Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmininkavimo euforiją malšins pareigūnų protestai

2013-07-01 08:25
Pirmininkavimo euforiją malšins pareigūnų protestai
Pirmininkavimo euforiją malšins pareigūnų protestai / VSAT nuotr.

Prieš pirmininkavimą ES Tarybai sutvarkytos ir išpuoštos Vilniaus gatvės svečių akyse gali nublankti prieš planuojamus protestus – jais ES politikus žada pasitikti profesinės sąjungos.

Dirbtinai sudarys eiles

Geresnių dienų nesulaukiantys Lietuvos pasieniečiai, ugniagesiai ir policininkai neabejoja: jei į problemas neatsižvelgia savi politikai, ledus pralaužti gali aukščiausių ES pareigūnų dėmesys.

Lietuvos ir išorines ES sienas saugantys pasieniečiai žada nebe įspėjamąjį protestą kaip pernai, bet gerokai didesnį. Preliminariais duomenimis, pasieniečių protesto akcija prasidės maždaug liepos 9 d. ir gali tęstis keletą parų.

Aukščiausi Lietuvos vadovai yra deklaravę, kad išorės sienų stiprinimas yra šalies pirmininkavimo ES Tarybai prioritetas. Pasieniečiai sako tai įgyvendinsiantys su kaupu: su Baltarusija besiribojančiuose Šalčininkų, Medininkų, Lavoriškių ir Raigardo pasienio kelio postuose automobilius jie tikrins „labai detaliai ir nuodugniai, kad ir kiek laiko tam prireiktų“. Dėl to susidarys didelės automobilių eilės.

„Tai turėtų turėti tam tikrą atgarsį ir sulaukti dėmesio, nes pats protestas iš principo nėra nukreiptas vien į protestavimą pirmininkavimo laikotarpiu. <...> Mes ne vien Lietuvos saugumu rūpinamės, bet ir Europos. Tad klausimas yra paprastas: ar Lietuvos teisėsauga yra pajėgi pasirūpinti Europos saugumu. Nori nenori galbūt sukelsime diskusijas, dėmesį ir situacija turėtų keistis“, – įsitikinęs pasieniečių profesinės sąjungos vadovas Vladimiras Banelis.

Pasak V.Banelio, profesinė sąjunga reikalauja darbo užmokestį jau šiemet padidinti bent 10 proc., o 2014 m. grąžinti į 2008 m. lygį, taip pat nedelsiant spręsti pareigūnų socialinių garantijų klausimus. Pasieniečių profesinė sąjunga padėtį šalies pasienyje vadina apgailėtina: iš penkių visureigių esą važiuoja vos vienas, trūksta degalų ir darbo priemonių. Dėl tokių sąlygų pernai tarnybą paliko maždaug 350, t. y. dešimtadalis, visų pasieniečių.

V.Banelio teigimu, pasieniečių algos prasideda nuo 1250 litų į rankas – tiek gauna jauni tarnybą pradedantys pareigūnai.

„Alga turėtų būti bent jau arčiau 2000 litų, jei jau visiškai objektyviai žiūrėtume ir norėtume, kaip pageidauja politikai, kad tarnyba būtų veiksminga ir pajėgi. Antraip nėra prasmės rizikuoti savo sveikata ir gyvybe. Nes kartais tenka susidurti su rimtu pasipriešinimu, pasišaudymais, kaip Pagėgių atveju, kai buvo sužeista keletas pasieniečių. Tai kas norėtų už 1200 litų rizikuoti?“ – svarstė pašnekovas.

Anksčiau bent kalbėjosi

Nuo liepos protestus organizuos ir Ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga. Užsienio delegacijas jie žada pasitikti su plakatais, ypač bus orientuojamasi į tas dienas, kai Lietuvoje rinksis vidaus reikalų ar teisingumo ministrai.

„Iš pradžių pasitiksime kiekvieną atvykstančią delegaciją su plakatais, informuosime, kaip mūsų sienos saugomos, kokia situacija. Turime bendrą su pasieniečiais ir policininkais statutą – bendras atlyginimų skaičiavimas ir visa kita, tai susivienijome ir darysime protestus kartu. Negaliu išduoti daugiau didelių paslapčių, kurias organizuosime, bet, patikėkite, tai bus protestai, ir Europa pamatys, kas yra Lietuva“, – žadėjo profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas.

Ugniagesiai gelbėtojai taip pat skundžiasi mažais atlyginimais ir siekia užmokesčio už papildomą darbo krūvį. Pasak S.Džiauto, skaudžiausia, kad atlyginimai už tą patį darbą įvairiose ES šalyse tokie skirtingi.

„Ką tik grįžau iš Suomijos, ten ugniagesiai ir už policininkus tūkstančiu eurų daugiau uždirba. Pas mus ugniagesys gauna 500 eurų, pas juos – 3500 eurų. Tai negi Suomijoje ugnis septynis kartus karštesnė? Ten visuomenės pasitikėjimas eina kartu su atlyginimu. Pas mus visuomenės pasitikėjimas ugniagesiais didžiausias, o atlyginimas tarp statutinių – mažiausias“, – sakė S.Džiautas.

Pašnekovas skaičiuoja, kad per pastaruosius keletą metų ugniagesiai nepasitenkinimą dėl per mažo finansavimo reiškė maždaug dešimt kartų. Tarp jų – 2009 m. siekdami tuomečio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio atsistatydinimo skyrė jam kruvinus „angelo“ sparnus, vykdė keletą „Basas pareigūnas – nesaugūs žmonės“ akcijų. Tačiau darbo sąlygos, pasak S.Džiauto, nepagerėjo.

„Jeigu ir šnekasi valdžia, tai nieko nedaro, o blogiausia, kad nesišneka. Andriaus Kubiliaus Vyriausybė bent šnekėjosi, o šiuo metu nėra jokio dialogo. Nors socialdemokratai kaip tik su profesinėmis sąjungomis turėtų kokį nors ryšį turėti, o čia – atvirkščiai, prie konservatorių buvo bent pašnekesys“, – teigė profesinės sąjungos pirmininkas.

Pasitiks oro uoste

Policijos profesinė sąjunga į save atkreipti ES atstovų dėmesį ketina jau oro uoste. Dialogo su valdžios institucijomis pasigendanti profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė sakė, kad politikai policininkus maitina tik pažadais, o įstatymų projektai esą nugula Seimo stalčiuose. Tad kitos išeities nei protesto akcija pareigūnai nemato.

„Pirma protesto akcija bus liepos 5 d., kai pradės į Lietuvą skristi delegacijos. Detales dar tiksliname, bet pradėsime nuo oro uosto. Informacija apie prastą teisėsaugos padėtį ir finansavimą per “Eurocop„ organizaciją jau pateikiama pačiam Briuseliui, tad atvykdamos delegacijos jau turės šiek tiek informacijos. O nusileidę į oro uostą jie pamatys mūsų grupeles“, – atskleidė R.Katinienė.

Pirmininkė kaip didžiausią bėdą įvardijo tai, kad esą prasčiausiai Lietuvoje finansuojamos gyventojų saugumą užtikrinančios profesijos. O prieš pirmininkavimą ES Tarybai, pasak R.Katinienės, pagrindinis dėmesys skiriamas estetikai.

„Mūsų Vyriausybei, valdžios atstovams svarbiau pasirodyti prieš svečius skiriant milijonines sumas Vilniaus gatvėms sutvarkyti, nes ką pagalvos svečiai, atvykę iš kitų ES šalių. Tegul tada pamato kitokią situaciją, jog mes milijonus išleidžiame ne tam, kad Lietuvos žmonės būtų saugūs. O ar duos rezultatų protestai – sunku pasakyti, nes mūsų valdžios cinizmas seniai nebestebina“, – nusivylimo neslėpė R.Katinienė.

Medikai irgi svarsto

Kad artimiausiu metu gali įvykti protesto akcijų, tvirtina ir Lietuvos medikų profesinė sąjunga. Jos pirmininkės Albinos Kavaliauskaitės teigimu, iki šiol vietoje stovi gydytojų darbo krūvio ir algų klausimai, tad protestuoti yra dėl ko.

„Ministras visiškai nevykdo Konstitucinio Teismo nutarimo, ignoruoja jį iki šiol. 2009 m. piketavome dėl medikų diskriminacijos, medikų teisių pažeidimo, Vyriausybė be jokio teisinio pagrindo priėmė nutarimus dėl darbo laiko pailginimo ir atostogų sutrumpinimo. Dabar jau įrodyta, kad buvo pažeisti įstatymai ir Konstitucija, bet ministras nesiima jokių priemonių. <...> Ministras iki šiol nieko nedaro dėl medikų darbo sąlygų, darbo užmokesčio padidinimo, Santariškių ir kitų sveikatos priežiūros įstaigų medikai varomi nemokamų atostogų. Tai kiek galima kentėti, jei neįmanoma susikalbėti“, – kalbėjo A.Kavaliauskaitė.

Tačiau ji tikisi, kad protestuoti gal ir nereikės, nes liepos pradžioje sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis organizuoja specialų posėdį.

„Galbūt dar susišnekėsime iki to laiko, nes ministras liepos 2 d. organizuoja neeilinį trišalės tarybos posėdį dėl medikų atostogų ir darbo laiko. Pažiūrėsime, galbūt išklausys pagaliau, nes mes nelinkę šiaip eiti į gatves pasirodyti. <...> Ne protestas dėl protesto, bet jeigu neįsiklausys ministras, mes nematome kitos išeities“, – tvirtino A.Kavaliauskaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų