Pereiti į pagrindinį turinį

Padovanok muziejui ir įsiamžink istorijoje!

2003-05-13 09:00

Akcija

Padovanok muziejui ir įsiamžink istorijoje!

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus gegužės 13-16 dienomis kviečia klaipėdiečius dalyvauti jau tradicija tampančioje, tačiau vis dar originalioje akcijoje “Padovanok muziejui eksponatą”. Šiemet ją pratęs tema “Klaipėdos sovietmečio kasdienybė - jau istorija”.

Muziejus kviečia miestelėnus šiomis dienomis tapti... muziejininkais. Įsivaizduokite, kad Jūs esate muziejaus darbuotojas ir Jums reikia paruošti ekspozicijų salę apie sovietinio laikotarpio klaipėdiečio gyvenimą: kaip gyveno tarybinis žmogus, koks buvo jo darbo kambarys, koks miegamasis, virtuvė, vonia; kuo jis domėjosi, kaip pramogavo, ilsėjosi, kokie buvo pomėgiai?..

Muziejaus organizuojamos akcijos tikslas - surinkti ir įsigyti įvairių buities, namų apyvokos ir kitų daiktų, kurie atspindėtų sovietinio laikotarpio žmonių, šeimos ar skirtingų socialinių sluoksnių grupių gyvenimą. Ši akcija parodytų, ar žmonės labai brangino to laikmečio daiktus, ar juos išsaugojo, kokios buvo vertybės, kokios galimybės naudotis mokslo ir technikos laimėjimais. Argi neįdomu būtų mums, mūsų vaikams ir anūkams pamatyti, kaip atrodė paprasta skalbimo mašina ar nespalvotas pirmasis televizorius, pirmasis “garsusis VEF’o” radijo aparatas ir kita dabar jau atrodanti pirmykštė buitinė technika?

Kokie dar daiktai padėtų atskleisti Klaipėdos sovietmečio kasdienybę? Anot Mažosios Lietuvos muziejaus direktoriaus Jono Genio, tai galėtų būti buities, poilsio, higienos daiktai, indai bei stalo ir maisto gaminimo įrankiai. Būtų gerai, jei šie daiktai būtų susiję su kažkokia sovietine simbolika, to laikmečio ženklais. O gal pas jus dar yra užsilikę ano meto mokesčių kvitai ar knygelės, obligacijos, buto orderiai, paskyros automobiliams, kvietimai į draugiškus teismus? Tai irgi praverstų istorijai.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje jau dabar gausūs garbės raštų, partinių veikėjų tomų, TSKP suvažiavimų medžiagos, numizmatikos (pinigų) rinkiniai. Nebent jūsų turimi garbės raštai yra ypač gražūs, reikšmingi ir susiję su Klaipėdos miesto gyvenimu.

Kad geriau atsiskleistų sovietinės Klaipėdos miesto formavimasis, statybos, kultūrinis gyvenimas ir šventės, galėtų padėti fotografijos, dokumentai, miesto planai, įvairūs architektūriniai projektai. Labai nedaug muziejininkams yra tekę matyti pirmųjų pokario ir vėlesnių statybų fotoakimirkų, sovietinių paminklų (ypač Lenino, kur stovėjo prie geležinkelio stoties) nuotraukų.

Muziejų domina ne tik sovietinio laikotarpio - nuo 1945 m. iki 1998-1990 m. - simbolika, bet ir senesnė medžiaga, dokumentai, fotografijos, įvairūs daiktai.

“Nepraleiskite progos padovanoti muziejui vertingą eksponatą ir įsiamžinti istorijoje! Jūs mums - eksponatą, mes Jums - metinį nemokamo lankymo bilietą dviem asmenims į Kalvystės, Mažosios Lietuvos istorijos ir Pilies muziejus”, - siūlo mainus muziejaus direktorius J.Genys.

Primename, kad akcija prasideda jau šiandien ir baigsis gegužės 16-ąją Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje - Didžioji Vandens g. 6, tel. 41 05 24. Jus pasitiks muziejaus darbuotojas. Ateikite! Dalyvaukite! Įsiamžinkite savo miesto istorijoje!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų