Pirmą kartą keičiasi NATO integravimo pajėgų Lietuvoje vadas

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą keičiasi NATO integravimo pajėgų Lietuvoje vadas – Danijos kariuomenės pulkininką Jakobą Sogardą Larseną (Jakobą Siogordą Larseną) keičia kitas danų pulkininkas Peteris Nielsenas (Pėteris Nilsenas), trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

J. S. Larsenas daliniui vadovavo nuo pat jo Vilniuje įsteigimo 2015 metais.

Pasak krašto apsaugos ministro A. Anušausko, NATO pajėgų integravimo vienetas leidžia tinkamai pasirengti ir pasirūpinti, kad, iškilus būtinybei, į Lietuvą būtų operatyviai perdislokuotos NATO ypač greito reagavimo pajėgos.

„J. S. Larseno vadovaujamas padalinys atliko nuostabų darbą, todėl turime ištobulintą sąveiką su aukštesnėmis NATO vadavietėmis ir esame puikiai pasiruošę šalyje priimti sąjungininkų karius“, – teigė jis.

J. S. Larsenui oficialiai bus padėkota jį apdovanojant ketvirtadienį vyksiančioje NATO pajėgų integravimo vieneto vadų pasikeitimo ceremonijoje.

Naujuoju padalinio Vilniuje vadu tapsiantis P. Nielsenas praeityje tarnavo Bosnijoje ir Hercegovinoje bei Afganistane, o pastaruoju metu Danijoje ėjo brigados vado pavaduotojo pareigas.

NATO pajėgų integravimo vienetas Lietuvoje veikia kaip tarpininkas sąveikai tarp nacionalinių ir regione dislokuotų sąjungininkų pajėgų užtikrinti. Vienetas prisideda prie bendrų su sąjungininkais pratybų ir mokymų bei palaiko ryšį su NATO operacinėmis vadavietėmis.

Padalinys sukurtas atsižvelgiant į NATO sprendimą vykdyti atsaką į padidėjusią Rusijos grėsmę po neteisėtos Krymo aneksijos.

Anot ministerijos J. S. Larsenas per šešerius vadovavimo metus subūrė personalą, atstovaujantį 14 NATO valstybių, o padalinys tapo vertinamu visame Aljanse už savo įsipareigojimą užtikrinti ilgalaikę taiką Baltijos regione, gebant paremti NATO dislokavimą bei sąjungininkų pajėgas krizės ir konflikto metu.

„Kiekvienais metais NATO pajėgos dalyvauja pratybose kartu su Lietuvos kariuomene – sąjungininkų kariai čia visada jaučiasi labai laukiami, nes Lietuva yra puiki šeimininkė. Lietuvoje sąjungininkai turi puikias galimybes ne tik treniruotis, bet ir gilinti savo žinias apie šią gražią šalį bei sutikti šaunius žmones“, – sako danų karininkas.

Jis taip pat teigė, kad Lietuvoje įgytos patirties nepamirš niekada.

„Gyvenau Lietuvoje nuo 2015 metų rugpjūčio ir turiu pripažinti, kad esu labai sužavėtas šia šalimi. Visų pirma, nuo mano atvykimo Lietuva patrigubino gynybos finansavimą – taip yra rodomas pavyzdys kitoms NATO narėms“, – kalbėjo J. S. Larsenas.

„Pavyzdžiu gali būti ne tik pasiryžimas skirti 2 proc. nuo BVP, bet ir esminiai žingsniai bei protingi sprendimai, kuriais Lietuva tobulina savo saugumą ir atgrasymą. Lietuva pastaraisiais metais puikiai išvystė savo karinius pajėgumus, o aš labai džiaugiausi galėdamas tarnauti su profesionalia komanda“, – pridūrė jis.

Lietuvoje nuo 2017 metų, reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje ir karinį aktyvumą regione, taip pat dislokuota NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė. Batalionui Lietuvoje vadovauja Vokietija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių