Lietuvos policija neigia Baltarusijos režimui perdavusi penkiolika dronų

Policijos departamentas paneigė antradienį pasirodžiusią informaciją, kad Lietuvos policija rugsėjo 16 dieną Baltarusijos Valstybės teisminių tyrimų komitetui galėjo perduoti penkiolika dronų – teisėsauga tvirtina niekaip neprisidėjusi prie Europos Komisijos vykdomo projekto.

Policijos departamentas teigia, kad paraiška projektui „Naujosios kriminalistinės technologijos įvykio vietos tyrimams ir viešajam saugumui užtikrinti“, kuris vykdomas Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programoje, buvo pateikta 2018 metų vasarį.

Sutartis su Baltarusijos Kriminalistinių tyrimų komitetu pasirašyta pernai vasarį, o dar po metų projektas pradėtas įgyvendinti. Departamentas taip pat pabrėžė, kad ši Baltarusijos įstaiga nėra pavaldi Vidaus reikalų ar Teisingumo ministerijoms.

Lietuvos policija tvirtina, kad dronus perka patys baltarusiai, projektą finansuoja Europos Komisija, o Lietuvos policija tame niekaip dalyvauja.

Kiek vėliau Policijos departamentas patikslino, kad Europos Komisijos skirtus pinigus Lietuvos teisėsauga Baltarusijos institucijai pervedė gegužės 8 dieną.

Naujosios skraidyklės, anot departamento, turėtų būti naudojamos tik didelių įvykių vietų filmavimui.

Dronai yra buitiniai, jokios papildomos įrangos juose nėra įdiegta, tokius galima įsigyti bet kurioje specializuotoje parduotuvėje.

„Dronai yra buitiniai, jokios papildomos įrangos juose nėra įdiegta, tokius galima įsigyti bet kurioje specializuotoje parduotuvėje“, – teigiama antradienį išplatintame pranešime.

Portalas lrt.lt antradienį paskelbė, kad Lietuvos policija galėjo Baltarusijos valstybės teisminių tyrimų komitetui perduoti penkiolika dronų, kurie gali būti panaudojami prieš taikius protestuojus. Anot portalo partnerio „EUobserver“, dronai Baltarusijos teisėsaugai perduoti rugsėjo 16 dieną, kuomet šalį jau daugiau kaip mėnesį krėtė dešimtis tūkstančių žmonių sutraukiantys protestai, o teisėsauga juos malšino smurtinėmis priemonėmis.

Baltarusijos valstybės komitetas teisminiams tyrimams savo tinklalapyje demonstruoja gautus dronus. Baltarusijos valstybės komiteto teisminiams tyrimams tinklalapio (sudexpert.gov.by) nuotr.

Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarnyba straipsnį rengusius žurnalistus patikino, kad dronai gali būti naudojami sienos apsaugai, kaip pagalba gamtos kataklizmų ir katastrofų metu, jais gali būti tiriamos nusikaltimų vietos, eismo įvykiai, ieškoma miškuose pasiklydusių žmonių.

Baltarusijos opozicijos atstovai „EUobserver“ nuogąstauja, kad dronai gali būti naudojami protestuose dalyvaujančių asmenų tapatybei nustatyti ir protestams išvaikyti. ES atstovai teigia, kad dronai tokios įrangos neturi.

Baltarusijoje jau beveik du mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Oficialiame Europos kaimynystės priemonės internetiniame puslapyje nurodoma, kad pagrindinis šio projekto naudos gavėjas ir partneris yra Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centras. Analogiška Baltarusijos institucija prie projekto prijungta, kaip susidurianti su tomis pačiomis problemomis ir užtikrinanti tuos pačius uždavinius.

Lietuvos institucija pagrindiniu šio projekto partneriu pasirinkta dėl turimos patirties įgyvendinant tarptautinio bendradarbiavimo projektus bei užtikrinant ES finansuojamų projektų vykdymą.

Pagrindinis projekto tikslas yra užtikrinti, kad didelės apimties tyrimai, dažnai apimantys tiek Lietuvos, tiek Baltarusijos pasienio regionus, būtų vykdomi efektyviau ir greičiau.

Už Europos Komisijos lėšas projekte turėtų būti įsigyjama 3D spausdintuvų, dronų ir specializuotų transporto priemonių, pareigūnai apmokomi dirbti naujomis priemonėmis. Taip pat abi šalys turėtų organizuoti susitikimus, kuriuose apsikeistų gerąja praktika.

Planuojama, kad pasinaudojus naująja įranga iki aštuonių kartų sutrumpės laikas, skiriamas tinkamai išmatuoti ir aprašyti nusikaltimų tyrimui svarbias teritorijas, sumažės kaštai skiriami darbuotojams ir bendros tyrimų veiklai tenkančios išlaidos.

Birželio mėnesį nuotoliniu būdu įvyko projekto atidarymo renginys, jame dalyvavo Baltarusijos ir Lietuvos kriminalistinių tyrimų centrų atstovai. Projekto pabaiga planuojama 2021 metų lapkritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Makas

Makas portretas
Jau uzkniso su ta belorusija. Gal uzteks jau apie juos? Ir i Lietuva neileisti nei vieno. Prasidejo pauksciu gripai, koronos ir kiti nemalonumai.

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvos policija bananais šėrė Baltarusijos laisvės kelio ieškotojus...

LT

LT portretas
Lietuvos VRM užėmė rusų fašistai. Karbauskis oficialiai parėmė kruviną diktatorių Lukašenka. Skvernelis siunčia delnus protestuotojams sekti. Tai svetimai valstybei dirbanti valdžia. Veryga tai irodymas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių