Patyčios – problema, egzistuojanti net ir darželiuose

  • Teksto dydis:

Daugelio tėvų ir kai kurių specialistų nuomone, patyčios – tik vyresnių vaikų problema, tačiau ir darželyje susiduriama su įvairiomis patyčių formomis – bendraamžių smurtu, užgauliojimu, šaipymusi, ignoravimu ar daiktų atiminėjimu. „Zipio draugai“ – jau 16 metų sėkmingai veikianti viena iš nedaugelio prevencinių programų Lietuvoje, skirta ikimokyklinio amžiaus vaikams. Programos veiklos sukakčiai paminėti surengtoje konferencijoje apie patyčių problemą kalbėjo patys vaikai, jų tėvai, pedagogai ir jau suaugę pirmieji programos dalyviai.

Lietuvoje kas trečias vaikas patiria patyčias – rodo oficiali statistika. VŠĮ „Vaiko labui“ direktorė Aurelija Okunauskienė teigia, kad „Zipio draugų“ ir kitų prevencinių programų dėka pavyko sumažinti patyčias patiriančių ikimokyklinio amžiaus vaikų skaičių Lietuvoje. Pastebėta, kad darželiuose, kuriuose programa vykdoma nuosekliai ir daugelį metų iš eilės – pagerėjo mikroklimatas ir vaikų tarpusavio santykiai.

„Patyčias nesunkiai galima atpažinti net ir darželyje. Svarbu suprasti, kad tai nėra pajuokavimas ar draugiški vaikų vienas kito paerzinimai – tai agresyvus ir kitą žmogų žeminantis elgesys. Patyčių pasekmių ikimokykliniame amžiuje skalė plati – nuo vaiko agresijos iki visiško užsidarymo savyje, todėl „Zipio draugų“ programos vykdytojų užduotis pirmuosius patyčių ženklus pastebėti kuo anksčiau ir tai sustabdyti. Programoje su vaikais daug kalbama apie įvairias konfliktines situacijas, tačiau jiems nenurodoma, kaip derėtų elgtis, o leidžiama patiems ieškoti ir priimti sprendimus“, – teigia A. Okunauskienė.

Šiemet „Zipio draugų“ programa vyksta daugiau nei 500 Lietuvos ugdymo įstaigų, joje dalyvauja apie 800 pedagogų ir beveik 16 tūkstančių vaikų. Iš viso programoje nuo jos gyvavimo pradžios jų dalyvavo beveik 160 tūkst. Tačiau, „Vaiko labui“ direktorės teigimu, programos galėjo ir nebūti, jei ne verslo parama: „Prekybos tinklo „IKI“ įkūrėjai broliai Ortizai nusprendė paremti mūsų programą, kadangi „Zipio draugų“ nešamos idėjos glaudžiai sutapo su jų verslo socialinės atsakomybės kryptimi – šeima. Šiandien prekybos tinklas jau dešimtmetį remia šią programą ir yra jos generalinis rėmėjas.“

Prekybos tinklo generalinis direktorius Gerard Rog konferencijos metu akcentavo, kaip svarbu, kokia karta šiandien auga ir kas perims mūsų puoselėjamas vertybes: „Tai ką mes perduosime savo vaikams, ko juos išmokysime – tokia ir bus mūsų visuomenė. „Zipio draugai“ – mūsų įmonės socialinės atsakomybės dalis, kuria mes nuoširdžiai tikime jau dešimt metų, kadangi mūsų ir šios programos vertybės sutampa. Esame įsitikinę, kad būtent vaikams turėtų būti skiriamas didžiausias dėmesys – juk tai labai svarbi, tačiau ir viena jautriausių visuomenės grandžių.“

Mūsų šalyje yra 58 tūkstančiai 6–7 metų amžiaus vaikų, iš jų beveik trečdalis lanko „Zipio draugų“ programą. Lietuvoje atlikto programos tyrimo metu paaiškėjo, kad net 81 proc. programą baigusių ir šiuo metu besimokančių 6-oje klasėje vaikų puikiai atsiminė darželyje lankytas „Zipio“ pamokėles. Iš jų net 70 proc. vaikų teigė, jog programa jiems padėjo įveikti emocinius sunkumus ir tolimesniame gyvenime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių