Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas eurokomisaras nuo Lietuvos - tik birželį

2009-05-19 14:37
Naujas eurokomisaras nuo Lietuvos - tik birželį
Naujas eurokomisaras nuo Lietuvos - tik birželį / Roko Medonio nuotr.

Vyriausybė dėl naujojo Lietuvos deleguoto Europos Komisijos nario apsispręs tik birželio viduryje.

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, tik po to, kai pasibaigs birželio 7-ąją numatytieji Europos Parlamento rinkimai, bus sprendžiamas klausimas dėl eurokomisaro.

Tačiau kas juo taps, premjeras kol kas neatskleidžia, tvirtindamas, kad kandidatų yra pakankamai daug ir dėl naujojo Europos Komisijos nario nuo Lietuvos dar turi pasitarti valdančioji koalicija, Vyriausybė, šiuo klausimu turi būti susitarta ir su Prezidentu Valdu Adamkumi bei naujai išrinkta valstybės vadove Dalia Grybauskaite. Taip pat turėtų būti konsultuojamasi ir su Europos Komisijos vadovu Jose Manueliu Barroso.

„Neturime dar sprendimo. Yra viešojoje erdvėje daug pavardžių, yra jų ir daugiau, nebūtinai minimų viešai. Visas svarstysime ir apsispręsime po birželio 7-osios“, - antradienį teigė A.Kubilius.

Paklaustas apie viešai paminėtas užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko ir Seimo nario, buvusio vyriausiojo euroderybininko Petro Auštrevičiaus kandidatūras į Europos komisarus, premjeras pakartojo: „Yra įvairūs variantai, visus be išimties svarstysime.

Būtinybė paskirti naują Lietuvos deleguotą Europos Komisijos narį atsirado po to, kai ligšiolinė eurokomisarė D.Grybauskaitė praėjusį sekmadienį buvo išrinkta naująja prezidente. Dar iki priesaikos liepos 12-ąją ji turi atsistatydinti iš Europos Komisijos narės pareigų.

„D.Grybauskaitės veikla tame poste labai aukštai iškėlė standartus, reikalavimus kandidatams“, - pripažino premjeras.

Jis negalėjo garantuoti, kad naujos sudėties Europos Komisijoje, kuri bus sudaryta vėlyvą šių metų rudenį, Lietuvai ir vėl atiteks už biudžetą ir finansinį programavimą atsakingo komisaro postas. Šį klausimą, pasak A.Kubiliaus, spręs naujasis Eurokomisijos vadovas, kuris turėtų būti parinktas birželio mėnesį įvyksiančiame Europos Vadovų tarybos posėdyje.

Lietuvos premjeras tikisi, kad ir naujai kadencijai Europos Komisijos vadovu išliks portugalas J.M.Barroso.

Lietuvos deleguojamą Europos Komisijos narį paskiria Vyriausybė, kandidatūrą suderinusi su Seimo frakcijomis ir prezidentu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų