Pereiti į pagrindinį turinį

Pakeitus prokurorų skatinimo tvarką, kasmet algoms papildomai reikės per 3 mln. litų

2014-09-02 08:37
BNS inf.
Darius Valys
Darius Valys / A.Ufarto/BFL nuotr.

Generaliniam prokurorui pakeitus prokurorų skatinimo tvarką bei ėmus suteikti kvalifikacinius laipsnius be eilės, iš valstybės biudžeto atlyginimams kasmet reikės papildomų 3,3 mln. litų, konstatavo Valstybės kontrolė.

Antradienį paskelbtoje finansinio Generalinės prokuratūros audito ataskaitoje pažymima, kad generalinis prokuroras Darius Valys 2013-aisiais patvirtino prokurorų skatinimo tvarką, kurioje nebuvo nustatyti tarnybos nepriekaištingumą, nuopelnus, kvalifikaciją bei kitus skatinti reikalingus dalykus apibrėžiantys vertinimo kriterijai.

Tai D.Valiui leido pernai net 850 kartų suteikti prokurorams aukštesnius kvalifikacinius rangus, garantuojančius didesnį atlyginimą.

Valstybės auditoriai konstatavo, kad 2013-ųjų sausį aukščiausius kvalifikacinius rangus turėjo 58 iš 760, tai yra 7,6 proc. prokurorų, o 2014-ųjų kovą - 560 iš 728, arba 76,7 proc. prokurorų. Iš viso per metus taip paskatinti 647 prokurorai.

Taip pat auditoriai nustatė, kad 137 prokurorai per metus skatinti net du kartus, be eilės 244 prokurorams D.Valys aukščiausius kvalifikacinius rangus suteikė Konstitucijos dieną, Konstitucijos metinių proga, nors ši diena yra tik atmintina ir dėl to tokio skatinimo būti negalėjo, tvirtina auditoriai.

Jie konstatavo, kad dėl D.Valio veiksmų valstybei kasmet atsiras papildomų 3,3 mln. litų finansinių įsipareigojimų.

Valstybės kontrolė taip pat įvertino ir Generalinės prokuratūros vykdytus darbų bei prekių įsigijimus bei nustatė, kad institucija pirko darbų ir paslaugų už 6,2 mln. litų dirbtinai apribojusi konkurenciją, nes konkursų sąlygose nustatė tiekėjams neproporcingus reikalavimus.

Taip pat kritiškai įvertinta tai, jog D.Valys paskyrė prokurorę į ES teisinio bendradarbiavimo institucijos Eurojuste padalinio Lietuvoje pareigas ir pratęsė jos delegavimo trukmę, nesivadovaudamas delegavimą reglamentuojančiu įstatymu. Dėl šios priežasties 2009-2013 metais susidarė 966 tūkst. litų išlaidos, kurios dengtos iš Generalinės prokuratūros, o ne iš Užsienio reikalų ministerijos, kaip numato įstatymai, asignavimų.

Per auditą taip pat nustatyta, kad prokuratūra, laiku neperskaičiavusi nuomos mokesčio už tarnybinių gyvenamųjų patalpų nuomą, negavo 72,4 tūkst. litų pajamų, nekontroliavo, kad panaudos būdu už dyką suteiktos patalpos būtų apdraustos.

Valstybės kontrolė rekomendavo Generalinei prokuratūrai imtis priemonių, kad darbuotojų veiksmai, rengiant ir priimant įsakymus dėl atleidimo iš pareigų, kurie vėliau pripažinti kaip neteisėti, būtų įvertinti, ir spręsti klausimą dėl galimos 187 tūkst. litų žalos atlyginimo.

Kaip antradienį informavo Generalinė prokuratūra, įstaigoje dar valstybinio audito metu imtasi priemonių Valstybės kontrolės rekomendacijoms įgyvendinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų