Pereiti į pagrindinį turinį

Migrantų lavina jau kelia paniką

2008-06-12 09:00
Migrantų lavina jau kelia paniką
Migrantų lavina jau kelia paniką

Į Lie­tuvą iš kitų ša­lių dirb­ti plūstan­tys žmonės ke­lia vis dau­giau ne­ri­mo. Pa­reigū­nai bai­mi­na­si, kad mig­ra­ci­ja taps ne­be­val­do­ma.

Niū­rios pro­gnozės

Jau da­bar kas­dien į mūsų vals­tybę at­vyks­ta ir lei­di­mus dirb­ti bei gy­ven­ti gau­na apie 250 žmo­nių. Ar­ti­miau­siu me­tu Lie­tu­vo­je, be jau esan­čių, ap­si­gy­vens dar 1000 turkų dar­bi­ninkų.

Vil­niaus vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vie­šo­sios po­li­ci­jos Mig­ra­ci­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Gin­ta­ras Ba­gu­žis bu­vo pri­vers­tas kons­ta­tuo­ti, kad pa­sta­ruo­ju me­tu mig­ra­ci­ja tam­pa ne­be­val­do­ma.

„Prob­le­mos pra­si­dėjo Lie­tu­vai ta­pus ES na­re. Vals­tybė tu­ri nu­spręsti, ko­kius žmo­nes rei­kia kvies­ti. Da­bar ren­gia­mas dar­bo nuo­mos pro­jek­tas, ta­čiau jis nie­ko neišspręs", - teigė G.Ba­gu­žis.

Pa­si­ro­do, kad nėra būdų su­lai­ky­ti į Lie­tuvą iš tre­čiųjų ša­lių plūstan­čius mig­ran­tus. G.Ba­gu­žis pro­gno­za­vo, kad atei­ty­je Lie­tu­va su­si­durs su pa­na­šio­mis pro­ble­mo­mis kaip ir Va­karų Eu­ro­pos vals­tybės, kai mies­tuo­se at­vykė­liai iš tre­čiųjų ša­lių su­da­ro 50-80 pro­c. gy­ven­tojų.

G.Ba­gu­žis ma­no, kad iš kitų ša­lių į Lie­tuvą at­vyks­tan­tys žmonės vals­ty­bei su­ke­lia daug pro­blemų, ku­rių ji dar ne­pa­si­ruo­šu­si spręsti.

Vald­žia pa­si­pik­ti­no

Mig­ra­ci­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­ko žod­žiai su­kėlė šur­mulį vald­žios struktū­ro­se.
Po­li­ci­jos ge­ne­ra­li­nis ko­mi­sa­ras Viz­gir­das Te­lyčė­nas pa­reiškė ne­pri­ta­rian­tis G.Ba­gu­žio iš­sa­ky­toms min­tims apie ki­ta­tau­čius ir imig­ran­tus.

Slo­va­ki­jo­je esan­tis vi­daus rei­kalų mi­nist­ras Re­gi­man­tas Čiu­pai­la pa­vedė po­li­ci­jos ge­ne­ra­li­niam ko­mi­sa­rui pa­si­rūpin­ti, kad Vil­niaus mies­to vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to va­do­vas ne­del­siant įver­tintų G.Ba­gu­žio iš­sa­ky­tas min­tis. Mi­nist­ras už­tik­ri­no, kad G.Ba­gu­žio pa­reiš­ki­mai nėra ofi­cia­li Lie­tu­vos po­zi­ci­ja.

Ki­nai ta­po pre­ke

Vie­nin­telė kliū­tis, ga­lin­ti pri­stab­dy­ti dar­bo mig­rantų ant­plūdį, - spe­cia­lios už­sie­nie­čiams tai­ko­mos įdar­bi­ni­mo tai­syklės. Pa­gal da­bar ga­lio­jan­čius įsta­ty­mus į Lie­tuvą at­vykęs už­sie­nie­tis tu­ri dirb­ti tuos dar­bus, ku­riems jis į Lie­tuvą yra at­vež­tas. Taip da­ro­ma sie­kiant ap­sau­go­ti vie­tos rinką nuo dar­bo jėgos per­tek­liaus.

Ta­čiau ap­sukrūs vers­li­nin­kai dar­bi­ninkų iš už­sie­nio įve­ži­mo ap­ri­bo­ji­mus ban­do apei­ti. Jau rašė­me, kad šias tai­syk­les pa­žeidė bend­rovė „La­bour and Const­ruc­tion Ser­vi­ces", ku­ri ne­va dar­bui sta­ty­bo­se at­si­vežė apie 100 kva­li­fi­kuotų dar­bi­ninkų iš Ki­ni­jos. Ta­čiau ki­nai dar­bo sta­ty­bo­se ne­ra­do, todėl vėliau bu­vo iš­nuo­mo­ti paukš­ty­nams ir me­ta­lo lau­žo su­pirk­tuvėms.

Įmonė į in­ter­ne­tą įdėjo skel­bimą siū­ly­da­ma iš­si­nuo­mo­ti kinų dar­bi­nin­kus. Tai lei­do spėti, kad žmonės jau iš anks­to bu­vo ve­ža­mi ne konk­re­tiems dar­bams, o nuo­mai.
Šiuo me­tu Mig­ra­ci­jos tar­ny­ba drau­ge su Dar­bo ins­pek­ci­ja at­lie­ka ty­rimą. Jei­gu pa­vyks įro­dy­ti kinų dar­bi­nin­kus at­ve­žu­sios įmonės kaltę, jai už kiek­vieną ne pa­gal pa­skirtį dir­bantį žmogų teks su­mokė­ti nuo 3 iki 10 tūkst. litų baudą.

At­si­ra­do nau­ja sąvo­ka

Dar­bas ne pa­gal pa­skirtį ne vie­nin­telė pro­ble­ma, su ku­ria su­si­dūrė dar­bui į Lie­tuvą at­vež­ti ki­nai. Pirmą kartą ofi­cia­liai pra­bil­ta apie mo­der­nios ver­govės at­si­ra­dimą.

Įmonės „La­bour and Const­ruc­tion Ser­vi­ces" įsi­vež­ti dar­bi­nin­kai ne­mo­ka jo­kios kal­bos, išs­ky­rus kinų, ne­sio­rien­tuo­ja ap­lin­ko­je, tad yra vi­siš­kai pri­klau­so­mi nuo sa­vo darb­da­vių.
„Šiuos žmo­nes ga­li­ma iš­vež­ti, ne­re­gist­ruo­ti jų gy­ve­na­mo­sios vie­tos, todėl at­sa­kin­goms tar­ny­boms bus la­bai sun­ku juos su­ras­ti", - pa­sa­ko­jo Vals­ty­binės dar­bo ins­pek­ci­jos Vil­niaus sky­riaus vedė­jas Vi­lius Ma­čiu­lai­tis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų