Pereiti į pagrindinį turinį

Opozija žvalgosi į poziciją

2009-08-20 16:24
Opozija žvalgosi į poziciją
Opozija žvalgosi į poziciją / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Nesibaigiant skilusios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) parlamenatrų ginčams, Seimo opozicija prognozuoja, kad laukia „permainų ruduo“. „Tokia dauguma, kokia yra, negali dirbt. Tai yra akivaizdu“, - tvirtina socialdemokratas Juozas Olekas. Tuo metu konservatorė Irena Degutienė pabrėžia, kad laikotarpis bus „sudėtingas, bet nedramatiškas“. Premjeras neneigia, kad TPP frakcijos skilimas gali atsispindėti Vyriausybės sudėtyje.

L.Diniui tinka ir pozicija, ir opozicija

Valdantiesiems šiuo metu priklausančios TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius ketvirtadienį Lietuvos radijo laidoje „Forumas“ sakė, kad jo frakcija pasirengusi ir darbui opozicijoje.

„Mūsų frakcija pasiruošusi darbui opozicijai, jei valdančiojoje koalicijoje nebus normalaus požiūrio ir bendravimo. Tokie dalykai mūsų negąsdina“, - teigė L.Dinius.

Seimo Pirmininko pavaduotoja I. Degutienė nenorėjo prognozuoti, kokie pokyčiai gali būti koalicijoje, kaip galėtų persiskirstyti postai. Anot jos, visai tai bus sprendžiama rudenį.

„Šiandien mes esame partneriai su TPP, Liberalų sąjūdis bendradarbiauja su „Ąžuolo“ frakcija, bet kaip partijos mes esame bendroje koalicijoje. Politinis ruduo bus išbandymas, kaip joje išlikti, kokiame pavidale“, - teigė Seimo narė.

I.Degutienė: gal reiks ieškoti naujų partnerių

Anot jos, nuo šios rokiruotės priklausys ir postų persiskirstymas. „Gal „Ąžuolas“ išeis iš koalicijos, gal TPP nenorės joje būti. Rudenį paaiškės, ar koalicija lieka tokia kokia yra, ar tampa mažumos, o gal reikės ieškoti naujų partnerių“, - galimus scenarijus vardijo I. Degutienė.

Tačiau parlamentarė pripažino, kad po TPP partijos skilimo susidariusi padėtis nėra normali. „Šiandien mes tapom vienos partijos skilimo politiniais įkaitais“, - sakė konservatorė.

Tai, kaip atrodys koaliciniai santykiai, artimiausiu metu žadėjo spręsti ir Vyriausybės vadovas.

„Neišvengiamai apie tai kalbėsime“, - ketvirtadienį, po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite sakė Andrius Kubilius.

A.Valinsko ateities neprognozuoja

I.Degutienė nenorėjo prognozuoti, ar rudenį savo postą išlaikys ir Seimo Pirmininkas A. Valinskas, kuriam metami kaltinimai dėl ryšių su nusikalstamomis struktūromis.

„Negaliu pasakyti nei taip, nei ne“, - nespėliojo politikė. Anot jos, dėl A. Valinsko likimo bus sprendžiama „gavus visus atsakymus“ ir tai turės padaryti partija.

„Žmogų apkaltinti lengviausia, bet turi būti įrodymai, kad esi kaltas. Politinės moralės klausimas yra kita. Tai esminis klausimas, kuris susirinkus rudenį bus sprendžiamas. Yra pavienių žmonių matymas, tačiau tai turi būti net ne frakcijos, o partijos tarybos ar prezidiumo sprendimas“, - kalbėjo ji.

J.Olekas svajoja apie naują daugumą

Tuo metu socialdemokratas Juozas Olekas tvirtino, jog „reikia konstatuoti labai aiškiai, jog rudenį tokia dauguma, kokia yra, negalės dirbt“.

Jo tvirtinimu, būtina kalbėtis apie „naujos daugumos formavimą“, kad „Seimo darbas nevirstų politiniu spektakliu“.

„Turim Lietuvos žmonėms parodyt, kad Seimas gali dirbt. Kitaip mes būsim priversti arba pasileisti, arba prašytis pasileidžiami, kad būtų priešlaikiniai rinkimai, nes jeigu tokios rietenos bus Seimo daugumoje ir tokie balsavimai, kai vienais klausimais priimami sprendimai, kitais nepriimami, tai nebus įmanoma sureguliuoti ekonominės situacijos, teikti socialinę pagalbą žmonėm ir normaliai dirbti“, - teigė jis.

J.Olekas nurodė, kad socialdemokratai „kalbasi ir su kitom frakcijom“.

„Tom, kurios šiandien yra opozicijoj, - Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“, valstiečiai liaudininkai, liberalcentristais ir kai kurias kitais. Su TPP mūsų pokalbiai buvo anksčiau, dabar esam vasaros metu šiek tiek išsiskyrę, bet manau, kad yra apie ką pasikalbėti“, - sakė J.Olekas.

Jo teigimu, „labai svarbus bus ir Prezidentės vaidmuo“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų