Pareigūnai seka mokytojų pėdomis: piktinasi atlyginimais, žada protestuoti

  • Teksto dydis:

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) piktinasi nepakankamai didinamais atlyginimais, naikinamomis socialinėmis garantijomis, taip pat žada rengti protesto akcijas.

Taip profsąjungos reaguoja į Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtą Vidaus tarnybos statuto (VTS) projektą. Kaip nurodoma pirmadienį išplatintame LTFP pranešime, norint užtikrinti tinkamą pareigūnų darbo užmokesčio didėjimą, reikėtų skirti 55 mln. eurų, o ne dabar projekte numatytus 23,9 mln. eurų.

„Projekte numatytomis lėšomis atlyginimų didėjimas pareigūnams būtų visiškai nežymus, nesiektų net 50 eurų į rankas ir didėtų tik 31 proc. pareigūnų. Šiuo projektu iš esmės keičiama darbo užmokesčio sistema, tačiau mes nežinome, kokia ji bus, nes statutas to konkrečiai neįvardina. Kalbama apie gaires, kurios nėra pristatytos“, – sakė federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė.

Kaip tvirtina profsąjunga, nepritariant projektui, profesinės sąjungos planuoja vykdyti protesto akcijas prie Vyriausybės, Vidaus reikalų, Teisingumo ir Finansų ministerijų, tuo metu prie Lietuvos ambasadų užsienyje palaikymą Lietuvos pareigūnams ketina reikšti užsienio pareigūnus vienijančios profesinių sąjungų organizacijos.

Projekte numatytomis lėšomis atlyginimų didėjimas pareigūnams būtų visiškai nežymus, nesiektų net 50 eurų į rankas ir didėtų tik 31 proc. pareigūnų.

Savo ruožtu VRM nurodo, kad pataisomis numatoma didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų.

Pagal pataisas, būtų peržiūrimas pareigybių suskirstymas į pareigybių grupes – jų mažėtų nuo 15 iki 10. Ministerija teigia, kad taip būtų nustatyta aiškesnė pareigybių sistema bei hierarchija. Centrinėse statutinėse įstaigose bus patvirtintos pareigūnų darbo apmokėjimo sistemos.

Įgyvendinant Valstybės tarnybos pertvarkos antrąjį etapą, pareigūnų darbo užmokesčiui apskaičiuoti nuo 2024 metų sausio 1 dienos bus taikomas pareiginės algos bazinis dydis – 1,79 tūkst. eurų.

Siekiant pritraukti pareigūnus į tam tikras vietoves, kuriose yra pareigūnų trūkumas, nustatoma galimybė mokėti vienkartines skatinamąsias išmokas naujai priimamiems pareigūnams, jeigu jie įsipareigoja tam tikrą laiką dirbti tose vietovėse, taip pat pareigūnams, kurie sutinka persikelti į tas vietoves dirbti.

Pataisomis taip pat siūloma įtvirtinti centrinės statutinės įstaigos personalo rezervą, kuris sudarys sąlygas valdant krizes ar ekstremaliąsias situacijas statutinių įstaigų funkcijoms įgyvendinti pasitelkti buvusius patyrusius pareigūnus.

Ministerija taip pat skelbia, kad planuojama tobulinti pareigūnų reabilitacijos modelį.

Vis tik federacijos teigimu, projekte numatyta nemažai punktų, mažinančių pareigūnų socialines garantijas: atsisakoma priedo už laipsnį, priedas už stažą mažinamas nuo 30 proc. iki 20 proc., keičiamos perkėlimo į kitas pareigūno pareigas tarnybinio būtinumo atvejais sąlygos, apribojami butpinigiai ir kelionių išlaidos, plečiamas vienų metų senaties terminas tarnybinei nuobaudai skirti.

L. Soščekienės teigimu, girdima ir apie parengtą pareigūnų pensijų įstatymo projektą – tačiau jo rengime, LTPF žiniomis, nedalyvavo nė viena profesinė sąjunga.

„Panašu, kad pareigūnų bendruomenės laukia dar vienas siurprizas. O turint omeny, kad rengiamas slaptai, galima manyti, kad ir vėl nepalankus pareigūnams“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na tai visiems reikia streikuoti kartu. Kai susirinks prie seimo mokytojai, gydytojai, policija ir vadinama tamsuomenė, valdantieji bus priversti bent išeiti pasiaiškinti kodėl gyvenimas gerėja į priešingą pusę.

Visu musu

Visu musu portretas
atlyginimai apverktini. O stai darbo salygos,priemones,kruviai - daugelio tokie,kad jokiame kosmare jokiam policininkui nesisapnavo.

Anonimui

Anonimui portretas
Stipk pats gaišena!!! Matyt neseniai kameroje telefoną gavai senam zekui nučiulpęs? Ar neseniai paleido, kad taip pradėjai plunksnas kedenti?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių