Pereiti į pagrindinį turinį

M.Adomėną išvarys iš Seimo?

2010-07-27 05:20
M.Adomėną išvarys iš Seimo?
M.Adomėną išvarys iš Seimo? / Gedimino Bartuškos nuotr.

Parlamentaras Mantas Adomėnas, kolegų manymu, aiškiai nusižengė įstatymams ir turi būti pašalintas iš Seimo. Esą tam net nereikia apkaltos.

Koją kiša DPI

Kaip dienraščiui teigė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas, M.Adomėno nusižengimai neabejotini. Pirmiausia – jo vadovavimas Demokratinės politikos institutui (DPI), kuris laimėjo 2,5 mln. litų vertės Švietimo ir mokslo ministerijos konkursą ir turėtų reitinguoti šalies aukštąsias mokyklas.

M.Adomėnas, gindamasis DPI istorijoje, ne kartą pareiškė institutui nebevadovaujantis nuo praėjusių metų balandžio. Pernai balandį jis jau buvo Seimo narys. J.Sabatausko manymu, parlamentaras, būdamas Seimo nariu ir DPI prezidentu, aiškiai nusižengė įstatymams.

"Konstitucinis Teismas yra aiškiai pasakęs, kad Seimo narys negali dirbti jokio kito darbo. Net ir būdamas visuomeninių organizacijų, asociacijų valdymo organų nariu, Seimo narys privalo nusišalinti. Jeigu asmuo neatsisakė ankstesnio darbo tapęs Seimo nariu, kad būtų atimtas Seimo nario mandatas, net apkaltos nereikia", – tvirtino pašnekovas.

Pasak jo, tokiu būdu įstatymams nusižengusį Seimo narį iš posto išversti pakanka Seimo nutarimo. Tiesa, jis abejojo, ar valdantieji ryšis mesti iš parlamento trapiai daugumai priklausantį M.Adomėną. "Išaiškės M.Adomėno ir kitų kolegų iš tos frakcijos dvigubų standartų sistema", – ironizavo J.Sabatauskas.

Keičia istoriją

Vis labiau drebant Seimo nario kėdei, M.Adomėno biuras puolė neigti teiginius, kuriuos išsakė pats parlamentaras. Pirmiausia neigiamas ne sykį M.Adomėno kartotas pareiškimas, kad jis DPI prezidento pareigų neina nuo 2009 m. balandžio.

"Mano žiniomis, M. Adomėnas DPI veikloje nedalyvauja nuo tada, kai tapo Seimo nariu", – dienraščiui teigė parlamentaro padėjėjas Ridas Jasiulionis. Parlamentaro biuro pozicija tokia: esą vos tapęs Seimo nariu M.Adomėnas "sustabdė savo, kaip DPI prezidento, teises", o pernai balandį, pakeitus įstatus, DPI prezidento institucija buvo panaikinta.

Pats M.Adomėnas, prasidėjus DPI skandalui, ne sykį kartojo kitokią istoriją: "DPI aš nebevadovauju nuo 2009 m. balandžio."

Ausys kyšo visur

M.Adomėnas taip pat tikino esąs tik varganas DPI steigėjas, beveik nedarantis įtakos instituto veiklai. Tačiau parlamentaras nepasigyrė taip pat esąs DPI dalininkas. O dalininkas viešojoje įstaigoje turi iš esmės tokias pačias teises kaip bendrovės akcininkas.

Pagal Viešųjų įstaigų įstatymą dalininkai gali nuspręsti likviduoti viešąją įstaigą ir išsidalyti jos turtą. Tiesa, dalininkams negali atitekti daugiau turto nei jų pačių piniginis įnašas. Tačiau jie gali nuspręsti, kam padalyti likusį turtą – norint jį perleisti, pavyzdžiui, politikui artimai įmonei ar kitai įstaigai, pakanka formalaus dalininkų susirinkimo sprendimo.

Tačiau M.Adomėno biuras ir čia nieko bloga nemato. "Pati narystė ar pareigos visuomeninėse organizacijose negali būti interesų konflikto požymis. Toks konfliktas atsirastų, jei Seimo nariui tektų priimti sprendimą, ar dalyvauti jį priimant, kuris būtų susijęs su DPI. Tuo atveju Seimo narys M.Adomėnas privalėtų nusišalinti nuo tokio sprendimo priėmimo", – aiškino parlamentaro padėjėjas R.Jasiulionis.

Pinigai plaukia ir iš URM

M.Adomėno padėjėjas teigė negalįs nurodyti, kokie dar asmenys yra DPI dalininkai. Tačiau dienraščiui pavyko sužinoti, kad vienas jų – Lietuvos ambasadorius Vatikane Vytautas Ališauskas. Lyg tyčia, DPI pinigais maitina ir V.Ališauskui algą mokanti Užsienio reikalų ministerija (URM).

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorius Rolandas Kačinskas dienraščiui teigė, esą ministerija DPI finansavimą skyrė pagal du projektus. 2008 m. DPI laimėjo 30 tūkst. litų vertės konkursą, pernai – dar 15 tūkst. litų.

R.Kačinsko teigimu, URM nežinojo apie ambasadoriaus dalyvavimą DPI veikloje, tačiau V.Ališauskas esą nedarė įtakos konkursams, kuriuos laimėjo jo ir M.Adomėno institutas.

"Patikrinus URM turimą ambasadoriaus V.Ališausko viešųjų ir privačiųjų interesų deklaraciją, jo interesai DPI atžvilgiu nurodyti. Komisijos nariai šia informacija nedisponavo, nes ji buvo neaktuali – svarstant paraiškas klausimų dėl DPI dalininkų iškilę nebuvo. Ambasadorius nedalyvavo nei rengiant konkursą minėtiems tyrimams įsigyti, nei jų įsigijimo komisijos darbe", – tikino URM atstovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų