Pereiti į pagrindinį turinį

Ministerijų valymas įstrigo

2009-01-23 09:00
Ministerijų valymas įstrigo
Ministerijų valymas įstrigo / Mindaugo Ažušilio nuotr. Priežastis: opozicija įtaria, kad dešinieji iš ministerijų nori išvaikyti senus specialistus.

Priešingai, nei norėjo valdantieji, ministerijų aukščiausiojo valdymo ešelono reforma opozicijos pastangomis atidėta keliems mėnesiams ar dar ilgesniam laikui.

Paskubėjo paskirti viceministrus

Antradienį pasibaigusioje Seimo neeilinėje sesijoje turėjo būti priimtas įstatymas, pagal kurį ministerijų sekretorius pakeis viceministrai ir bus įvesta ministerijų kanclerių pareigybė.

Bet opozicija sugebėjo blokuoti Tėvynės sąjungos inicijuotus valdančiosios koalicijos planus reformuoti ministerijų valdymą. Opozicinių partijų pastangomis su šiais planais susijęs įstatymas bus svarstomas ir priimamas tik vasario 5–19 d. rengiamoje dar vienoje neeilinėje Seimo sesijoje.

Jeigu tuomet įstatymui bus pritarta ir Prezidentas jį pasirašys, pertvarka ministerijose įsigalios tik gegužę, o visi viceministrai galės būti paskirti ne anksčiau kaip vasarą.

Ministerijų valdymo reforma įrašyta į praėjusį gruodį pradėjusios dirbti Andriaus Kubiliaus vadovaujamos centro dešinės koalicijos Vyriausybės programą. Planuota gana sparčiai šią reformą įgyvendinti. Premjeras sykį buvo užsiminęs, kad jau sausį naujoji tvarka įsigalios, o pavasarį bus paskirti visi viceministrai.

Kai kurie naujieji ministrai, matyt, įsipareigoję tam tikriems asmenims paskirti juos viceministrais, nes paskubėjo garsiai pranešti, kad jie jau pradėjo dirbti, lyg reforma būtų įvykusi. Teko skubiai neigti oficialiai išplatintus pranešimus, pasitaisant, kad kol kas būsimieji viceministrai paskiriami ministrų patarėjais.

Pakeitė socialdemokratai

Vyriausybės pasiūlytos įstatymo pataisos numato, kad visose ministerijose bus panaikinti valstybės sekretorių ir sekretorių postai, kurie yra karjeros tarnybos sistemos dalis. Į šias pareigybes priimama rengiant konkursą.

Vietoj sekretorių bus paskirta iki 4 viceministrų, kurie yra politinio pasitikėjimo pareigūnai, skiriami ministro įsakymu.

Be to, projekte pasiūlyta įsteigti aukščiausią ministerijos karjeros tarnautojo pareigybę – kanclerį, kuris užsiimtų administraciniais, ūkiniais, personalo vadybos bei kitokiais atitinkamais klausimais.

Panaši ministerijų valdymo sistema galiojo iki 2002 m., kai ją į dabartinę pakeitė tuometė socialdemokratų dominuojama Algirdo Brazausko Vyriausybė.

Konkursus vadina blefu

Valdantieji tvirtina, kad ministerijų valdžios piramidės reforma yra būtina, nes taip esą bus lengviau ministrams įgyvendinti savo atstovaujamų partijų politines nuostatas.

Konservatorius Stasys Šedbaras tikina, kad dabar Vakaruose pastebima tendencija vėl didinti skaičių tarnautojų, kurie pasikeitus politinei valdžiai yra keičiami. "Ne tik viceministrai, tačiau net ir, mūsų terminija kalbant, departamentų vadovai, skyrių vadovai pasikeitus politinei valdžiai yra keičiami. Tokių, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos vyriausybėje yra daugiau kaip 100", – teigė jis.

S.Šedbaras kritikavo 2002 m. kairiųjų įvestą sistemą, kai paliktas tik vienas politinio pasitikėjimo viceministras, taip pat po vos keletą ministro patarėjų, o kiti ministerijos vadovai tapo karjeros tarnautojais. "Manau, tai buvo netinkamas kelias, nes taip buvo prarasta galimybė daryti įtaką politinei valdžiai inertiškai besipriešinančiai valstybės tarnybos sistemai", – sakė politikas.

Pasak jo ir kitų konservatorių, neretai konkursai eiti labai aukštas valstybės tarnautojo pareigas, tokias kaip ministerijų sekretorių, tėra blefas, nes tuos konkursus laimi "ministrui reikalingi ir priimtini žmonės".

Opozicija piktinasi

Bet opozicija teigia, kad dabar veikianti sistema yra gana gera ir jos neverta keisti. Tuo labiau kad reforma kainuos nemenkus pinigus valstybės biudžetui, kurį dabartinė Vyriausybė deklaruoja taupanti.

Socialdemokratas Algirdas Sysas ironiškai atsiliepia apie valdančiųjų siekį taupyti ir tuo pat metu imtis brangių pertvarkų. "Aišku, yra politinė valia, galime sekretorius vadinti viceministrais, daryti juos politinio pasitikėjimo, bet tai vyksta taupymo kontekste. Buvo kalbama, kad sunkmetis, reikia taupyti. Tačiau bet koks žmonių atleidimas pareikalaus papildomų lėšų. Juk reikės mokėti išeitines išmokas atleidžiamiems iš sekretorių pareigų", – sakė A.Sysas.

Jis Vyriausybės pasiūlytą įstatymą dėl ministerijų valdymo pertvarkos pavadino kadrų valymo įstatymu, nes esą bus atleisti po 10–12 metų ministerijose dirbantys aukščiausiosios klasės specialistai.

A.Sysas ypač piktinasi įstatymo straipsniu, kuris įtvirtina nelygybę vertinant atleidžiamus iš pareigų žmones. "Pagal tą pataisą bus išmokamos dvigubai didesnės išeitinės kompensacijos tiems sekretoriams, kurie bus lojalūs naujai valdžiai ir sutiks greičiau išeiti iš darbo, nelaukdami dviejų ar keturių mėnesių, kaip reikalauja mūsų įstatymai. Tai skandalingas ir visiškai neteisėtas pasiūlymas, kuris dar ir brangiau kainuos biudžetui", – įsitikinęs socialdemokratas.

Prezidentas gali vetuoti

Net jeigu įstatymas dėl ministerijų valdymo pertvarkymo vasarį bus priimtas, dar neaišku, ar jį pasirašys Prezidentas Valdas Adamkus.

Valstybės vadovas jau yra atsargiai atsiliepęs apie valdančiųjų planus keisti dabartinę sistemą. "Neturiu dėl to labai griežtos nuomonės, bet šiaip dabartinė sistema lyg ir normaliai veikia", – sakė V.Adamkus praėjusių metų pabaigoje.

Jeigu įstatymas bus vetuotas, reforma dar kartą bus nukelta vėlesniam laikui ir atsiras tikimybė, kad ji išvis nebus įgyvendinta.

Šiomis dienomis valdantieji į neapibrėžtą ateitį jau nukėlė brangius planus kelti Žemės ūkio ministeriją į Kauną, nes sulaukė griežto Prezidento vertinimo.


Ministerijų valdymo piramidės kaita

Konservatorių 1997 m. įvesta ir iki 2002 m. galiojusi ministerijų valdymo sistema:

ministras

3–6 viceministrai – politinio pasitikėjimo pareigūnai

ministerijos sekretorius – karjeros valstybės tarnautojas

Socialdemokratų ir socialliberalų koalicijos 2002 m. įvesta sistema:

ministras

vienas viceministras – politinio pasitikėjimo pareigūnas

ministerijos valstybės sekretorius – karjeros valstybės tarnautojas

2–6 ministerijos sekretoriai – karjeros valstybės tarnautojai

Konservatorių siūloma sistema:

ministras

iki 4 viceministrų – politinio pasitikėjimo pareigūnų

ministerijos kancleris – karjeros valstybės tarnautojas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų