Pereiti į pagrindinį turinį

P.Malakausko gali nelikti tik po saugumo sistemos reformos

2009-09-30 20:20
P.Malakausko gali nelikti tik po saugumo sistemos reformos
P.Malakausko gali nelikti tik po saugumo sistemos reformos / Gedimino Bartuškos nuotr.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakaukas bent kol kas liks savo pareigose ir lauks Prezidentės Dalios Grybauskaitės bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) sprendimų dėl saugumo sistemos reformos. Tik ją vykdant bus sprendžiama, ar P.Malakauskas išliks šiame poste.

Tačiau kada prasidės reforma ir kiek laiko ji vyks, politikai vengia spėlioti.

Svarbiausia - reforma

Trečiadienį NSGK nariai susitiko su Prezidente ir aptarė su VSD veikla susijusius klausimus. „Sutarta dirbti kartu šalinant visos saugumo sistemos trūkumus. Prezidentė parengs Nacionalinės žvalgybos koncepciją, kurioje bus išspręsti visi su VSD kontrole ir veiklos koordinavimu susiję klausimai. Tai du svarbiausi elementai, kurie bus naujoje koncepcijoje“, - po valandą trukusio pokalbio žurnalistams sakė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Paklaustas, ar bus keičiamas VSD vadovas, L.Balsys atsakė: „Dabar personalijų klausimas nėra pats svarbiausias. Dabar svarbu parengti ir įvykdyti saugumo sistemos reformą. Tačiau vykdant ją gali būti keliamas ir personalijų klausimas“.

Panašiai kalbėjo ir NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas. Jis pripažino, kad komitetas ir kiti politikai neretai neranda bendros kalbos su P.Malakausku. „Čia yra abipusio pasitikėjimo klausimas. Jo kol kas akivaizdžiai stinga“, - pastebėjo A.Anušauskas. „Mes ne viską iš departamento gauname, todėl parlamentinė kontrolė negali būti pakankamai efektyvi“, - pridūrė jis.

Pasak komiteto vadovo, atėjo „kokybiškų permainų laikas VSD“. Susitikime su Prezidente ir buvo sutarta pradėti rengti tokias permainas.

VSD nebus perduota Vyriausybei

Paklaustas, ar bus keičiamas P.Malakauskas, NSGK vadovas sakė, kad „personalijų klausimas bus dalis to, kas bus daroma keičiant visą žvalgybos sistemą“.

Tačiau pasiteiravus, ar įvykdžius VSD reformą, P.Malakauskas liks jos vadovo poste, A.Anušauskas atsakė: „Ką aš šiandien spėliosiu tokiu klausimu...“.

Jis negalėjo atsakyti ir į klausimus, kiek laiko gali užtrukti reforma ir ar ją iki galo vykdys dabartinis VSD generalinis direktorius, ar jis pakeistas reformos eigoje.

A.Anušauskas tik pabrėžė, kad VSD nebus perduota Vyriausybės kontrolėn. Esą valdantieji konservatoriai to visai nesiekia. „Ne, to tikrai nėra numatyta. Kalbama tik apie efektyvų mechanizmą, kaip užtikrinti, kad tam tikras užduotis saugumui formuluotų Vyriausybė“, - pastebėjo NSGK vadovas.

Dabar VSD yra formaliai atskaitingas prezidentui.

A.Anušauskas įsitikinęs, kad egzistuoja teisinė bazė, leidžianti P.Malakauskui perduoti Seimui jo reikalaujamas 12 pažymų apie tam tikrų verslo grupių įtaką politikams ir pareigūnams. VSD vadovas tvirtina, kad tokių teisės aktų nėra.

„Mūsų požiūriai gali skirtis. Tikimės, kad pakankamai greitai bus išspręstas tų dokumentų perdavimo klausimas, kai Vyriausybė priims atitinkamą nutarimą. Komitetas yra priėmęs sprendimą pasiūlyti Vyriausybei tą padaryti kuo greičiau“, - sakė A.Anušauskas.

Liustracija irgi yra problema

D.Grybauskaitės įsitikinimu, būtina nustatyti konkrečią VSD analitinių pažymų pateikimo tvarką. Pasak Prezidentės, pagal įstatymus, VSD privalo pateikti operatyvinę slaptą informaciją, tačiau šiuo metu nėra procedūrinio Vyriausybės nutarimo, numatančio šių pažymų pateikimo tvarką.

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad toks Vyriausybės nutarimo projektas jau buvo parengtas 2004 metais, tačiau neradus sutarimo, jis nebuvo patvirtintas.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė yra pranešusi, kad tokio nutarimo projektas netrukus vėl turėtų būti svarstomas Vyriausybėje.

Prezidentės susitikime su NSGK nariais taip pat kalbėta apie buvusių sovietinių specialiųjų tarnybų darbuotojų liustracijos procesą. „Liustracija irgi yra problema, kuri nėra baigta jau dvidešimt metų . Problema tiesiog neišspręsta. Prezidentės nuomone, ją išspręsti reikia viešumu – paskelbti sąrašus žmonių, kurie dirbo sovietų saugumui. Jeigu paskelbtieji nesutiks su tuo, galės savo garbę ginti teisme“, - valstybės vadovės poziciją išdėstė L.Balsys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų