Partizano V. K. Miškinio-Viesulo palaikai atgulė poilsio gimtinėje

  • Teksto dydis:

Sekmadienį gimtinėje palaidoti partizano, Sartų partizanų rajono štabo viršininko Vytauto Kazimiero Miškinio-Viesulo palaikai.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, partizaną V. K. Miškinį-Viesulą 1962 m. balandžio 23 d. sovietų valdžia sušaudė Vilniaus KGB kalėjimo egzekucijų kameroje ir paslėpė palaikus.

Partizano palaikai rasti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui vykdant partizanų paieškas Vilniaus Antakalnio kapinėse, vadinamose „Našlaičių" kapinėse.

Oficialus atsisveikinimas su V. K. Miškiniu-Viesulu – vyko Vajasiškio, Zarasų rajone, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Po Šv. Mišių partizanas palaidotas Vajasiškio kaimo kapinėse, šeimos kapavietėje.

V. K. Miškinis gimė 1928 m. lapkričio 3 d. Zarasų apskrities Salako valsčiaus Trinkuškių kaime. Mokėsi Vajasiškio pradžios mokykloje, Degučių mokykloje, vėliau Zarasų ir Salako gimnazijose. Priklausė pogrindinei Salako miestelio jaunimo organizacijai, nuo 1947 m. palaikė ryšius su Vytauto apygardos Lokio rinktinės Erškėčio kuopos partizanais. Sovietų saugumas įtarė Miškinį dalyvaujant pogrindyje, todėl jį sekė.

Kaip pažangiausiam Salako gimnazijos mokiniui sovietinės šventės metu jam buvo liepta nešti Stalino portretą. Vytautui atsisakius ir trenkus portretą į žemę, buvo pašalintas iš gimnazijos. Po šio įvykio vengdamas suėmimo Miškinis 1948 m. nuginklavo sovietinį aktyvistą ir įstojo į partizanų gretas.

1950 m. gegužę reorganizavus Laisvės būrį į Žalgirio kuopą, buvo paskirtas Žvalgybos skyriaus viršininku, tuo pačiu metu ėjo ir Sartų partizanų rajono (buvusių Dusetų, Zarasų ir Dūkšto valsčių sankirta) štabo viršininko pareigas.

1951 m. pabaigoje MGB pavyko nužudyti arba suimti beveik visus Žalgirio kuopos laisvės kovotojus. Gyvi liko ir kovą tęsė tik V. K. Miškinis-Viesulas ir Petras Pošius-Gediminas.

1957 m. patikėjęs okupacinės sovietų valdžios pažadais Miškinis-Viesulas legalizavosi. MGB iškart jo nesuėmė – kurį laiką leido gyventi laisvai, taip bandydama iš miškų išvilioti kitus, ginklų dar nesudėjusius partizanus. Tuo pasinaudojęs Miškinis išvyko į Krasnojarsko kraštą pas ištremtus tėvus, o 1961 m. pavasarį kartu su tėvais iš tremties grįžo į Lietuvą.

1961 m. spalio 6 d. kartu su kitais, sovietų pažadais patikėjusiais ir legalizavusiais partizanais, Miškinis buvo suimtas.

1962 m. kovo 14 d. Miškinis-Viesulas LSSR Aukščiausiojo teismo buvo nuteistas mirties bausme. Mirties bausmė 33 metų V. K. Miškiniui-Viesului buvo įvykdyta 1962 m. balandžio 23 d. Vilniaus KGB egzekucijų kameroje.

Po ilgų paieškų 2020 m. lapkričio 28 d. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras Vilniaus našlaičių kapinėse surado paslėptus partizano palaikus. Taip buvo išpildytas jo mamos Uršulės Miškinienės priesakas šeimai – suraskite Vytautą ir palaidokite kaip žmogų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Parašykit

Parašykit portretas
Teisybe dabar madoje lgbt buvo jis ar ne.

Cianidas

Cianidas portretas
Kas valdžioje,tų ir istorija

Pijus

Pijus portretas
Amžina Šlovė Viesului
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių