"Lūkesčiai tikrai pasiteisino – dešimties žmonių dydžio klasėse ekonomiką man dėstė du Nobelio premijos laureatai (prof. Robertas Schilleris, lietuvių kilmės amerikietis, ir prof. Williamas Nordhausas); buvęs Meksikos prezidentas ir vienas žymiausių tarptautinės prekybos tyrėjų prof. Ernesto Zedillo; buvęs "Morgan Stanley" banko vyriausiasis ekonomistas, kuris pradėjo investicinę bankininkystę Kinijoje, taip padėdamas pagrindus JAV kapitalui ateiti į Rytų Azijos rinkas ir įnešdamas svarų indėlį į šio regiono ekonominį sprogimą, prof. Stephenas Roachas. Jie ne tik atsiduoda dėstymui, bet dažnai studentus pasiima ir į aukščiausio lygio posėdžius Vašingtone, Niujorke, net į tarptautines konferencijas Balyje ar Ženevoje", – stulbinančiomis patirtimis dalijasi Jonas.

Į universitetą taip pat dažnai atvyksta kviestiniai svečiai – nuo buvusio JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry iki aktoriaus Leonardo DiCaprio, užsienio šalių lyderiai, su kuriais studentams taip pat tenka pabendrauti.

Įspūdingi ir studentai

Bet įspūdingiausi – tave supantys studentai, bendraklasiai, užtikrintai sako Jonas. "Vien mano artimiausiame draugų rate yra Vokietijos olimpinis irkluotojas – būsimas neurochirurgas; šiuo metu Jungtinėse Tautose dirbantis teisininkas poliglotas, tobulai kalbantis šešiolika kalbų; programuotoja, atlikusi stažuotes "Facebook" ir "Robinhood", pasiūliusi naują aplikaciją Markui Zuckerbergui ir dirbusi tiesiogiai su juo prie jos įgyvendinimo; karininkas, atlikęs du turus Afganistane ir Irake, ir naikintuvo pilotė. Taip pat ir mano pirmų metų kambariokas, mokykloje skynęs "Intel", "Microsoft" gamtos mokslų konkursų, tarptautinių biologijos olimpiadų laimėjimus – būdamas šešiolikos jis patentavo savo pirmuosius išradimus, publikavo mokslinius straipsnius", – toliau stebina Jonas.

"Trumpai tariant, tokioje aplinkoje supranti, kad nesi toks kietas ar gudrus. Kad egzistuoja visai kiti tempai, lietuviams dar menkai tepažįstama darbo etika, kuri ir pastato įvairius Silicio slėnius, kuria naujos kartos vakcinas gydyti įvairioms ligoms, kitaip prisideda prie žmonijos tobulėjimo ir gyvenimo kokybės gerinimo. Tai paskatina sunkiau dirbti ir labiau stengtis. Norėtųsi tą patirtį skleisti Lietuvoje ir paskatinti tą patį pasirinkti ir kitus", – akcentuoja jis.

"Jeilio universitete labai daug investuojama į nuostabią atmosferą – konkurencijos beveik nėra arba bent jau man su ja susidurti neteko, nes visi susikoncentravę į savo disciplinas, siekius, ir sunkiai palyginsi "obuolius su apelsinais" – būsimus politikus su kiečiausiais programuotojais ar ekonomistus su fizikais. Ir kadangi visi dega didžiule aistra savo sričiai, tai labai užkrečiama", – sako Jonas.

JAV ir JK aukštosiose mokyklose laukia daug pasakiškų galimybių, tereikia išdrįsti pabandyti, teigia "Prime Learning" komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

XXX

XXX portretas
N︆︆︆︆or︆︆i︆︆te︆︆ su︆︆si︆︆ra︆︆sti m︆︆er︆︆gi︆︆ną vi︆︆e︆︆nai na︆︆k︆︆či︆︆ai? S︆︆ve︆︆iki a︆︆tvy︆︆kę - w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆︆l︆︆︆a︆︆︆︆d︆︆y︆︆︆︆︆4︆︆︆︆.︆︆︆︆f︆︆︆︆︆u︆︆︆n︆

Nieko gero

Nieko gero portretas
kai šiais laikais jaunuoliai siekia būti tik kiečiausiais ir protingiausiais.Dabar žmonėms žinių, išsilavinimo netrūksta.Tik panorėk- internetas, kiri šaltiniai.Dabar žmonėms labai trūksta žmogiškųjų vertybių- atjautos, supratimo, išminties, gerumo, empatijos. Juks visi stebime tuos baisius nusikaltimus tai Alytuje padangų degimo pragaras, tai neužilgo iš Klaipėdos Grigeo siaubingi nusikaltimai gamtai ir kiek dar tų nežinomų tokių panašių bombelių. Ten juk dirba išsilavinę žmonės, bet visiškai be sąžinės, be gilesnio visa ko supratimo, tik vedini tikslo turėti didesnį pelną, nes tikriausiai įsivaizdavo esantys labai kieti, protingi ir manė, kad tie nusikaltimai nešlįs į viešumą.bet juk liaudies išmintis sako: yla anksčiau ar vėliau iš maišo visada išlenda. Taip kad dabar ne testus kietesnius reikia spręsti, o išminties pasimokyti kaip gyventi, kad savo žiniomis niekam nekenktum.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių