Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje V.Putinas apsilankys 2010-aisiais?

2009-12-24 11:00
Tikimybė: V.Putinas pakviestas kitąmet apsilankyti Lietuvoje.
Tikimybė: V.Putinas pakviestas kitąmet apsilankyti Lietuvoje. / AFP nuotr.

Kitąmet Lietuvoje gali pirmą kartą apsilankyti tikruoju Rusijos vadovu laikomas premjeras Vladimiras Putinas.

Forumas – gera proga

2010 m. birželio 1ir 2 d. Vilniuje bus surengtas Baltijos jūros valstybių tarybos (BJVT) šalių vyriausybių vadovų susitikimas. Lietuva dabar pirmininkauja BJVT, todėl jos teritorijoje kitąmet ir turėtų įvykti tradicinis, kas kelerius metus rengiamas šios organizacijos šalių vyriausybių vadovų susitikimas.

Tuo pat metu Vilniuje vyks ir Baltijos vystymo fondo konferencija. Joje sveikinimo kalbas turėtų pasakyti į Lietuvą suvažiavę aukšti svečiai.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos atstovo Rolando Kačinsko, visiems BJVT šalių vyriausybių vadovams išsiuntinėti kvietimai dalyvauti kitų metų renginiuose Vilniuje. Dabar laukiama jų atsakymų dėl galimo dalyvavimo.

Gausybė pakviestųjų

Tarp kviečiamų yra ne tik V.Putinas, bet ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Švedijos premjeras Fredrikas Reinfeldtas, Danijos vyriausybės vadovas Larsas Rasmussenas, Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas, kitų BJVT šalių – Latvijos, Estijos, Norvegijos, Suomijos, Islandijos – premjerai.

Be to, kvietimas išsiųstas ir Europos Komisijos (EK) prezidentui José Manueliui Barroso. EK irgi laikoma BJVT nare.

Į Lietuvos sostinę kitų metų birželį taip pat turėtų atvykti Tarybos stebėtojų atstovai iš Baltarusijos, Ispanijos, Jungtinių Valstijų, Italijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Prancūzijos, Rumunijos, Slovakijos ir Ukrainos.

Gali sutrukdyti "Nord Stream"

Tačiau kol kas neaišku, ar tikrai atvyks bene svarbiausi į forumą Vilniuje kviečiami svečiai – V.Putinas ir A.Merkel. "Tai derinama diplomatiniais kanalais", – sakė R.Kačinskas, jis tvirtino, kad dar ankstoka pasakyti, kas atstovaus Rusijai ir Vokietijai BJVT vyriausybių vadovų susitikime. Manoma, kad tik kitų metų pavasarį galutinai paaiškės, ar tikrai V.Putinas ir A.Merkel atvyks į Lietuvą.

Neretai būna taip, kad didžiosios valstybės BJVT forumuose atstovaujamos ne premjerų, bet jų pavaduotojų.

Spėjama, kad V.Putinas į Vilnių nevažiuos, jeigu neatvyks A.Merkel. Turint galvoje skeptišką Lietuvos požiūrį į Rusijos ir Vokietijos įgyvendinamą "Nord Stream" dujotiekio Baltijos jūros dugnu tiesimo projektą, nei vienos, nei kitos valstybės vyriausybių vadovai Vilniuje gali ir nepasirodyti.

2000–2008 m. Rusijos prezidentu buvęs, dabar šios šalies premjeras V.Putinas dar niekada nesilankė Lietuvoje kaip oficialus pareigūnas. Visuotinai pripažįstama, kad V.Putinas yra tikrasis Rusijos lyderis, kur kas įtakingesnis nei prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

1997 m. rugsėjį Lietuvoje lankėsi tuometis Rusijos vyriausybės vadovas Viktoras Černomyrdinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų