Paskelbtas tarptautinis konkursas gręžiniams arseno kilmei nustatyti

  • Teksto dydis:

Geologijos tarnyba ketvirtadienį paskelbė tarptautinį konkursą gręžinių gręžimui Raseinių rajone arseno kilmei nustatyti.

Centriniame viešųjų pirkimų portale teigiama, kad konkursas skelbiamas dėl dviejų giliųjų ir septynių šiek tiek seklesnių gręžinių.

Giliausi gręžiniai bus 110 ir 190 metrų gylio.

Raseinių rajonas pasirinktas, nes ten nustatyta didžiausia šios medžiagos koncentracija vandenyje. Darbai bus atliekami Šienlaukio ir Ražaitelių kaimo vandenviečių apylinkėse.

Konkurso laimėtojas taip pat turės atlikti tyrimus gręžiniuose, paimti nuogulų mėginius, o vėliau juos likviduoti.

Konkurso laimėtojas turėtų paaiškėti iki metų pabaigos, darbai prasidėtų pavasarį, o gręžiniuose paimtų mėginių analizės rezultatus ketinama gauti 2020 metų rudenį.

Tai bus trečias tarnybos bandymas iš gelmių paėmus mėginius, įvertinti arseno kilmę.

Lietuvos geologijos tarnyba jau buvo surengusi du konkursus gręžiniams atlikti, aiškinantis, kaip į vandenvietes pateko arseno, bet vienintelės panorusios gręžti gręžinius bendrovės pasiūlymai viršijo turimas lėšas.

Pirmą kartą aptiktas 2017–aisiais

Pirmą kartą arsenas rastas Raseinių vandenvietėje 2017 metų pradžioje. Ši medžiaga aptikta visiškai atsitiktinai, atliekant vandens tyrimus.

Geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus vedėja Rasa Radienė BNS yra sakiusi, kad arsenas vandenvietėse gali būti gamtinės kilmės, tačiau neatmetama galimybė, jog jis galėjo atsirasti ir dėl žmogaus veiklos.

„Kai visuomenė sužinojo apie arseną, Maisto ir veterinarijos tarnyba pareikalavo visų vandenviečių pasitikrinti savo tiekiamo vandens kokybę“, – BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė.

Pradėjus tikrinti vandens kokybę, rasta daugiau vandenviečių su padidinta arseno koncentracija.

Pirminiais duomenimis, arseno aptikta apie 15-oje vandenviečių, daugiausiai apie Raseinius, Marijampolę ir Alytų. Tai daugiausiai mažų gyvenviečių vandenvietės.

Arsenas – organizme linkęs kauptis žmogaus sveikatai pavojingas sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ligas, nuplikimą. Arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto.

Lietuvoje aptinkama arseno koncentracija vandenyje dažniausiai nedaug viršija leistiną normą.

Leistina arseno norma vandenyje – iki 10 mikrogramų litre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Rusai prilaistė....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių