Ministras siūlo visus priešmokyklinukus ir pirmokus maitinti nemokamai

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis siūlo kitąmet priešmokyklinukus ir pirmokus maitinti nemokamai.

Pagal ministerijos siūlymą, nuo sausio nemokami pietūs būtų tiekiami priešmokyklinukams savivaldybių pasirinktose bendrojo ugdymo mokyklose, o nuo rugsėjo mėnesio nemokami pietūs būtų pasiūlyti visiems Lietuvos priešmokyklinukams ir pirmokams.

Nuo sausio iki rugpjūčio pietus priešmokyklinukams numatoma tiekti švediško stalo principu. Iki šiol savo sprendimą tiekti tokį maitinimą pareiškė 49 savivaldybės, kitos turės apsispręsti iki sausio dešimtos dienos.

Nuo kitų metų rugsėjo savivaldybės pačios turės nutarti, koks maitinimo būdas priimtinesnis, – švediškas stalas ar maisto tiekimas porcijomis.

„Šių metų pradžioje apklausėme savivaldybes ir tėvų organizacijas, kad įsitikintume, ar nemokamas maitinimas yra aktualus. Net 72 proc. savivaldybių apklaustų respondentų į iniciatyvą reagavo teigiamai, todėl ėmėmės iniciatyvos formuoti ankstyvuosius vaikų mitybos įpročius pasiūlydami tiekti nemokamus pietus priešmokyklinukams ir pirmokams“, – ministerijos pranešime cituojamas L. Kukuraitis.

Seimui pritarus šiam ministerijos siūlymui, nemokamus pietus kasdien papildomai gautų 49,6 tūkst. mokinių, o valstybei kitais metais tai papildomai kainuotų 6,9 mln. eurų.

Šiuo metu nemokamas maitinimas užtikrinamas tik vaikams iš nepasiturinčių šeimų, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį neviršija 183 eurų, neįskaičiuojant vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio.

Nemokamą maitinimą iš viso šiemet gauna apie 50 tūkst. mokinių, šiais metais iš valstybės biudžeto tam skirta apie 15 mln. eurų.

Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sistemos duomenimis, 2018-2019 mokslo metais antsvorį turėjo 15,6 proc. 6-18 metų amžiaus vaikų, nutukimas nustatytas 6,1 proc. vaikų, o 11,9 proc. nepilnamečių buvo per mažo svorio.

Manoma, kad iš dalies tai lemia mityba, kurios pagrindai formuojami vaikystėje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigita

Sigita portretas
Ir vėl vaikų diskriminacija. Jei 6 - 7 metų, tai reikia valgyti nemokamai, jei antrokas ar penktokas - tai turi būti sotus oru . Nepamirškime, kad pirmokėliams pamokos būna sutrumpintos, ne po 45 min, o po 30 min, jie jau 12 val. būna namuose, o vyresnių klasių moksleiviai namus pasiekia ir po 7 ir po 8 pamokų. Bet , matyt ministrui aktualu, gal jo vaikai bus kitais metais pirmokai ar priešmokyklinukai. Be to gal reikia "remti" maitinimą teikiančias įmones, nes maistas toks neskanus, kad niekas neperka. Nustokite pagaliau, skirstyti žmones pagal amžių, diskriminuoti ir remti tik vieną grupę. Arba visiems, jei pinigų yra, arba niekam, jei jų nėra. Pagal Konstituciją visi lygūs, bet realybėje vieni lygesni...

gyvventoja

gyvventoja portretas
Visas ismokas reikia panaikinti ir nemokamus valgymus,,,, Duokit grynais kiekvienam kiek truksta ir panaudos ten kur reikia , ,Kas cia per socializmas visiem s is bendro katilo valgyti, Arba lengvatos sildymui ,turi 3-4 kambarius bobute ir nori ismokos ,duokit pinigus i rankas ir tegu galvoja , kur juos des, Gal mazesni ploteli pasirinks , gal nores ,kad apsildytu nama ...reikes tada maziau moketi...

skaitytoja

skaitytoja portretas
tėvai rūpinkitės ir maitinkite patys savo vaikus o norite kad valstybė juos maitintų nemokamai visų besaikis godumas jei jūs atsidurtumėte valdžios vietoje būtumėte tokie pat kaip dabartiniai pagal filmuką maištininkas žuvo šlovė drakonui
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių