Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai padeda rinkti karo nusikaltimų įrodymus: į Ukrainą išvyko slapta

2022-05-10 15:56
DMN inf.

Praėjusią savaitę grupė Lietuvos pareigūnų nuvyko į Ukrainą ir ten padeda ukrainiečiams rinkti karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui įrodymus. Kaip vyksta toks tyrimas ir kodėl reikėjo slapta išvykti  – pokalbis su policijos generalinio komisaro pavaduotoju Arūnu Paulausku.

– Iš Lietuvos išvyko septyni pareigūnai – prokuratūros atstovas, prokuroras, teismo medicinos tarnybos teismo medicinos ekspertas ir penki policijos pareigūnai. Jie įvairių kompetencijų – yra ir kriminalinės policijos tyrėjai, ir kriminalistinių tyrimo centro ekspertai, su jais išvyko ir rinktinės „Aras“ išminuotojas.

– Kodėl į šią misiją Lietuvos pareigūnai turėjo išvykti slapta?

– Norėjome užtikrinti sklandų pareigūnų vykimą iki jų komandiruotės Ukrainoje vietos, todėl nusprendėme neviešinti jų išvykimo. Taip užtikrinti saugų jų nuvykimą ir išvengti trikdžių.

– Turbūt negalima klausti, kurioje Ukrainos dalyje jie dirbs?

– Tai nėra didelė paslaptis – jie Kyjivo apylinkėse.

– Ar galima klausti, kiek laiko tęsis jų misija?

– Planuojamos dvi savaitės. Jiems grįžus bus sprendžiamas klausimas dėl rotacijos. Kita pareigūnų grupė jau paruošta, apmokyta ir gali greitai pakeisti mūsų pareigūnus.

– Kokios mūsų pareigūnų pagrindinės užduotys ten?

– Pagrindinė užduotis – rinkti karo nusikaltimų įrodymus. Yra rinktinė tyrimų grupė, kurioje dalyvauja pati Ukraina, Lenkija ir Lietuva, taip pat Tarptautinis Baudžiamasis Teismas. Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų žmoniškumui, dėl karo nusikaltimų. Pagal šią bylą yra renkami įrodymai apie nusikaltimus, jų vykdytas nusikalstamas veikas. Pareigūnai, bendradarbiaudami kartu su Ukrainos pareigūnais, atliekančiais tyrimus, teikia pagalbą apžiūrint įvykio vietas – civilinius objektus, kurie buvo galbūt subombarduoti. Mūsų pareigūnai padeda viską dokumentuoti ir užtikrinti, kad įrodymai vėliau galėtų būti panaudoti Ukrainos teisėsaugos institucijų jų teismuose ar Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Išvykę kriminalistai, spėju, turi ir kitų galimybių rinkti įrodymus, nei tik dokumentuojant. Gal gali tirti sprogstamąsias medžiagas, rinkti DNR?

– Tai labai priklauso nuo įvykio vietos. Mūsų kriminalistai nusivežė visą būtiną techniką apžiūroms atlikti – 3D skenerių, skenuojančių vietovę, dronų, iš kurių galima viską fiksuoti iš oro. Reikalingos skirtingos kompetencijos, nes ir situacijos gali būti skirtingos. Gali būti rasti žuvusių žmonių kūnai, tam reikalingas teismo medicinos ekspertas, kuris apžiūri, įvertina, nustato preliminarią mirties priežastį. Viskas fiksuojama ir gali būti vėliau panaudota baudžiamajame procese.

– Kaip pasitarnauja vaizdinė medžiaga Ukrainos socialiniuose tinkluose?

– Kaip ir bet kokiame teisme, jis sprendžia, ar tai yra įrodymas. Medžiaga kaupiama, renkama, analizuojama. Ne paslaptis, kad socialiniai tinklai lūžta nuo vaizdo įrašų iš galimų nusikaltimo vietų. Fiksuojant galbūt būtų galima ir identifikuoti nusikalstančius asmenis. Atliekamos visos reikalingos ekspertizės, siekiant nustatyti, ar įrašas nesuklastotas, kada jis padarytas, kokios datos, geografinė nuoroda.

– Kaip užtikrinti mūsų pareigūnų saugumą?

– Norėtume padėkoti Lietuvos kariuomenei, kuri geranoriškai sutiko pravesti bazinį mokymą mūsų pareigūnams. Neturime tokių patirčių, kai reikia dirbti karo zonoje. Pareigūnai paruošti, nemažai investavome į fizinę apsaugą – didesnio saugumo šarvines liemenes, neperšaunamus šalmus. Tikime, kad mūsų pareigūnai gana saugūs. Ukrainos kolegos deda didžiules pastangas, siekiant užtikrinti mūsų pareigūnų saugumą. Jie nuolat lydimi ginkluotų Ukrainos pareigūnų, karių, kurie užtikrina saugą.

– Kaip Lietuvos policija remia kolegas Ukrainoje?

– Nuo pirmųjų karo Ukrainoje dienų Lietuvos policija aktyviai remia savo kolegas Ukrainoje. Atsiliepėme iškart į jų prašymus siųsti pagalbos. Policija jau išsiuntusi 62 automobilius, kuriais naudojasi Ukrainos policijos pareigūnai. Skyrėme daugiau nei 600 tūkst. eurų kitokiai paramai – neperšaunamoms liemenėms, šalmams ir kitai reikalingai įrangai. Ir šįkart važiuojant kolegoms transporto priemonės buvo pilnos reikalingos įrangos.

Daugiau naujienų