Pereiti į pagrindinį turinį

Parlamentarė siūlo taupyti mažiau kalbant

2009-10-02 20:18
Parlamentarė siūlo taupyti mažiau kalbant
Parlamentarė siūlo taupyti mažiau kalbant / Roberto Gabrio nuotr.

Seimo narė Dalia Teišerskytė mano, kad sutrumpinus laiką, skirtą parlamentarų pasisakymams, sutaupytume „ne vieną milijoną“.

D. Teišerskytė siūlo Seimo posėdyje skaitomo pranešimo trukmę trumpinti nuo 30 iki 20 minučių, papildomą pranešimą - nuo 15 iki 5 minučių. Baigiamajam žodžiui ir kalbėti diskusijoje Vyriausybės ar komiteto vardu siūloma skirti ne 10, o 5 minutes, frakcijos vardu - ne 7, o 5, savo vardu - ne 5, o 3 minutes. Kai balsuojama dėl viso klausimo ar įstatymo projekto priėmimo, dėl balsavimo motyvų galėtų kalbėti „už“ ir „prieš“ ne daugiau kaip po 2 Seimo narius (iki šiol kalba po 4).

„Kai vienas žmogus per dieną kaba 5-7 kartus po 2-3 minutes, o po jo kitas kalba tiek pat visomis temomis ir vaisais klausimais, tai truputėlį erzina, yra neetiška kitų žmonių atžvilgiu“, - sakė D. Teišerskytė, kuri, pasak „Lietuvos žinių“, per 8 veiklos mėnesius nė karto viešai nekalbėjo plenerinių posėdžių metu.

Pagrindinės diskusijos dėl įstatymų projektų, pasak politikės, vyksta komitetuose, ten priimti nutarimai apsvarstomi ir frakcijose, o plenerinių posėdžių metu turėtų būti tik dėl jų balsuojama. D. Teišerskytės manymu, šiądien Seime per plenerinius posėdžius „vaidenasi prieš TV kameras“.

„Jeigu nori pasakyti, ką nors reiškiningo, gali pasakyti per vieną minutę, esmę. O ne išvedžioti kažkokias niekam neįdomias teorijas ir nesivaidenti prieš TV kameras“, - sakė ji.

Tiesa, Seimo narė teigė mananti, kad jos siūlymas vargu, ar susilauks kolegų pritarimų. „Todėl, kad yra labai daug mėgėjų šnekėti“, - sakė ji.

Parlamento kanceliarijos pateikti duomenys byloja, kad per pirmąsias savo veiklos sesijas (įskaitant ir neeilinę) Seimas priėmė 426 teisės aktus: 275 įstatymus, 137 nutarimus ir 14 kitokių dokumentų. Praėjusios kadencijos Seimas per tą patį laikotarpį buvo priėmęs 348 teisės aktus, iš jų - 161 įstatymą.

Kaip rodo statistika, dabartiniai parlamentarai nelinkę gaišti laiko projektams svarstyti. Beveik 60 proc. jų per šias sesijas buvo priimti skubos arba ypatingos skubos tvarka. Ankstesnių kadencijų parlamentarai tokią tvarką taikydavo gerokai rečiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų