Lietuvos kariuomenė baigia ieškoti komendantų

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenė baigia ieškoti karo komendantų, siekdama užtikrinti sklandžią sąveiką tarp karių ir civilių, šią savaitę pranešė ginkluotosios pajėgos.

Nuo pernai atnaujinant karo komendantų pareigybę, Lietuvoje jų bus paskirta 60 – kiekvienoje savivaldybėje. Didžioji dalis pareigybių jau užpildyta, tačiau potencialių kandidatų dar tebeieškoma.

Taikos sąlygomis karo komendantai yra tarpininkai tarp kariuomenės ir savivaldybės vadovų, o karinių konfliktų metu jiems turėtų paklusti visa civilinė valdžia ir gyventojai.

„Pareigūnas privalės žinoti: kaip paskirstyti savo miestų ir rajonų resursus, kaip panaudoti infrastruktūrą gynybos ir krizinių situacijų sprendimo reikmėms, užtikrinti valstybės gynybą ir vykdyti rezistenciją, – tai bus jo pareigos ir užduotys. Komendantas bus ne tik tarpininkas, bet, esant poreikiui, ir rezistentas, partizaninio judėjimo vadas“, – sakė komendantų projekto kuratorius, Gynybos štabo majoras Vaidas Žiogas.

„Visą karo komendantų veiklą nuolat kontroliuos juos į pareigas paskyręs Ginkluotųjų pajėgų vadas. Savivaldybės administracijos direktorius karo atveju komendantą aprūpins patalpomis, o kariuomenė suteiks ginkluotę, amuniciją ir specialiąsias ryšio priemones“, – pridūrė jis.

Į komendanto pareigas skiriami asmenys turi būti karininkai su atsargos kapitono, majoro ar pulkininko leitenanto kariniais laipsniais.

Pavyzdžiui, Vilkaviškyje karo komendantu pernai tapo vietos seniūnas, atsargos kapitonas Remigijus Kurauskas.

Kiekvienas atsargos karininkas, besirengiantis eiti karo komendanto pareigas, privalo atitikti kariuomenės keliamus reikalavimus, o vėliau atnaujina savo karinius įgūdžius bei žinias.

Jiems numatyti kariniai karo komendanto bei rezistencijos kursai, pastarąjį veda Specialiųjų operacijų pajėgų specialistai. Dar komendantams reikės baigti nuotolinį teisės kursą.

Karo padėties metu, pagal galiojantį Karo padėties įstatymą, komendantas gali suvaržyti taikos metu civiliams įprastas teises.

Kariuomenė žada, kad 2020 metais intensyviau rengs mokymus su komendantais.

Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje karo komendantai veikė 1990 – 1993 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
Ką, - turėsime naują Smetoną?

...

... portretas
'Grupuotė turinti teroristinės organizacijos bruožų' be karinio perversmo nenurims; kuriam ten kandidatui jau paruošta diktatoriaus kėdė, kuriam ten kariuomenės vadas jau prisiekė? (Dėdulė per senas, broileriukas per jaunas, reikia ieškot tokio kurį užsienio bankininkai remia).

Artūras

Artūras portretas
Suprantu kad artimiausiu metu bus įvesta karinė padėtis...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių