Pereiti į pagrindinį turinį

Monarchai atvažiuos tik į Valdovų rūmus

2009-03-18 09:00

Skandinavijos valstybių monarchai ir Lietuvos šalių kaimynių prezidentai gali ir neatvykti į liepos 6-ąją rengiamas Lietuvos vardo tūkstantmečio iškilmes, jeigu jų akcentu netaps atstatytų Valdovų rūmų atidarymas.

Iškilmes rengianti prezidentūra įspėjo Vyriausybę, kad būtina jau šiomis dienomis apsispręsti, ar liepos 6 d. galėsime aukštus svečius įleisti į Valdovų rūmus, ar šie rūmai taps tūkstantmečio minėjimo akcentu. Nuo to priklauso, kurie iš gretimų valstybių vadovų atvyks į iškilmes.

Iki šiol diplomatai gavo signalų, kad į Lietuvos tūkstantmečio minėjimą žada atvykti Danijos karalienė Margarita II, Švedijos monarchas Karolis XVI Gustavas, Norvegijos karalius Haroldas V, taip pat Lenkijos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Ukrainos prezidentai. Apie atvykimą svarsto ir Čekijos bei Vokietijos, kai kurių kitų pakviestų valstybių vadovai.

Tačiau su diplomatiniais kanalais perduotomis žiniomis, jog karaliai ir prezidentai žada atvykti, perduoti ir pageidavimai sužinoti oficialų būsimų iškilmių scenarijų. Leista suprasti, kad aukštus svečius domintų Valdovų rūmų atidarymo iškilmės ir istorinių dokumentų parodos, kurias numatoma surengti atstatytuose rūmuose. Jeigu šių renginių nebus, kai kurie monarchai ir prezidentai vargu ar važiuos į Lietuvą.

Į tai, kad tūkstantmetį galime švęsti vieni, be svarbių svečių, prezidentūra atkreipė Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos dėmesį per šį pirmadienį vykusį aukštų valstybės pareigūnų pasitarimą. Jame svarstyta, kas reikalinga, kad bent kelios Valdovų rūmų salės ir menės būtų atidarytos liepos 6-ąją. Apskaičiuota, kad be 44 mln. litų, jau skirtų šių metų valstybės biudžete, reikia dar 18–20 mln. litų.

Prezidentas Valdas Adamkus tvirtino, kad derėtų jau šiomis dienomis apsispręsti, ar iš skylėto valstybės biudžeto Valdovų rūmams bus skirti papildomi pinigai. Mat protokolo tarnyba ir kitos žinybos jau turi pradėti rengtis iškilmėms, kurios įvyks po kiek daugiau kaip šimto dienų. Rengėjai turi žinoti, ar Valdovų rūmai bus atidaryti ir juose vyks kokie nors renginiai, ar ruoštis kitokiam, kur kas kuklesniam scenarijui, kuriame Valdovų rūmai nefigūruotų kaip pagrindinis iškilmių akcentas.

Informacijos apie tai, ar įvyks iškilmingi renginiai Valdovų rūmuose, laukia ir valstybių, iš kurių liepos 6 d. turėtų atvykti aukšti svečiai, ambasados Vilniuje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų