Maudynės eketėse: kaip jaukintis šaltį?

  • Teksto dydis:

Seniau eketėse nardantys sveikuoliai daug kam atrodė keisti, būta daug gąsdinimų iš gydytojų pusės, o šiandien šuoliu į ledinį vandenį retą nustebinsi. Tuo džiaugiasi vienas žymiausių „ruonių“ mūsų šalyje – Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė. Daugiau nei dešimtmetį maudynes šaltame vandenyje praktikuojantis vyras sako, kad geresnio būdo užkirsti kelią virusams nežino, o tinkamiausias laikas pradėti grūdintis, anot jo, yra dabar.

„Nors oficialią grūdinimosi sezono pradžią skelbiame gruodžio 1-ąją, oras jau pakankamai vėsus, vandens temperatūra sparčiai mažėja. Norint šaltį jaukintis pamažu, be didelio streso, žiemos laukti nereikia“, – teigia S. Dailidė.

Per ilgus metus praktikos, S. Dailidė susidūrė su įvairiausiais komentarais ir mitais apie šaltas maudynes.

„Man sako:, oi, vaikeli, viską nušalsi, vaikų neturėsi. Tai yra mitas: žmona šiuo metu laukiasi trečio vaiko. Sąnariams blogai, senatvėje nepaeisi? Remiuosi sveikuolių sąjungos veteranais, kurie, perkopę 70 metų, vis dar nardo į ledines eketes, sportuoja, kopia į kalnus, slidinėja ir gyvena visavertį gyvenimą“, – sako S. Dailidė.

Dažniausia, anot jo, yra baimė peršalti ir susirgti. Vyras pabrėžia, kad, viską atlikus teisingai, tai tikrai negresia.

„Svarbu padaryti apšilimą. Rekomenduoju mankštelę, jėgos pratimus, prasibėgti. Drabužiai turėtų būti platesni, be sudėtingų užsegimų, kad patogu būtų greitai rengtis. Jei lauke minusinė temperatūra, batus geriau rinktis be raištelių. Pradedant grūdintis kartais išlipus šąla rankos, vėliau organizmas prisitaiko. Įšokus į šaltą vandenį apima euforija, padidėja adrenalino kiekis kraujyje, pagreitėja kvėpavimas. Tiesiog reikia pasistengti nurimti, keletą sekundžių pabūti, panerti ir kuo ramiau išlipti. Išlipus maloniau apsiauti šlepetes, nei stovėti basam. Tada reikia rankomis nubraukti vandenį nuo savęs, tarsi savimasažą pasidaryti. Sukūrėme pončus, kurie labai palengvina persirengimą, tarsi visada su savimi persirengimo kabiną turi, nereikia niekur lakstyti. Ypač aktualu šaltą žiemą“, – patirtimi dalijasi S. Dailidė.

S. Dailidės asmeninio archyvo nuotr.

Vyras dar paaiškina, kad, įlindus į ledinį vandenį, mūsų kraujagyslės greitai išsiplečia ir vėl susitraukia, kūnas patiria tarsi kraujagyslių masažą, suaktyvėja kraujotaka. Todėl iškart po maudynių šalta nebūna, žmonės net nustemba, kaip taip gali būti. Svarbu neužsisvajoti ir, nors nešalta, nedelsti persirengti sausais drabužiais.

Simono bičiulis, Radviliškio ledinių maudynių iniciatorius ir lyderis Tadas Grimaila taip pat nebeįsivaizduoja savo gyvenimo be „ruonių“ maudynių. Jis savo grūdinimosi kelionę pradėjo 2015-aisiais.

„Visada norėjau tai išbandyti. Buvo kovo mėnuo, įšokau į Baltijos jūrą. Nepajutau kažko baisaus ar stingdančio. Jausmas išlindus iš vandens labai patiko, todėl tęsiau toliau. Pajutau, kad tai labai sustiprino mano imunitetą. Grūdinimosi maudynės stiprina ir asmenybę, kiekvieną kartą lįsti į ledinį vandenį yra iššūkis sau, išėjimas iš komforto zonos ir tai įveikęs tampi nugalėtoju“, – sako T. Grimaila.

Šiuo metu vyras taip grūdinasi kasdien. Jei ne vandens telkinyje, tai po šaltu dušu. Tadas visgi pabrėžia, kad į eketę įšokti jam yra lengviau, nei maudytis po šaltu dušu. „Jei žmogus neturi galimybės nuvykti prie vandens telkinio, puikiai tinka ir dušas. Galima pradžioje apsilieti šiltu vandeniu, vėliau atsisukti visiškai šaltą ir pastovėti keliasdešimt sekundžių, tada vėl šiltą ir taip keisti. Svarbu užbaigti šaltu“, – teigia jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eketėje \\\\\.../////

Eketėje  \\\\\...///// portretas
maudosi tik durniai,tame tarpe ir aš,nes jaunystėje irgi maudžiaus galvojau kad sveika,o dabar turiu reumatoidinį artritą ir podagrą.____Madykitės į "sveikatą",pasikvieskit ir trenktą kepeninį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių