Pereiti į pagrindinį turinį

Okupacijos žalai įvertinti kvies užsienio ekspertus

2012-06-16 15:30
Okupacijos žalai įvertinti kvies užsienio ekspertus
Okupacijos žalai įvertinti kvies užsienio ekspertus / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Įvertinti ir parengti veiksmų planą dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo lengva nebus, tad premjero šiam tikslui suburta komisija siūlys jos darbą pratęsti. Svarstoma prašyti ekspertų pagalbos, tik nesutariama, kieno – lenkų, bulgarų, suomių, ar prancūzų.

Posėdžiavo kelis kartus

Premjero Andriaus Kubiliaus suburta komisija, turinti pasiūlyti, kaip derėtis su Rusija dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo, užtruks ilgiau, nei planuota. Liepos 1-ąją ji pateiks tik savo tolesnės veiklos gaires. Galutinis rezultatas bus kur kas vėliau.

Komisijos nariai dar tariasi, kokį veiksmų planą siūlyti Vyriausybei. Vienas iš siūlymų – kreiptis į užsienio ekspertus ir paprašyti konsultacijų. „Tai gali būti suomiai, nes jie turėjo tam tikrą patirtį, gali būti lenkai, bulgarai – mes norėtume pasikviesti iš tų šalių, kurios turėjo panašią okupacijų patirtį. Būtų gerai ir prancūzai – jie vis tiek patyrė vieną okupaciją, vieną totalitarinį režimą. Bet kol kas – nieko aiškaus. Aiškinamės, kokios galėtų būti galimybės dėl ekspertų“, – sakė komisijos pirmininkė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) direktorė Teresė Birutė Burauskaitė.

Dar gegužę suburtos komisijos nariai buvo susirinkę vos du kartus, tad detaliau aptarti veiklai pritrūko laiko. „Tas suteiktas laikas (iki liepos 1-oios – red. past.) yra tik pirmosioms pozicijoms duoti. Be abejo, visa tai gali užtrukti ir laiko tikrai reikės daugiau“, – pripažino komisijos pirmininkė.

Tik rimtas požiūris

Nors kai kurie komisijos nariai jau prabilo apie sumas būsimiems užsienio ekspertams, T.B.Burauskaitė sakė, kad kol kas jokių konkrečių sprendimų nėra: „Viskas, kaip liaudis sako, dar šakėmis ant vandens. Bet pirmuosius juodraštinius pasiūlymus mes pateiksime iki liepos 1-osios.“

LGGRTC direktorė užtikrino, kad komisijos nariai vieningi. Esą visi supranta, kad okupacijos žalos atlyginimo klausimas itin rimtas, ir nepolitikuoja. „Mane išties maloniai nustebino, kad visi mes komisijoje pūtėme tą pačią dūdą, nebuvo jokių konfrontacijų“, – teigė ji.

Kiti komisijos nariai nuo komentarų kol kas susilaiko – esą klausimas „per rimtas“, kad būtų galima ką nors komentuoti dar nebaigus darbo.

Žala jau įvertinta

20 mlrd. JAV dolerių (arba 80 mlrd. litų pagal tuometį kursą) – maždaug tokią žalą Lietuvai padarė sovietų okupacijos. Bent jau tokius duomenis prieš 12 metų pateikė speciali komisija, vadovaujama tuometės teisingumo viceministrės Rasos Budbergytės. Šie skaičiavimai atsirado po to, kai Seimas priėmė įstatymą dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo.

Tarpžinybinės komisijos ataskaitoje pagal Jungtinių Tautų metodiką 2000 m. taip pat apskaičiuoti bendrieji Lietuvos ekonomikos nuostoliai dėl negauto nacionalinio produkto. Šie nuostoliai esą sudaro apie 800 mlrd. JAV dolerių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų