Pereiti į pagrindinį turinį

„NDX energija“ sutinka bendradarbiauti su Vyriausybe

2009-07-21 19:50
„NDX energija“ sutinka bendradarbiauti su Vyriausybe
„NDX energija“ sutinka bendradarbiauti su Vyriausybe / Gedimino Bartuškos nuotr.

Energetikos giganto „Leo LT“ privatus akcininkas tvirtina esantis pasirengęs sėstis už derybų stalo su Vyriausybe ir kartu ieškoti išeičių, kaip turėtų ateityje gyvuoti ši prieštaringai vertinama bendrovė.

Apie arbitražą kol kas negalvoja

38,3 procento „Leo LT“ akcijų valdančios „Maxima“ prekybos tinklo savininkų bendrovės „NDX energija“ direktorius Petras Jašinskas kol kas nėra linkęs išsamiai vertinti Seimo priimtų įstatymų dėl nacionalinės energetikos bendrovės likimo. Todėl jis dabar nenorėtų atsakyti į klausimus, ar tie įstatymai pažeidžia „NDX energijos“ interesus, kuriuos galima būtų ginti tarptautiniuose teismuose.

„Kol kas nesame atlikę išsamios naujos redakcijos įstatymų teisinės analizės ir kreiptis į Stokholmo arbitražą šiuo metu nesvarstome“, - portalui teigė P.Jašinskas.
Kita vertus, „NDX energijos“ direktorius sutiko, kad naujai priimti įstatymai „suteikia Vyriausybei itin plačias galias ir instrumentus įgyvendinti sprendimus, kuriuos priims Vyriausybė - ar tai būtų sprendimai dėl „Leo LT“ panaikinimo, ar dėl tolimesnio bendrovės valdymo, jeigu taip būtų apsispręsta“.

Žada bendradarbiauti

P.Jašinskas pareiškė, kad „Leo LT“ privati akcininkė „NDX energija“ yra pasirengusi su Vyriausybės, valdančios 61,7 proc. bendrovės akcijų, atstovais bendradarbiauti, ieškant geriausių išeičių. „Kaip ne kartą esame viešai deklaravę, „NDX energija“ neprieštarauja ir yra pasirengusi konstruktyviai bendradarbiauti, siekiant greito, protingo, sąžiningo ir teisingo „Leo LT“ panaikinimo“, - pastebėjo jis.

„NDX energijos“ vadovas tikisi, kad Vyriausybė nesiims vienašališkų veiksmų dėl „Leo LT“ likimo, nesuderinusi jų su privačiu akcininku: „Tikime, kad teisiškai korektiškas ir bendru sutarimu pagrįstas sprendimas galėtų būti įgyvendintas greičiausiai ir geriausiai atitiktų tiek valstybės, tiek privataus investuotojo interesus“.

„NDX energijos“ vadovas laikosi santūriai

P.Jašinskas nenorėjo komentuoti prielaidų ir galimybių, kad valstybė sieks iki dviejų trečdalių pasididinti savo dalį „Leo LT“ kapitale ir tam Vyriausybė sieks iš naujo įvertinti buvusių valstybinių įmonių „Lietuvos energija“ ir Rytų skirstomieji tinklai turtą.

„NDX energijos“ vadovas neatsakė ir į klausimą, kokių konkrečių teisinių veiksmų imsis privatus akcininkas, jeigu valstybė vienašališkai, vadovaudamasi patvirtintais įstatymais, tarp jų - Strateginių įmonių įstatymo bei Civilinio kodekso pataisomis, priims strateginius sprendimus dėl „Leo LT“. „Manome, kad būtų neatsakinga komentuoti sprendimus, kol jie nepriimti“, - tvirtino P.Jašinskas.

Seimas antradienį priėmė Atominės elektrinės ir kai kurių kitų įstatymų pakeitimus, kurie padidina valstybės galias sprendžiant „Leo LT“ likimą.

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas pripažino ketinantys pasinaudoti šiais įstatymais, derėdamiesi su „NDX energijos“ atstovais dėl energetikos giganto ateities, siekdami jį reorganizuoti ir ateityje kelti klausimą dėl likvidavimo. Rugsėjo mėnesį planuojama kviesti neeilinį „Leo LT“ akcininkų susirinkimą, kuriame bus diskutuojama šiais klausimais.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų