Pereiti į pagrindinį turinį

Ministras: lėktuvo An-2 iškelti virš vandens kol kas neketinama

2015-06-03 14:54
BNS inf.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius trečiadienį pranešė, kad į Baltijos jūrą gegužės viduryje nukritusio lėktuvo „An-2“ pakėlimas nuo dugno planuojamas penktadienį, bet iš vandens jo ištraukti šiame etape neketinama.

Praėjo lygiai metai po katastrofos, kai į Baltijos jūrą nukrito lėktuvas AN-2 su dviem juo skridusiais pilotais.
Praėjo lygiai metai po katastrofos, kai į Baltijos jūrą nukrito lėktuvas AN-2 su dviem juo skridusiais pilotais. / Karinių jūrų pajėgų nuotr.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius trečiadienį pranešė, kad į Baltijos jūrą gegužės viduryje nukritusio lėktuvo „An-2“ pakėlimas nuo dugno planuojamas penktadienį, bet iš vandens jo ištraukti šiame etape neketinama.

Spaudos konferencijoje ministras sakė, kad lėktuvas lynais turėtų būti pakeliamas į 5-10 metrų gylį nuo vandens paviršiaus.

Įsitikinus, kad nerti saugu, šeši Lietuvos narai turėtų patekti į lėktuvo vidų, jį nufilmuoti. Jei būtų rasti pilotų kūnai, jie būtų iškeliami ir pargabenti į krantą.

Apžiūrėjus lėktuvą, jis vėl bus nuleistas į jūros dugną, teigė ministras.

„Šitame etape lėktuvo iškelti ant platformos neturime galimybės, kadangi neturime tokios platformos, kuri galėtų tą lėktuvą pervežti į krantą. Planuojame lėktuvą nuleisti atgal į dugną ir jeigu tyrėjams užteks medžiagos avarijos priežasčiai nustatyti, tada bus vieni sprendimai“, - aiškino R.Sinkevičius.

Anot jo, jei šiame etape nepavyktų surinkti pakankamai informacijos nelaimės priežasčiai nustatyti, neatmetama vėliau bandyti lėktuvą iškelti iš vandens.

Laivas „Mintis“ į operacijos vietą išplauks ketvirtadienį. Juo bus gabenami lėktuvo kėlimą vykdysiančios Nyderlandų įmonės „Mammoet“ atstovai ir lietuviai narai.

„Šitame etape mes kainą pamirškime, antro etapo kaina, jeigu jis vyks, pasakysime tada ir pirmo, ir antro“, - sakė ministras paklaustas, kiek operacija kainuos. Jo aiškinimu, operacijos pradžioje apie kainą kalbėti būtų neetiška. Ministras taip pat sakė, kad Norvegijos specialistams šią savaitę apžiūrėjus lėktuvą, nepaaiškėjo daugiau detalių apie galimą pilotų buvimą orlaivyje. Po pirmos lėktuvo apžiūros gegužę paskelbta, kad lėktuve matomas vieno asmens siluetas.

„Iš medžiagos pasakyti, kad matomi vienas arba du kūnai, mes negalime. Yra neatpažintas dalykas, taip, bet ar tai yra žmogus, ar tai dar kažkas, šiandien pasakyčiau taip - pilotų kūnų buvimas nėra identifikuotas“, - trečiadienį sakė R.Sinkevičius.

Ministras taip pat aiškino, kad kalbos apie pašalinius daiktus lėktuve galėjo atsirasti dėl nežinojimo, kokie daiktai turi būti lėktuve. Apie orlaivyje esą matomus pašalinius daiktus trečiadienį kalbėjo valstybės įmonės „Oro navigacijos“ generalinis direktorius Algimantas Raščius.

„Klausiamas čia požiūrio ir žinojimo. Dar kartą pasakysiu, kad katastrofų ir avarijų grupės vadovas šiai dienai negali pasakyti, kad tai buvo pašalinės medžiagos“, - teigė jis.

Iš Geteborgo į Klaipėdą skridęs „An-2“ su patyrusiais lietuviais pilotais Adolfu Mačiuliu ir Alvydu Selmistraičiu virš Baltijos jūros dingo gegužės 16-osios popietę. Po trijų parų lėktuvas rastas Baltijos jūros dugne, už daugiau nei 100 kilometrų nuo kranto, 124 metrų gylyje. Vėliau pranešta, kad orlaivyje yra bent vieno piloto kūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų