Lietuvos ginklų kontrolės inspektorius tikrina brigadą Rusijoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos ginklų kontrolės inspektorius antradienį Estijos vadovaujamos inspektorių grupės sudėtyje lankosi Rusijos 9-ojoje artilerijos brigadoje, dislokuotoje Lugoje.

Ginklų kontrolės inspektoriai iš Estijos, Lietuvos ir Prancūzijos atliks karinio vieneto vertinamąjį vizitą pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 m. Vienos dokumentą.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, vertinamojo vizito metu Estijos, Lietuvos ir Prancūzijos ginklų kontrolės inspektoriai turės galimybę gauti informaciją apie dalinio struktūrą, jame tarnaujančio personalo skaičių, turimų pagrindinių ginkluotės ir technikos sistemų tipus ir skaičių, taip pat apžiūrėti jų pavyzdžius.

Šiemet tai bus pirmasis Lietuvos ginklų kontrolės inspektoriaus vertinamasis vizitas užsienio šalyje.

Remdamiesi vertinamojo vizito metu gauta informacija, ginklų kontrolės inspektoriai parengs ir išplatins ESBO šalims ataskaitą, kurioje pateiks vertinimą, kaip Rusija laikosi 2011 m. Vienos dokumento įsipareigojimų.

2011 m. Vienos dokumentas įpareigoja ESBO priklausančias valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą stambaus masto karinę veiklą, primenama Krašto apsaugos ministerijos pranešime. Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą kiekį kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų bei vizitų į karinius dalinius.

Remiantis 2011 m. Vienos dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti valstybė nevykdo stambaus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių