Panevėžio želdinių prižiūrėtojų konkursas kvepia korupcija

Skylėtą biudžetą kamšanti biudžetinių įstaigų sąskaita Panevėžio savivaldybė nesirengia taupyti pirkdama paslaugas iš verslininkų. Konkurso miesto želdiniams prižiūrėti nugalėtoja pasirinkta ne mažesnę kainą pasiūliusi vilniečių įmonė „City Service“, o dvigubai brangiau savo paslaugas įkainojusi bendrovė „Panevėžio želdynai“, rašo dienraštis „Sekundė“.

Kaina nepadarė įtakos

Sutartį su nugalėtoja iki liepos 6-osios ketinę pasirašyti Panevėžio valdininkai vis dėlto savo planus priversti atidėti - prieš porą dienų „City Service“ savivaldybei pateikė pretenzijas dėl konkurso rezultatų.

„Pretenzijų prirašyti trys lapai dėl, „City Service“ nuomone, neteisingo sprendimo. Jie norėtų būti laimėtojais. Turime penkias dienas į jas atsakyti“, - „Sekundei“ teigė Savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Pukienė.

Konkurso sąlygose numatoma, jog pateikti pasiūlymai vertinami pagal mažiausios kainos kriterijų. R.Pukienė pripažįsta, kad iš trijų konkurse dalyvavusių įmonių mažiausią kainą pasiūlė būtent „City Service“.

Brangiausiai savo paslaugas siūlė konkurse dalyvavusi šiauliečių įmonė.
„City Service“ neteisingai pateikė pasiūlymą“, - specialistė motyvavo, kodėl Panevėžio valdininkams neįtiko vilniečių bendrovė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Stasio Karčinsko teigimu, nors ši įmonė pateikė mažiausią kainą, tačiau nugalėtoja netapo esą dėl to, kad jų pasiūlymai neatitiko konkurse iškeltoms sąlygoms.

„Man atrodo, buvo nusižengta kokybei“, - motyvavo administracijos direktorius.

Kaltinimai nelogiški

Tokius Panevėžio valdininkų argumentus „City Service“ vykdantysis direktorius Lietuvai Vytautas Turonis vadina visiškai nepagrįstais.

„Jų pačių rašte teigiama, kad mūsų pasiūlymas priimamamas, tačiau esą nepagrindėme savo siūlomų kainų. Tai netiesa, mes pagrindėme. Turbūt Panevėžio savivadybė yra labai turtinga, jei sutinka daugiau sumokėti saviems, tačiau neįsileisti pigesnę paslaugą siūlančios bendrovės iš kito miesto. Panašu, kad norima mus iš konkurso išstumti ir proteguoti savus“, - svarsto V.Turonis.

Anot jo, „City Service“ pasiūlymas Panevėžio želdinius tvarkyti už mažą kainą - visiškai realus. Įmonė dirba Vilniuje, Klaipėdoje, Alytuje ir, direktoriaus teigimu, turi pakankamai patirties, kaip tvarkytis.

„Mūsų kainos suskaičiuotos, o Savivaldybės bandymai aiškinti, kad jos neargumentuotos - visiškai nelogiški. Nereikia baimintis, kad mes iš kito miesto. Juk Panevėžyje dirbs panevėžiečiai, vadovaus taip pat žmonės iš šito miesto, mokesčius mokėsim irgi Panevėžio savivaldybei“, - teigė V.Turonis.

Direktorius neatmeta, jog „City Service“ savo interesus gins ir teisme. Juo labiau, kad vykdydama viešuosius pirkimus Savivaldybė padarė ir procedūrinių pažeidimų.

Pavojus - paskęsti žolėje

Savivaldybės užmojai proteguoti panevėžiečių įmonę miestą gali paskandinti žolėje. Su ketvirtus metus želdinius prižiūrinčiais „Panevėžio želdynais“ Savivaldybės pasirašyta sutartis baigsis liepos 6-ąją. Kas toliau tvarkys miesto žaliuosiu plotus, jei ginčas dėl konkurso nugalėtojo persikels į teismą, valdininkai atsakyti nepajėgia.

„Kol nesibaigė viešųjų pirkimų procesas, negalim priimti jokio sprendimo. Čia toks retesnis atvejis. Kol kas neturim variantų“, - svarstė Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius.

„Panevėžio želdynų“ vadovas situacijos nelinkęs komentuoti.
„Turiu savo nuomonę, bet bijau įnešti sumaišties, todėl kol kas pasiliksiu ją sau“, - pareiškė įmonės direktorius Gintautas Ulys.

Iš miesto biudžeto „Panevėžio želdynams“ pirmąjį šių metų pusmetį atseikėta 594,4 tūkst. litų.

Šių metų antrajį pusmetį Savivaldybė miesto želdiniams tvarkyti numačiusi skirti 854,5 tūkst. litų.

Etatiniai laimėtojai

„Panevėžio želdynai“ Savivaldybės palankumą konkursuose pelno nebe pirmą kartą, nors pasiūlo ne pigiausias paslaugas. Prieš ketvertą metų su šia bendrove buvo sudaryta sutartis nepaisant, kad tąkart konkurse miesto želdiniams tvarkyti dalyvavusi kauniečių įmonė „Irgita“ buvo pasiūliusi 19 proc. mažesnę kainą.

Tuomet Savivaldybė taip pat pareikalavo „Irgitos“ argumentuoti, kaip galima taip pigiai dirbti. „Irgitos“ direktorius Robertas Mačiulis neslėpė nuostabos, kad Panevėžio Savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijai pritrūko argumentų dėl pasiūlytos kainos. Bendrovės vadovas teigė pateikęs konkursui argumentuotus sąmatinius skaičiavimus.

Vis dėlto iš konkurso „Irgita“ buvo išstumta ne dėl kainos, o dėl dokumentuose įsivėlusios klaidos.

„Konkursui pateiktus „Irgitos“ dokumentus kažkas buvo perdavę mūsų konkurentams. Šie mūsų sąmatoje surado aritmetinę klaidelę. Tiesiog skaičiuojant kompiuteriu buvo suklystas skaičius po kablelio, tačiau galutinei kainai tas jokios įtakos neturėjo. Turėjom įtarimų, kad „Panevėžio želdynai“ tuomet laimėjo dėl povandeninių srovių. Juo labiau, kad įmonė neseniai buvo privatizuota, gal tąkart norėta proteguoti naujuosius jos savininkus?“ - svarstė R.Mačiulis.

Vis dėlto „Irgita“ įmonės interesų nesiryžo ginti teisme.

„Tuometis Viešųjų pirkimų įstatymas leido iš konkurso išeliminuoti dalyvį netgi už neteisingai sunumeruotus lapus. Nors mūsų padaryta klaida nebuvo esminė, bet vis dėlto - padaryta“, - teigė R.Mačiulis.

Savininkai keitėsi

Savivaldybei priklausiusius „Panevėžio želdynus“ prieš ketvertą metų privatizavo į Specialiųjų tyrimų tarnybos akiratį dėl galimo kyšininkavimo patekusio tuomečio Savivaldybės darbuotojo Vytauto Stepono Buterlevičiaus artimas giminaitis.

2005 m. liepą „Panevėžio želdynams“ laimėjus konkursą Panevėžio želdiniams tvarkyti Savivaldybė su įmone pasirašė sutartį ketveriems metams. Joje numatyta kasmet iš miesto biudžeto bendrovei už atliktas paslaugas sumokėti po 1,4 mln. litų.

Prieš porą metų auditą atlikę Savivaldybės kontrolieriai pasigedo paaiškinimų, pagal ką buvo apskaičiuota tokia „Panevėžio želdynų“ teikiamų paslaugų kaina. Kontrolieriams taip pat sukėlė įtarimų, kodėl Savivaldybės Miesto ūkio skyrius privačią įmonę paliko savivalei - ataskaitų apie konkrečią „Panevėžio želdynų“ kontrolę skyrius tikrintojams negalėjo pateikti.

Pastaruosius metus „Panevėžio želdynus“ valdė pernai sausį Panevėžyje, Katedros g. 3 registruota bendrovė „MDR investicijos“. Jai vadovauja buvęs tuomečio „Sampo“ banko Panevėžio filialo valdytojas Darius Plikonis. Anot jo, „MDR investicijos“ prieš keletą mėnesių pardavė „Panevėžio želdynų“ akcijas.

„MDR investicijos“ siejamos ir su skandalingai pagarsėjusiu verslininku Rolandu Rauduve, „Panevėžio balso“ dienraštį leidusios bendrovės „ALROmedia“ atstovu. R.Rauduvė - JAV Ilinojaus valstijoje registruotos korporacijos, turinčios 70 proc. „ALROmedia“ akcijų, vienas iš savininkų.

Vos prieš keletą metų įsteigtos ir skolose jau paskendusios „ALROmedia“ bendrovės laukia bankroto procedūra. Įmonė su darbuotojais neatsiskaičiusi dar už sausio mėnesį.


Šiame straipsnyje: Panevėžio želdynaiželdynai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių